Κινούμενη βόμβα ο Πολάκης στον ΣΥΡΙΖΑ
Ηταν θέμα χρόνου πότε θα εκδηλωνόταν η ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας Κασσελάκη από τον άλλοτε υποστηρικτή του και εκ των βασικών κομματικών παραγόντων που προώθησαν την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος λειτουργεί πλέον σαν κινούμενη βόμβα στον ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε ουσιαστικά θέμα ηγεσίας στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία είχε ως αντικείμενο τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα κομματικά ΜΜΕ με τους εργαζομένους τους απλήρωτους να βρίσκονται την ίδια ώρα συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο της Κουμουνδούρου.
Ο διαγραφείς βουλευτής Χανίων δεν συμμετείχε διά ζώσης αλλά παρενέβη διαδικτυακά στη συζήτηση επιφυλάσσοντας μια δυσάρεστη έκπληξη για τον Κασσελάκη: «Η σημερινή ηγεσία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών» ήταν το διά ταύτα της τοποθέτησής του, η οποία έγινε στη σκιά της δημόσιας διαμάχης με τη βουλευτή του κόμματος Αθηνά Λινού για τις χρηματοδοτήσεις του Ινστιτούτου Prolepsis, μια σύγκρουση στην οποία ο Πολάκης συμπεριέλαβε και την ηγετική ομάδα εξαιτίας της στάσης ισορροπιών που τηρεί: «Ή δεν ξέρουμε τι μας γίνεται. Ή προσπαθούμε να κερδίσουμε χρόνο εν όψει εξελίξεων. Ή στήνουμε παιχνιδάκια» έγραφε σε ανάρτησή του προϊδεάζοντας για τις διαθέσεις του.
Σημείο-καμπή στην όχι ανέφελη σχέση Πολάκη – Κασσελάκη, από την περίοδο που ο «αψύς Σφακιανός» δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ήταν η διαγραφή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο μήνα λόγω της λεκτικής επίθεσης που είχε εξαπολύσει κατά συνεργάτιδας του υπουργού Υγείας, στάση που είχε ωθήσει τη Λινού να απολογείται στη Βουλή κλαίγοντας και ζητώντας συγγνώμη. Στη χθεσινή παρέμβασή του στο κομματικό όργανο, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σοβαρή διεκδίκηση μεγάλης κυβερνητικής αλλαγής» και ότι «παράγουμε πολύ περισσότερη παραπολιτική ύλη από πολιτική γραμμή». Και πρόσθεσε πως «πρέπει να περάσουμε από την ηθικολογία της συμπεριφοράς και τη θεωρητικολογία της απογειωμένης ιδεολογικοποίησης επί παντός επιστητού και επί οποιουδήποτε δικαιώματος σε μία σαφή πολιτική γραμμή για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Κάπου εκεί είπε στον Κασσελάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται «ένα πρόγραμμα λαϊκά κατανοητό, κοινωνικά αναγκαίο, σε σύγκρουση με τη διαπλοκή, που να φέρνει ελπίδα στη νέα γενιά» και ότι «δυστυχώς η σημερινή μας ηγεσία κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το εξασφαλίσει, γι’ αυτό χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και σύντομα». Μια φράση δε που του αποδίδεται, «εγώ θα φανώ χρήσιμος», θεωρήθηκε επιβεβαίωση του ενδιαφέροντός του να διεκδικήσει την ηγεσία.
Πάντως ο Κασσελάκης φέρεται να είπε ότι δεν πρόκειται να σηκώσει το γάντι και ότι όποιος τον αμφισβητεί δεν έχει παρά να το θέσει στην Κεντρική Επιτροπή (αρχές Σεπτεμβρίου), προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται να ασχοληθώ με αυτά, θα συνεχίσω να ασχολούμαι με την πραγματική πολιτική, ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ έχει κουραστεί» και ξεκαθαρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι «δεν θα τα βροντήξω ποτέ». Η συνεδρίαση επισκιάστηκε και από την αποχώρηση οκτώ μελών από τους «87» (Γεροβασίλη, Ραγκούσης, Φλαμπουράρης, Νοτοπούλου, Θεοχαρόπουλος, Ζαχαριάδης, Καρκούλια, Συμεωνίδου), οι οποίοι τάχθηκαν κατά της εισήγησης για την «Αυγή» και το «Κόκκινο» κατηγορώντας την ηγεσία ότι επιζητεί λευκή επιταγή, ενώ με αφορμή τις πιέσεις που ασκούνται για την πλήρωση της έδρας του Οθωνα Ηλιόπουλου,τόνιζαν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα θεσμικό κόμμα και δεν μπορεί να λειτουργεί έξω από όσα ορίζουν το Σύνταγμα, ο Κανονισμός της Βουλής και το καταστατικό μας, αφήνοντας μέλη του ψηφοδελτίου Επικρατείας να λοιδορούνται και να στοχοποιούνται».
Αργά χθες το βράδυ, με ανάρτησή του στο Facebook, ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση με τον Πολάκη, λέγοντας ότι ο βουλευτής «μίλησε σε πολιτική βάση» και πως θα συναντηθεί μαζί του «όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα». Από την πλευρά του, εξαπέλυσε βέλη στην λεγόμενη «Ομάδα Τσίπρα» που είχε αποχωρήσει από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, αναφέροντας ότι «εάν θέλουν έναν άλλο ΣΥΡΙΖΑ, με τις ισορροπίες και την ακινησία που είχαν συνηθίσει, ας επιλέξουν υποψήφιο και ας θέσουν θέμα ηγεσίας ευθέως και δημόσια» και πως ο ίδιος δεν θα γίνει «πρόεδρος φρουράς ή τάσης».