Νέα Δημοκρατία: Τσάι και συμπάθεια μετά την «ανταρσία των 11 γαλάζιων»
Εν αναμονή της επιστροφής του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Νέα Υόρκη και στον απόηχο της διαγραφής του Μάριου Σαλμά, τα ραντάρ του Μεγάρου Μαξίμου στρέφονται στο εσωκομματικό πεδίο και στην προσπάθεια αποφόρτισης του κλίματος, το οποίο βάρυνε με αφορμή την πρόσφατη ερώτηση των 11 βουλευτών για τα κόκκινα δάνεια. Στο στενό επιτελείο του Πρωθυπουργού γνωρίζουν πλέον ότι υπάρχει αξιοσημείωτη κινητικότητα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και αναζητούν τρόπους διαχείρισης των ορατών ομαδοποιήσεων, οι οποίες έχουν σαφείς αναφορές, κατά μείζονα λόγο, αφενός, στον Κώστα Καραμανλή και, αφετέρου, στον Αντώνη Σαμαρά.
Φάνηκε πάντως ότι έπειτα από τη διαγραφή του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας αποφασίστηκε από όλες τις πλευρές να αποφευχθούν οι υψηλοί τόνοι και η πυροδότηση ενός κλίματος εσωστρέφειας. Ενδεικτικό ήταν ότι κατά τη νέα κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών σε εκδήλωση του Ιδρύματος Καραμανλή την προηγούμενη Τετάρτη δεν έγινε η παραμικρή δήλωση, ενώ παρόντες ήταν δεκάδες βουλευτές και υπουργοί, όλων των κομματικών φυλών.
Κατά το διάστημα που μεσολάβησε, είχε διακινηθεί παρασκηνιακά η πληροφορία ότι ετοιμάζεται μια νέα κοινοβουλευτική ερώτηση με άρωμα εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αυτή τη φορά από μια διευρυμένη ομάδα βουλευτών (ορισμένοι τούς μετρούσαν σε 14), με αιχμή την Υγεία και αποδέκτη τον αρμόδιο υπουργό, Αδωνι Γεωργιάδη. Περισσότερο ή λιγότερο συμπτωματικά, ο υπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία και προσκάλεσε την Τετάρτη σε γεύμα τους βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι είναι μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με προφανή στόχο να διακρίνει τις διαθέσεις τους και, κατά τα άλλα, να τους ενημερώσει για τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του υπουργείου.
Απελευθερωμένοι βουλευτές
Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στα πυροσβεστικά μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία αναμένεται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή, προκειμένου να αποκατασταθεί, στον βαθμό του εφικτού, η επικοινωνία μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΚΟ.
Φαίνεται πάντως ότι οι ισορροπίες αρχίζουν και γίνονται λεπτές. Οπως σημειώνουν κομματικά και κυβερνητικά στελέχη, το ζήτημα δεν είναι τόσο η συνοχή της ΚΟ, η οποία δεν απειλείται, τουλάχιστον προς το παρόν, όσο η απελευθέρωση πολλών βουλευτών από τις κυβερνητικές γραμμές, οι οποίοι γίνονται αποδέκτες της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων τους και με διαφόρους τρόπους την εκφράζουν. Με δεδομένο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη δημοσκοπική κάμψη, προφανής αγωνία είναι αυτή της επανεκλογής, ενώ παραδοσιακά δεν λείπουν και τα παράπονα για τη μη αξιοποίηση κομματικών στελεχών σε υπουργικές θέσεις.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα ξεκινήσει σύντομα μία σειρά συναντήσεις με την ΚΟ ανά τμήματα, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την επικοινωνία, ενώ θα επιδιώξει να αξιοποιήσει μεταξύ άλλων και την επικείμενη επέτειο των 50 ετών από την ίδρυση της ΝΔ, προκειμένου να αναπτερώσει το κομματικό ηθικό.
Η προσοχή πάντως στρέφεται στην επίσημη επιστροφή της κοινοβουλευτικής δραστηριότητας στους κανονικούς ρυθμούς, με δύο βασικές επιδιώξεις. Κατ’ αρχάς την καλύτερη λειτουργία της ΚΟ, την παρακολούθηση των διαθέσεων των βουλευτών και την ενημέρωσή τους από τους υπουργούς. Εν συνεχεία, την προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο ανατροπών στον χώρο της αντιπολίτευσης, με ορατό έναν εκ των πραγμάτων αναβαθμισμένο ρόλο του ΠαΣοΚ, είτε παραμείνει τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη είτε αναβαθμιστεί σε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε περίπτωση μιας όχι απίθανης, νέας διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο χρονικός ορίζοντας για τις στρατηγικές και τακτικές αναπροσαρμογές της κυβέρνησης ορίζεται στο τέλος του προσεχούς διμήνου, όταν θα έχει διαμορφωθεί η νέα εικόνα από τις διαδικασίες ανάδειξης ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠαΣοΚ.
Σε αυτό το διάστημα τοποθετεί το κυβερνητικό επιτελείο και τον χρόνο για την αξιολόγηση του επόμενου κύματος δημοσκοπήσεων, οι οποίες θα διεξαχθούν με νέα πολιτικά δεδομένα και θα διαμορφώσουν με τη σειρά τους μια σαφέστερη εικόνα για τους πολιτικούς συσχετισμούς. Κατά πληροφορίες, το ίδιο αναμένουν και οι επίδοξοι αμφισβητίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να αποφασίσουν αν και πότε θα προχωρήσουν στις επόμενες κινήσεις τους, δίχως πάντως να είναι σαφές με ποια μορφή θα εκδηλωθούν αυτές.
Και στο βάθος… Πρόεδρος
Σύντομα θα ξεκινήσει από την πλευρά του Πρωθυπουργού και η, παρασκηνιακή σε πρώτη φάση, βολιδοσκόπηση των διαθέσεων της ΚΟ, προκειμένου να καταλήξει στο πρόσωπο το οποίο θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Στον απόηχο της πρόσφατης αναταραχής εκτιμάται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επιθυμούσε να φτάσει στην προεδρική εκλογή με τους βουλευτές σε αναστάτωση, ή ενδεχομένως και θα επιχειρούσε να κατευνάσει τα πνεύματα με μια επιλογή που σε κάθε περίπτωση δεν θα έδινε αφορμές για διαφοροποιήσεις.