Τα παρασκήνια της Μεταπολίτευσης: Η πρώτη κάλπη, ο θρίαμβος Καραμανλή και τα νέα κόμματα
Μεταπολίτευση
Γιατί ο Καραμανλής επέλεξε να πάει σε εκλογές ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου του 1974; Γιατί ο Αντρέας Παπανδρέου μίλησε για «αλλαγή νατοϊκής φρουράς» όταν έπεσε η χούντα; Γιατί ο Καραμανλής επιστρέφοντας από το Παρίσι δεν ξανάφτιαξε την ΕΡΕ και γιατί ο Αντρέας πήρε το ρίσκο να ιδρύσει το ΠΑΣΟΚ;
Η πολιτική σκηνή του φθινοπώρου του ’74 ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη της άνοιξης του 1967, όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα των συνταγματαρχών.
Κυριαρχούσε η νομιμοποίηση του ΚΚΕ (που είχε ήδη διασπαστεί από το 1968) που έγινε με απόφαση Καραμανλή – και μόνον ο χώρος του Κέντρου επέλεξε να παραμείνει στα ίδια, μία επιλογή που έδειχνε από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα άντεχε στον χρόνο.
Σε εκείνες τις πρώτες εκλογές μετά την χούντα, ο Καραμανλής έλαβε 54,3% και 220 από 300 έδρες της Βουλής, η Ένωση Κέντρου, που είχε λάβει 52,7% στις τελευταίες εκλογές πριν από το πραξικόπημα, μόλις που ξεπέρασε το 20%, ενώ το ΠΑΣΟΚ του Αντρέα Παπανδρέου πήρε λίγο πάνω από 13%, απογοητεύοντας προς στιγμήν τον ηγέτη του.
Τότε, είχε κυριαρχήσει το περίφημο «Καραμανλής ή τανκς» του Μίκη Θεοδωράκη. Γιατί το είχε πει όμως ο μεγάλος μας συνθέτης;
Δείτε και ακούστε την απάντηση στο 3ο επεισόδιο της σειράς: