Μόνο με ψήφους ΝΔ πέρασε το νομοσχέδιο για τον «προσωπικό γιατρό»
Menelaos Myrillas / SOOC
|
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως «αξίζουν τα συλλογικά εύγε της αντιπροσωπείας στην κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη. Κυρίως διότι το πρόγραμμα ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ και όσοι το σχεδίασαν, δικαιούνται εύγε διότι με το πρόγραμμα αυτό, κάθε μέρα σώζονται ζωές. Δεν έχετε ακόμα αντιληφθεί ότι από τα τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, που τα κατηγορείτε δύο μέρες τώρα στη Βουλή, ήδη έχουν γίνει τα πρώτα χειρουργεία. Δηλαδή άνθρωποι που είχαν καρκίνο και δεν ξέρανε, αυτή τη στιγμή θεραπεύονται, λόγω του προγράμματος αυτού».
Στην συνέχεια, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Κύριοι του ΠΑΣΟΚ σας ευχαριστώ -για τους άλλους δεν με ενδιαφέρει, είναι αυτό που είναι. Πραγματικά σας ευχαριστώ. Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να δηλώσει ‘παρών’ στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μου προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες. Η πρώτη είναι σε προσωπικό επίπεδο, γιατί μου χαρίζετε αυτή τη μεταρρύθμιση προσωπικά. Όποιος ασθενής πάει από εδώ και μπρος σε δωρεάν απογευματινά χειρουργεία πρέπει να ξέρει ότι το έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό τον Άδωνι Γεωργιάδη και ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε “παρών”». Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ, επί Νίκου Ανδρουλάκη, «δυστυχώς γίνεται όχι πράσινος ΣΥΡΙΖΑ αλλά επιστρέφει σε εποχές ακραίου λαϊκισμού».
Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση «έχει αξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως δομική σπουδαία μεταρρύθμιση, διότι οι δομές που θα γίνουν για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, θα μείνουν και στο μέλλον, για τα επί πληρωμή» και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η πλατφόρμα είναι έτοιμη και σε λίγο καιρό οι ασθενείς θα μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τη λίστα αναμονής, ανά κλινική.
Στην επίθεση του υπουργού, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Τσίμαρης εξήγησε ότι το κόμμα του ψήφισε «παρών» καθώς παραμένει κλειστό το 35% των χειρουργικών αιθουσών και άρα δεν πρόκειται να προσθέσει τίποτα. «Η τροπολογία που καταθέσαμε για τα βαρέα και ανθυγιεινά υιοθετεί την έκθεση Μπεχράκη» επανέλαβε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αθανάσιος Τσίμαρης και πρόσθεσε πως από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα οδηγήσει σε μαζική έξοδο 7.500 υγειονομικών.
Η αντιπολίτευση ήγειρε ισχυρές ενστάσεις, για την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, κρίνοντας ότι πρόκειται για μια αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού που δεν θα αποδειχθεί επαρκής για τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού και υπηρετεί απλώς την συμβατική υποχρέωση κάλυψης του 75% του πληθυσμού, στο πλαίσιο του ΤΑΑ (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας). Ακόμα χειρότερα, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι εισάγει αντιεπιστημονικές ρυθμίσεις, με τον τρόπο που διευρύνονται οι κατηγορίες των γιατρών που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, εξήγησε ότι ο προσωπικός γιατρός, και μάλιστα ανειδίκευτος, δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως τον παρουσιάζει η κυβέρνηση, αντίθετα «στην καλύτερη περίπτωση είτε θα είναι κόφτης είτε θα μεταβιβάζει σε άλλες δομές τα περιστατικά», κάτι που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ταλαιπωρία των ασθενών.
«Σας παρακαλούμε πάρα πολύ, μην μας μεταρρυθμίζετε, μην μας σώζετε», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας ότι «η δημόσια υγεία αποκαθίσταται με πολύ γερή χρηματοδότηση όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, με στελέχωση, με ενίσχυση του προσωπικού – νοσηλευτικού, ιατρικού, βοηθητικού – με προσλήψεις, με αναπλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, με σεβασμό στους ασθενείς».
Με υπουργική τροπολογία, που ενσωματώνεται στο παρόν νομοσχέδιο, υλοποιείται το πρόγραμμα για την επιτάχυνση των εκκρεμών χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών πράξεων στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Χρηματοδοτούμενο από το ΤΑΑ, το πρόγραμμα προβλέπει την αποζημίωση των ιατρικών ομάδων που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου με στόχο την ταχύτερη εξυπηρέτηση ασθενών που περιμένουν στην ενιαία λίστα χειρουργείων για περισσότερους από τέσσερις μήνες, αλλά και ότι παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα συνεργασίας με ιδιωτικές δομές υγείας. Όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της συζήτησης, στο τέλος του μήνα ξεκινούν τα δωρεάν χειρουργεία για 37.000 ασθενείς στα οποία μπορεί να μετέχει και ο ιδιωτικός τομέας υγείας.
Ακόμα, με τροπολογία δεν απαιτείται πλέον διακοπή απασχόλησης για τη συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας. Έτσι, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι εργαζόμενοι με αναπηρία θα λαμβάνουν κανονικά τη κύρια σύνταξή τους χωρίς καμία μείωση και χωρίς παρακράτηση από τον μισθό τους.