ΣΥΡΙΖΑ: Η «αφωνία» Κασσελάκη και το μήνυμα Γεροβασίλη – Κόντρα στην ΠΓ για τα επόμενα βήμα
Ξανά από την αρχή πιάνει το νήμα της ανάδειξης νέας ηγεσίας ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την καθαίρεση Κασσελάκη κι ενώ ο «έκπτωτος» πρόεδρος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το αν θα είναι ξανά υποψήφιος.
Σήμερα στις 4 το απόγευμα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος προκειμένου να προσδιορίσει χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο – τα οποία θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή σε 2 εβδομάδες – για το Έκτακτο Συνέδριο.
Ο χρόνος που θα αποφασιστεί να γίνει το Έκτακτο Συνέδριο είναι κρίσιμος, καθώς θα καθορίσει και το πότε στη συνέχεια θα στηθούν κάλπες.
Οι υποστηρικτές Κασσελάκη, φαίνεται να κάλπες όσο το δυνατό γρηγορότερα, ενώ γρήγορες διαδικασίες ζήτησε και ο Παύλος Πολάκης την Κυριακή στην Κεντρική Επιτροπή. Από τους 87 αναφέρουν ότι δεν πρέπει να γίνουν τα λάθη που έγιναν το 2023 με τις φαστ τρακ διαδικασίες (Διαρκές Συνέδριο) και πως θα πρέπει να γίνει ένα κανονικό συνέδριο που θα περιλαμβάνει και πολιτική – προγραμματική συζήτηση. Κάτι που φαίνεται να παραπέμπει σε ένα μακρύτερο χρονοδιάγραμμα.
Ουσιαστικά, οι συζητήσεις είναι για το αν το Συνέδριο θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Στο κασσελακικό στρατόπεδο φαίνεται να υπάρχει στο μεταξύ και η καχυποψία ότι οι 87 θα τρενάρουν τις διαδικασίες ώστε να απογοητευθούν οι οπαδοί Κασσελάκη που αυτή τη στιγμή είναι «εν βρασμώ» και θέλουν γρήγορη «δικαίωση»– μην ξεχνάμε ότι χαρακτηρίζουν την μομφή και την διαδικασία που ακολουθήθηκε με κάλπη αλλά και τηλέφωνα, ως «πραξικόπημα». Για «εκτροπή» έκανε λόγο για παράδειγμα ο βουλευτής Πέτρος Παππάς, ενώ η βουλευτής Νίνα Κασιμάτη είχε μιλήσει την Κυριακή για «απονομιμοποιημένα» όργανα
Πάντως, όλοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κατάσταση που βρίσκεται κινδυνεύει με κατάρρευση αν δε γίνουν γρήγορα βήματα για την ανάταξή του.
Γεροβασίλη: Αλλαγή πορείας, συνθέσεις και συντεταγμένα βήματα
Χθες με ανάρτησή της η Όλγα Γεροβασίλη, δείχνοντας να εκφράζει τη νέα πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής, έστειλε το μήνυμα ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει, και θέλησε να σηματοδοτήσει την αλλαγή πορείας αλλά και ύφους: «Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα σαφές μήνυμα για αλλαγή πορείας, μακριά από την εσωστρέφεια, το διχασμό, τη λογική των εσωτερικών εχθρών και την παραπολιτική.
Παράλληλα, είναι ένα ισχυρό σήμα για ενότητα, συνθέσεις, εξωστρέφεια και παραγωγή πολιτικής.
Συντεταγμένα και συλλογικά προχωράμε στα επόμενα βήματα για την ανάταξη του κόμματος μας».
Σε περισυλλογή ο Κασσελάκης μετά το σοκ
Το κασσελακικό στρατόπεδο πάντως βρίσκεται μεταξύ σοκ και οργής, με πολλούς από αυτή την πλευρά να αναμένουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος.
Ο ίδιος πάντως δεν έχει εμφανιστεί από το μεσημέρι της Κυριακής οπότε δήλωσε «λυτρωμένος», κατήγγειλε την διαδικασία της κάλπης ως «κουκούλες» και διεμήνυσε ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, εκεί που, όπως είπε, λογοδοτεί πάντα, «στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ». Οι στενοί συνεργάτες του ο ένας μετά τον άλλο παραιτήθηκαν (αρχικά ο Διευθυντής του γραφείου Τύπου του προέδρου Μπάμπης Παπαδάκης, στη συνέχεια η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ευγενία Κουντούρη και τέλος ο διευθυντής του πολιτικού Γραφείου Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης) και συνεργάτες του μάζεψαν τα πράγματά του από την Κουμουνδούρου.
