Γιάννης Δραγασάκης: Ο παραλίγο ΓΓ του ΚΚΕ που έγινε «σωματοφύλακας» του Τσίπρα και παραιτή
Εκκωφαντικό θόρυβο έχει προκαλέσει στην Κουμουνδούρου και την πολιτική ζωή της χώρας, η παραίτηση του Γιάννη Δραγασάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ιστορικό στέλεχος να εξαπολύει παράλληλα σφοδρή επίθεση κατά του προέδρου, Στέφανου Κασσελάκη.
Στο κείμενο της παραίτησης του, ο Γιάννης Δραγασάκης κάνει λόγο για «εκφυλιστικές εξελίξεις» αλλά και για υπονόμευση της έννοιας της Δημοκρατίας, της Αριστεράς αλλά και της ιστορίας του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ο ίδιος επισημαίνει ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συντελείται μια διαδικασία φθοράς και όχι δημιουργίας.
«Δεν θα ήθελα, από δική μου αδράνεια, να βρεθώ εγκλωβισμένος σε ένα κόμμα το οποίο δεν θα έχει πλέον καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ που υπηρέτησα από την ίδρυσή του, και είμαι περήφανος που συνέβαλα στη δημιουργία του», αναφέρει ο κ. Δραγασάκης στη δήλωση που δημοσίευσε στο Facebook.
[embedded content]
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δραγασάκης έχει ήδη παραιτηθεί από τα όργανα του κόμματος, τον Δεκέμβριο του 2023, χωρίς ωστόσο να αποχωρήσει όπως έπραξαν οι βουλευτές και τα στελέχη που σήμερα απαρτίζουν τη «Νέα Αριστερά».
Η ανακοίνωση της παραίτησης και από μέλος του κόμματος του ιστορικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Δραγασάκη έχει τη σημασία της…
Από παραλίγο ΓΓ του ΚΚΕ, στον Συνασπισμό
Γεννημένος το 1947, στην Ανατολή Λασιθίου Κρήτης ο Γιάννης Δραγασάκης σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στα μαθητικά του χρόνια, ανέπτυξε δραστηριότητα ως μέλος της νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης». Ως φοιτητής συμμετείχε στην αντιδικτατορική δράση. Διετέλεσε Γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Λονδίνου. Υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι το 1991 και του Συνασπισμού από την ίδρυσή του.
Η σχέση του Γιάννη Δραγασάκη με την Αριστερά είναι σχεδόν βιωματική. Κουβαλάει όλη την ιστορικότητα του χώρου κι ας μην προέρχεται από τη μήτρα της ανανεωτικής αριστεράς και της διάσπασης του 1968.
Θεωρείται από τα πιο σπουδαγμένα στελέχη του ΚΚΕ, για αυτό άλλωστε και τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στην οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα.
Στο 13ο συνέδριο του ΚΚΕ, στις 27 Φεβρουαρίου του 1991, έχασε τη μάχη για την ηγεσία του κόμματος από την Αλέκα Παπαρήγα για τέσσερις ψήφους (53 έναντι 57) με την τελευταία να εκλέγεται τελικά γραμματέας του κόμματος.
Λίγους μήνες μετά αποχώρησε από το ΚΚΕ (μαζί με άλλα κεντρικά στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΚΚΕ όπως οι Μ. Ανδρουλάκης, Ν. Χουντής, Δ. Στρατούλης, κ.α.) και εντάχθηκε στον Συνασπισμό πρόεδρος του οποίου ήταν η Μαρία Δαμανάκη.
Δεν διεκδίκησε την ηγεσία του κόμματος, όταν παραιτήθηκε από πρόεδρος η Μαρία Δαμανάκη μετά τις εκλογές του 1993, δεν έθεσε υποψηφιότητα ούτε το 2004 όταν παραιτήθηκε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος αλλά ούτε και το 2008 όταν αποχώρησε ο Αλέκος Αλαβάνος από την προεδρία και εκλέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για τον τελευταίο θα γίνει κάτι σαν «σωματοφύλακας» στην πορεία του προς την πρωθυπουργία.
