Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ψυχολογικό όριο των 31 βουλευτών
Σχέδιο εξευμενισμού του «αψύ» Παύλου Πολάκη με την διαγραφή της Αθηνάς Λινού, επιχειρεί η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου στον απόηχο της θυελλώδους συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ όπου επικράτησε ο απόλυτος διχασμός των μελών της.
Η ισχνή πλειοψηφία που απέσπασε η πρόταση Κασσελάκη για την αντικατάσταση του Σωκράτη Φάμελλου από τον «σύμμαχο» του προέδρου του κόμματος, εν όψει των καθοριστικών εσωκομματικών αναμετρήσεων της Κεντρικής Επιτροπής και του Καταστατικού Συνεδρίου, Νίκο Παππά, πιστοποίησε το χάσμα με τους «87» φέρνοντας πιο κοντά την ρήξη με την «φρουρά Τσίπρα».
Απογοητευτικό το κλίμα στην Κ.Ο.
Το κλίμα στην Κ.Ο. παρά την επικράτηση του «εκλεκτού» του Στέφανου Κασσελάκη είναι απογοητευτικό και αμήχανο, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές βιώνουν το υπαρξιακό κενό που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πιέζονται από τους σοβαρούς κλυδωνισμούς και τις συγκρούσεις που μαίνονται διαγράφοντας ένα αβέβαιο μέλλον.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η άρνηση της Αθηνάς Λινού να παραδώσει την έδρα, όπως της ζητήθηκε, επιτείνει το δυσοίωνο κλίμα που υπάρχει. Η απώλεια μιας ακόμα έδρας για τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα αν αναλογιστεί κάποιος ότι η κοινοβουλευτική του δύναμη πλησιάζει ολοένα και περισσότερο το ψυχολογικό όριο των 31 βουλευτών που αριθμεί η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Μετά την διαγραφή Πολάκη και Λινού, ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 34 βουλευτές, με κίνδυνο, εφόσον υπάρξουν και άλλες διαρροές και πέσει κάτω από τον πήχη της κοινοβουλευτικής δύναμης του ΠΑΣΟΚ, να απωλέσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αποφασισμένος να ολοκληρώσει το σχέδιο μετασχηματισμού
Σε κάθε περίπτωση, η ηγετική ομάδα Κασσελάκη δείχνει αποφασισμένη να φτάσει μέχρι τέλους προκειμένου να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο ώστε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρώσει, απελευθερωμένος από τις εσωτερικές πιέσεις που δέχεται, το σχέδιο πλήρους μετασχηματισμού του κόμματος. Στην πορεία του οριστικού ξεκαθαρίσματος των λογαριασμών με τους «87» και την πτέρυγα Τσίπρα, η στάση του Παύλου Πολάκη αποκτά ειδική σημασία.
Αν η «επίθεση εξευμενισμού» του αποδώσει, κάτι που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή του στην Κ.Ο. και έναν αναβαθμισμένο πολιτικό ρόλο του -ήδη ο ανεξάρτητος βουλευτής Χανίων μίλησε για δικαίωσή του με αφορμή την διαγραφή της κυρίας Λινού «και μάθημα σε αυτούς που νόμισαν πως βρήκαν την ευκαιρία να ξεμπερδέψουν μαζί μου … εντός και εκτός…», διακηρύσσοντας ότι «συνεχίζουμε για βαθιές αλλαγές», με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει- τότε ο κ. Κασσελάκης θα έχει καταφέρει να κερδίσει επιπλέον «πόντους» σε επίπεδο εσωκομματικών συσχετισμών εν όψει της «τελικής αναμέτρησης» με τους «87».
Είναι διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του ο Πολάκης;
Μένει να φανεί έως πού είναι διατεθειμένος -εάν είναι- να βάλει νερό στο κρασί του ο κ. Πολάκης, ο οποίος προσφάτως στην Πολιτική Γραμματεία αμφισβήτησε ευθέως την δυνατότητα του κ. Κασσελάκη, άλλοτε εκλεκτού του, να υπηρετήσει ένα σχέδιο ανατροπής του Κυριάκου Μητσοτάκη και της διαπλοκής.
Το βέβαιον είναι ότι ο ένοικος της Κουμουνδούρου θα κάνει το παν για να πείσει τον κ. Πολάκη για το αντίθετο, αν και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν πλέον μπορεί να το καταφέρει. Πάντως, σύμφωνα με την κυρία Λινού ο ΣΥΡΙΖΑ μετατρέπεται σε «πολακικό» κόμμα, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε «σαφώς» μια επιλογή του Παύλου Πολάκη στην σύγκρουση με την ίδια.
Όπως έγραψε η ανεξάρτητη πλέον βουλευτής, «δυστυχώς, έδωσα αρκετό περιθώριο στον κ. Κασσελάκη να αποφασίσει σε τι είδους κόμμα θέλει να ηγηθεί, και αποφάσισε ότι το κόμμα που ηγείται θα μετατραπεί σε «πολακικό», συμπληρώνοντας: «Είμαι, όμως, βέβαιη ότι η καταστροφική πορεία του σημερινού κόμματος Πολάκη/Καπνισάκη/Κασσελάκη, αργά ή γρήγορα θα σταματήσει».