Χθες υπήρξαν αντικρουόμενες διαρροές που οι μεν υποστήριζαν ότι σκοπεύει να αποχωρήσει από την πολιτική, οι δε το αντίθετο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο είτε υποψηφιότητας στον ΣΥΡΙΖΑ είτε της δημιουργίας νέου κόμματος.
Πάντως, η καθυστέρηση αντίδρασης από την πλευρά του «έκπτωτου» προέδρου υποδηλώνει και το σοκ που υπέστη, πως ήταν παντελώς απροετοίμαστος για μια αρνητική έκβαση της ψηφοφορίας της Κυριακής άρα και για το πώς θα κινούνταν στη συνέχεια, στο αρνητικό σενάριο.
Οι υποστηρικτές του στα όργανα και στη βάση αναζητούν ευθύνες στους πάντες, πλην του ιδίου, μολονότι η εξαιρετικά επιθετική ομιλία του το Σάββατο φαίνεται να συνέβαλε στο αποτέλεσμα, διευρύνοντας τη νίκη του «στρατοπέδου» της μομφής.
Στο στόχαστρο των οπαδών ο Νίκος Παππάς
Πολλοί στοχοποιούν ως υπεύθυνο το Νίκο Παππά, ο οποίος είναι γνωστό ότι εισηγούνταν στον Κασσελάκη ως την τελευταία στιγμή, ακόμη και μετά την ψηφοφορία του Σαββάτου, να μην προκηρύξει κάλπες μόνος του. Κάτι που θα τον διατηρούσε στην θέση του προέδρου και θα απέτρεπε την καταγραφή της ήττας και την εξέλιξη της πρωτοφανούς στα χρονικά καθαίρεσής του.
Οι αιχμές δε που αφήνουν διάφοροι όπως για παράδειγμα ο στιχουργός Νίκος Μωραϊτης ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνουν να εννοηθεί ότι «πούλησε» τον Κασσελάκη. ο Νίκος Μωραϊτης χαρακτηρίζει το Νίκο Παππά πρόσωπο «κλειδί» της ήττας Κασσελάκη καθώς όπως λέει «χωρίς αυτόν δε θα είχε περάσει η πρόταση μομφής. Γι’ αυτό χρειάστηκε και η μυστική ψηφοφορία. Για να μπορέσουν οι δικοί του να ψηφίσουν υπέρ».
Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Παππάς δείχνει να βρίσκεται σε δεινή θέση την επόμενη μέρα, καθώς έχει να διαλέξει ανάμεσα στο στίγμα του «αναξιόπιστου συμμάχου» (που ουσιαστικά του αποδίδει ένα μέρος των οπαδών Κασσελάκη) ή από την άλλη αυτό του ανίσχυρου εσωκομματικά παίκτη και «αποτυχημένου στρατηγού».
Με δεδομένο πάντως ότι για το κασσελακικό στρατόπεδο είναι πλέον «κόκκινο πανί», είναι μάλλον αδύνατο να στηρίξει πια Κασσελάκη αν επανεμφανιστεί για να διεκδικήσει την ηγεσία. Είναι με ερωτηματικό αν ο ίδιος θα θελήσει να είναι υποψήφιος, αν και όταν ρωτήθηκε μετά την ΚΕ είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει τέτοια κουβέντα».
Από χθες, στους επίδοξους διεκδικητές της ηγεσίας φαίνεται να προστίθεται και η Ρένα Δούρου, καθώς πληροφορίες τη φέρουν να το σκέφτεται σοβαρά. Από τα κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο μόνος μέχρι στιγμής που έχει ανακοινώσει υποψηφιότητα είναι ο Παύλος Πολάκης, ενώ και ο Νικόλας Φαραντούρης δείχνει να είναι κοντά σε επισημοποίηση. «Παρών» έχει δηλώσει και ο Απόστολος Γκλέτσος.
Τα χαρτιά του δεν έχει ανοίξει ακόμη ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος πάντως θεωρείται ότι έχει έντονο ενδιαφέρον να είναι υποψήφιος, ζυγίζει ωστόσο πιθανές συμμαχίες και συσχετισμούς.
Με ερωτηματικό είναι τι θα κάνει και η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία προσφάτως την περασμένη εβδομάδα δεν είχε αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.