Ο Αλέξης Τσίπρας στηρίχθηκε πολύ σε εκείνον. Ανέλαβε τη σύνταξη του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης για τη μεταμνημονιακή περίοδο και είχε πάντα την ευθύνη της κατάρτισης των οικονομικών προγραμμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκλεγόταν βουλευτής από το 1996 έως και τον Μάιου του 2023, με εξαίρεση το 2009.
Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015 ανέλαβε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας, και εξελέγη βουλευτής Επικρατείας.
Μετά τις εκλογές, ο Δραγασάκης ανέλαβε, για δεύτερη φορά, καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Στις 28 Φεβρουαρίου 2018 ανέλαβε και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, θέση που διατήρησε έως τις 9 Ιουλίου 2019.
Στις εκλογές του 2019 εξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών.
Ανανέωσε τη θητεία του στις εκλογές του Μαΐου 2023, ωστόσο δεν επανεξελέγη σε αυτές του Ιουνίου 2023.
Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου 2023, όταν παραιτήθηκε, εκφράζοντας την πλήρη διαφωνία του με την πορεία του κόμματος υπό τη νέα ηγεσία, αλλά και από απλό μέλος στις 18 Ιουλίου 2024.
Η εκλογή Κασσελάκη και η επιστολή Δραγασάκη που έμεινε… αναπάντητη
Η εκλογή Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο του 2023, έφερε μία σκληρή εσωκομματική αντιπαράθεση. Ο Γιάννης Δραγασάκης δεν έπαψε στιγμή να δείχνει αλλά και να δηλώνει ανήσυχος και προβληματισμένος:
Πότε κρούοντας καμπανάκια φοβούμενος τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και πότε με ευθείες βολές στον Στέφανο Κασσελάκη τονίζοντας ότι «εξελέγη δημοκρατικά, αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά».
Δεν εισακούστηκε ούτε όταν ζητούσε να μην προχωρήσουν οι διαγραφές και να μην αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ όσοι σκέφτονται να το κάνουν.
Η αποχώρηση των 45 μελών της ΚΕ της λεγόμενης «Ομπρέλας» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με φόντο το προτεινόμενο από τον Στ. Κασσελάκη, εσωτερικό δημοψήφισμα για το ζήτημα των διαγραφών τεσσάρων στελεχών, ενίσχυσε το ήδη τεταμένο κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Και οι φουρτούνες δεν είχαν τελειώσει.
Ακολούθησε η δεύτερη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου.
Ο Δραγασάκης έβλεπε τι ερχόταν, και μόνο καλό δεν ήταν για το κόμμα.
Σε μία ύστατη προσπάθεια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, μετά την κρίσιμη και θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ τον Νοέμβριο 2023, έστειλε μια επιστολή στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπήκε στον κόπο να του απαντήσει.
Ήταν εμφανές ότι η σχέση του ιστορικού στελέχους Γιάννη Δραγασάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε απλώς διαρραγεί, αλλά είχε τελειώσει.
Ακολούθησε η παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή (Δεκέμβριος 2023) και η δήλωσή του πως δεν θέλει να έχει τον παραμικρό ρόλο στον «ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη».
Όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στη συνέντευξη του στην εκπομπή «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου, για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το «μαξιλάρι» των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο και χαρακτήρισε «την πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», τον έκαναν πυρ και μανία.
Με αφορμή αυτή την ατάκα, ο Γιάννης Δραγασάκης προχώρησε σε μία οργισμένη ανάρτηση κατά του Στέφανου Κασσελάκη, εγκαλώντας τον, μεταξύ άλλων, για «υπονόμευση του συλλογικού άθλου του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 υπό την καθοδήγηση και την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα».
Ο άνθρωπος που για τέσσερις ψήφους θα γινόταν γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, παρέμενε – μέχρι σήμερα – ένα απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πραγματικότητα με την παραίτησή του ο Γιάννης Δραγασάκης έγινε ο τελευταίος που έκλεισε την πόρτα. Ή μήπως όχι;