Βουλγαρία και διαφθορά τα βασικά εμπόδια για την ενταξιακή προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονί
FILE PHOTO: epa11565315 Skopje’s Prime Minister Hristijan Mickoski addresses the people next to the memorial plaque that marks the place of the house where Mother Teresa was born 114 years ago, during a ceremony marking her birthday on the main square in Skopje, Republic of North Macedonia. EPA, GEORGI LICOVSKI
Οι πρεσβευτές της ΕΕ δεν κατάφεραν να εγκρίνουν την έναρξη του επόμενου κεφαλαίου των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με τα Σκόπια την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει το Euronews.
Σημειώνεται ειδικότερα ότι οι σχέσεις της Βόρειας Μακεδονίας με την Βουλγαρία βρίσκονται στο ναδίρ από τότε που το δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE σημείωσε τη νίκη στις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας τον περασμένο Μάιο.
Επισημαίνεται ακόμη ότι μια μακροχρόνια διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας έχει επίσης επανέλθει στην επιφάνεια, καθώς οι εθνικιστές στα Σκόπια αποκαλούν ανεπίσημα τη χώρα ως «Μακεδονία», κάτι που αξιωματούχοι στην Αθήνα θεωρούν κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών του 2018.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μη ύπαρξη ομοφωνίας μεταξύ των πρεσβευτών της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα για να ανοίξουν τα πρώτα διαπραγματευτικά κεφάλαια για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο μπλοκ, ενώ η γειτονική Αλβανία έχει λάβει το πράσινο φως. Παρά το γεγονός ότι η Αλβανία ξεπερνά τώρα τη γείτονά της, αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και τα Σκόπια εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η πρόσφατα εγκατεστημένη κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θα παραμείνει επικεντρωμένη στην ενταξιακή της πορεία.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ποντάρει στο νέο της Σχέδιο Ανάπτυξης 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα Δυτικά Βαλκάνια, βάσει του οποίου θα πραγματοποιήσει επενδύσεις στις επτά υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων τα επόμενα τρία χρόνια με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν να φέρουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους πιο κοντά. η ΕΕ.
Τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ -τα οποία αποτελούνται από 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους- θα διανεμηθούν ανάλογα με το ΑΕΠ και τον πληθυσμό κάθε χώρας, αλλά θα διατεθούν μόνον αφού εφαρμοστούν τα λεγόμενα «μεταρρυθμιστικά προγράμματα» που έχουν σχεδιαστεί για την ευθυγράμμιση των νόμων, των προτύπων και των πρακτικών τους με εκείνες της Ε.Ε. Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό του Σχεδίου Ανάπτυξης είναι ότι οι χώρες που αποτυγχάνουν να επιτύχουν τους μεταρρυθμιστικούς στόχους τους θα μπορούσαν να δουν τα κονδύλια που τους διατίθενται να εκτρέπονται σε άλλες χώρες στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Πηγές της ΕΕ αναφέρουν ότι το μοντέλο έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει «ανταγωνισμό» μεταξύ των γειτόνων και να δώσει κίνητρα για ταχύτερες μεταρρυθμίσεις…σε μια σειρά θεμάτων, όπως το κράτος δικαίου, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η καταπολέμηση της διαφθοράς.
Τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων αναμένεται να εγκριθούν ήδη από τον Οκτώβριο, πράγμα που σημαίνει ότι οι πρώτες πληρωμές «προχρηματοδότησης» θα μπορούσαν να εκταμιευθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. «Εάν μια χώρα δεν εκπληρώσει τη δέσμευσή της στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών της σχεδίων, τα χρήματα που της διατίθενται θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε άλλη χώρα στα Δυτικά Βαλκάνια, δημιουργώντας ένα στοιχείο ανταγωνισμού εντελώς νέο σε σύγκριση με προηγούμενα χρηματοδοτικά μέσα», εξήγησε αξιωματούχος της ΕΕ.
Ένας άλλος αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, πρόσθεσε ότι η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη Βόρεια Μακεδονία και σε άλλες υποψήφιες χώρες στην περιοχή, αλλά ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ διαθέτει ισχυρούς μηχανισμούς για να διασφαλίσει τη χρηματοδότησή της. «Η διαφθορά είναι παρούσα. Αλλά έχουμε μια πολιτική μηδενικής ανοχής στη διαφθορά και πολύ αυστηρά πλαίσια», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
Αλλά ακόμα κι αν τα Σκόπια πετύχουν όλους τους στόχους τους και καρπωθούν τα οφέλη του Σχεδίου Ανάπτυξης, υπενθυμίζει το δημοσίευμα, μπορούν να προχωρήσουν στην πορεία τους προς την ένταξη στην ΕΕ μόνο εάν αποκαταστήσουν τη σχέση με τη γειτονική Βουλγαρία, αλλά αυτό είναι κάθε άλλο παρά σίγουρο καθώς αξιωματούχοι στη Σόφια και τα Σκόπια συνεχίζουν να ανταλλάσσουν αντεγκλήσεις.
Euronews, Mared Gwyn Jones [Why renewed tensions with neighbours have stalled North Macedonia’s EU membership bid]
Δεν το ήξερε ο Σημίτης, θα το ξέρουν τα βρώμικα πληρωμένα “τρολς” της Αθήνας; “Μα η Κύπρος έχει στρατό”; είχε ερωτήσει την εποχή του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν…
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE
Hellasjournal – Newsletter