Παρεμβάσεις για τον εφηβικό εθισμό στις κοινωνικές πλατφόρμες: Καμπανάκι Μητσοτάκη για τα
epa11559509 A woman is seen while playing a game on the smartphone during the Gamescom gaming convention in Cologne, Germany, 22 August 2024. EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF
Αποφασισμένος να αναλάβει πρωτοβουλία σε επίπεδο Ε.Ε. προκειμένου να τεθεί αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο για τον τρόπο λειτουργίας και επίδρασης σε παιδιά και εφήβους των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ και απαντώντας για τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για την απαγόρευση της χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα διστάσει να λάβει ακόμα πιο αυστηρά μέτρα με την τοποθέτηση ειδικών “locker” στις σχολικές αίθουσες.
Μιλώντας για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τις νέες κυβερνητικές παρεμβάσεις, στην ερώτηση της δημοσιογράφου του ΕΡΤΝews, Γεωργίας Σκιτζή, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ αναφέρθηκε στο θέμα του εθισμού στις κοινωνικές πλατφόρμες και τις παρενέργειες που αυτός προκαλεί στις ζωές των εφήβων.
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ελληνική πρωτοβουλία στις πρακτικές κερδοφορίας των κοινωνικών δικτύων, μέσα από αλγόριθμους που «αξιοποιούν» πρακτικές εθισμού.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συγχωνεύσεις τμημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Αν δεν κάνω λάθος, από τα 61.000 τμήματα συγχωνεύονται με κάτι λιγότερο από 1.000. Και αυτό γίνεται πάντα με σαφείς κανόνες και με σκοπό τον εξορθολογισμό και όχι την εξοικονόμηση.
Έβλεπα τα στοιχεία και αν δεν κάνω λάθος οι αριθμοί των μαθητών που έχουμε στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό, στο γυμνάσιο, στο Λύκειο είναι μια αναλογία που είναι καλύτερη από αυτή που υπάρχουν σε ευρωπαϊκά σχολεία. Γιατί έχουμε περισσότερους εκπαιδευτικούς απ ό, τι έχουμε στην Ευρώπη ανά μέσο όρο για τον αριθμό των μαθητών.
Άρα νομίζω ότι γίνεται μια έτσι δεν θα έλεγα μεγάλη φασαρία. Γίνεται μια φασαρία η οποία δεν νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη υπόσταση, αλλά είναι τα προβλήματά της. Δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας παιδείας, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Αποδίδω μεγάλη σημασία στους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών που αντικαθιστούν, όπως ξέρετε, αναπληρωτές, έτσι ώστε να δίνουμε μια μονιμότητα στο προσωπικό μας και μια προβλεψιμότητα ως προς τη ζωή τους. Είναι πολύ δύσκολο για έναν αναπληρωτή να πηγαίνει από πόλη σε πόλη, από νησί σε νησί, χωρίς να γνωρίζει πού θα είναι μόνιμα τοποθετημένος.
Η μεγάλη επανάσταση που κάνουμε με την είσοδο της τεχνολογίας στα σχολεία έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε το μάθημα και το έχει κάνει πολύ πιο δημιουργικό και πολύ πιο ουσιαστικό. Και βέβαια να σταθώ λίγο στην παρέμβαση την οποία κάνουμε για τη σχολική στέγη. Η ευθύνη για την επισκευή των σχολείων είναι στους δήμους.
Θα επιμείνω για το ζήτημα του κινητού τηλεφώνου
Για το ζήτημα του κινητού εκεί θα επιμείνω πολύ και θα επιμείνω πολύ, διότι οι επιστήμονες μας λένε, χωρίς να υπάρχει καμία πια αμφιβολία, ότι το κινητό τηλέφωνο, ειδικά στο σχολείο, παρεμβαίνει με τη μαθησιακή διαδικασία και δημιουργεί ουσιαστική διάσπαση προσοχής. Όποιος είναι γονιός, νομίζω το ξέρει πολύ καλά αυτό. Δεν είναι ένα εύκολο μέτρο στην εφαρμογή. Θα υπάρχουν δυσκολίες, θα υπάρχουν αντιδράσεις. Κάνουμε όμως ένα σημαντικό πρώτο βήμα. Θέλουμε τα κινητά να είναι στην τσάντα. Θέλω να θυμίσω ότι άλλα σχολεία στο εξωτερικό, επειδή το ζήτημα αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, έχουν προχωρήσει και ένα βήμα παραπέρα.
Έχουν ειδικά λόκερς στα οποία κλειδώνονται τα κινητά με το που θα πας στο σχολείο και τα παίρνεις όταν φύγεις. Δεν αποκλείω τίποτα στη συνέχεια στην εφαρμογή του μέτρου. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι το τηλέφωνο δεν μπορεί, ειδικά το smartphone, δεν μπορεί να παρεμβαίνει με την με τη μαθησιακή διαδικασία.
Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι το τηλέφωνο δεν μπορεί, ειδικά το smartphone, δεν μπορεί να παρεμβαίνει με την με τη μαθησιακή διαδικασία. Ξέρω επίσης και κάτι ακόμα Ότι τα παιδιά μας και οι έφηβοι μας κινδυνεύουν πια από απόλυτο εθισμό. Από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα ψυχικής υγείας που πηγαίνει πέρα και πάνω από τα σχολεία. Και ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη στη ρίζα της, στη ρίζα του. Και θέλω να παίξω έναν πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.
Να υπάρχει ευρωπαϊκή ρύθμιση πια που να αφορά τους ίδιους τους αλγόριθμους των πλατφορμών, έτσι ώστε να σπάσουμε αυτή την εξάρτηση, την οποία οι ίδιες οι εταιρείες προκαλούν για να βγάζουν περισσότερα χρήματα δεν μπορούν να βγάζουν χρήματα στις πλάτες των παιδιών μας και των εφήβων μας. Σε ένα τεράστιο πείραμα ψυχικής υγείας, το οποίο ήδη βλέπουμε ότι δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα παιδιά, στα κορίτσια.
Με συγκρίσεις με ανορεξία, με εικόνες οι οποίες δεν υπάρχουν καν στην πραγματικότητα, που τα κάνουν να αισθάνονται άβολα, αδύναμα, άσχημα, χοντρά. Στα αγόρια με άλλου είδους προβλήματα. Είναι ένα μείζον ζήτημα και ζήτημα το οποίο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό.
Για κανονιστικές παρεμβάσεις μιλάμε που να αφορούν τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε με τη συμμετοχή. Θέλουμε τους γονιούς συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια. Και νομίζω ότι θα είναι σύμμαχοι. Θέλουμε τους καθηγητές και τους δασκάλους συμμάχους. Θέλουμε ένα σχολείο όπου η μαθησιακή διαδικασία να μην διακόπτεται από την ανάγκη του μαθητή να κοιτάξει ανά πάσα στιγμή το κινητό του τηλέφωνο».
On line έλεγχος της παραβατικότητας με 1.000 κάμερες στους δρόμους της Αθήνας: Θα «σαρώνουν» τους οδηγούς και η κλήση θα πάει κατευθείαν στον πολίτη
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE
Hellasjournal – Newsletter