Έργα και ημέρες κυβέρνησης Μητσοτάκη! “Δυστυχώς δεν μπορούμε να σας περιμένουμε άλλο…”: Χ

- Τελικά όχι μόνον ΔΕΝ θα γίνει Silicon Valley η Ελλάδα – όπως διατεινόταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το Δελφινάριο του “Επιτελικού Κράτους” – αλλά γινόμαστε και ο ουραγός της ΕΕ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι μπήκε ακόμα και η Πολωνία αλλά … όχι η Αθήνα!
Μακριά από τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στην Ευρώπη με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ημιαγωγών (τα γνωστά μας τσιπ που υπάρχουν σε κάθε συσκευή) και μείωσης της εξάρτησης από τη νοτιοανατολική Ασία βρίσκεται –για μια ακόμη φορά- η Ελλάδα. Πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 12 Μαρτίου 2025 εννέα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ αυτών και χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ανακοίνωσαν τη δημιουργία της «Συμμαχίας για τους ημιαγωγούς» με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη δημιουργία μιας ανταγωνιστικής βιομηχανίας ημιαγωγών και την πρόκληση ενός δεύτερου κοινοτικού χρηματοδοτικού προγράμματος για τον σκοπό αυτό, του Chips Act 2.
Στην εν λόγω συμμαχία συμμετέχουν συγκεκριμένα η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και η Ολλανδία, αλλά όχι η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι συμμαχίες αυτού του είδους θα μπορούσαν να δώσουν περαιτέρω ώθηση στην ακμαία μεν, περιορισμένης εμβέλειας δε εγχώρια βιομηχανία ημιαγωγών.
Το παραπάνω δεν είναι δυστυχώς το μοναδικό δείγμα υποβάθμισης του ζητήματος από το υπουργείο Ανάπτυξης που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο. Αν και ο προκάτοχος του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας είχε λάβει την απόφαση να ανατεθεί σε εταιρεία (σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» στη McKinsey) η εκπόνηση Εθνικής Στρατηγικής για τους Ημιαγωγούς, αυτό ακόμη δεν έχει γίνει. Η χρηματοδότηση της μελέτης έχει εξασφαλισθεί, καθώς με απόφαση Θεοδωρικάκου εντάχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του υπουργείου Ανάπτυξης και εξαγγέλθηκε πανηγυρικά από την τέως υφυπουργό Ανάπτυξης, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου στο συνέδριο «4o Emerging Tech Forum» που διοργάνωσε τον Δεκέμβριο του 2024 η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA). Η εντολή προς την McKinsey για να ξεκινήσει την εκπόνηση της μελέτης δόθηκε ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, όμως η σχετική σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί με συνέπεια να υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλοκή.
Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης Θεοδωρικάκος είχε δεσμευθεί ότι το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Ικανοτήτων για Ημιαγωγούς στην Ελλάδα με 3,6 εκατ. ευρώ, χωρίς, ωστόσο, οι σχετικές ενέργειες να γίνονται με την απαιτούμενη ταχύτητα, όπως επισημαίνουν στην «Καθημερινή» αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά και στελέχη επιχειρήσεων του κλάδου. Οι ίδιοι, μάλιστα, τονίζουν ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να «αξιοποιήσει» ούτε το γεγονός πως στη θέση του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης για Επικοινωνιακά Δίκτυα, Περιεχόμενο και Τεχνολογίες (DG Connect) βρίσκεται ένα ικανότατο στέλεχος από την Ελλάδα, ο κ. Θωμάς Σκορδάς.
Μιλώντας στο συνέδριο της HETia ο κ. Σκορδάς είχε επισημάνει μεταξύ άλλων: «Όσον αφορά στην Ελλάδα, η χώρα μας έχει ανθρώπινο δυναμικό άρτια καταρτισμένο στη σχεδίαση, και ένα δυναμικό οικοσύστημα εταιριών που ειδικεύεται στον σχεδιασμό μικροκυκλωμάτων. Πρέπει ωστόσο να εκμεταλλευτεί πολύ καλύτερα αυτά τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και μπορεί να το κάνει. Π.χ. δίπλα στο ελληνικό κέντρο ικανοτήτων, θα μπορούσε να επενδύσει και σε μια νέα πλατφόρμα σχεδιασμού μικροκυκλωμάτων σε τομείς όπου η χώρα έχει τεχνογνωσία, όπως π.χ. στις τηλεπικοινωνίες, στο IoT, στη Βιοϊατρική, ή στην Αγροδιατροφή και να μεγαλώσει έτσι σημαντικά τον ρόλο της χώρας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».
Το γεγονός ότι γίνονται βήματα, αλλά όχι με τον απαιτούμενο ρυθμό έχει επισημανθεί από διάφορες πλευρές προς την ελληνική κυβέρνηση με σχετικές «προειδοποιήσεις» να προέρχονται και από τις Βρυξέλλες, για την ανάγκη επιτάχυνσης, δεδομένου, μάλιστα, ότι οι εξελίξεις στον τομέα αυτό είναι ραγδαίες. Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι υπάρχει στενή συνεργασία της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εναρμόνιση της χώρας μας με την κοινοτική πολιτική για τους ημιαγωγούς, στο πλαίσιο της Chips Act.
Πάντως, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου το μήνυμα φέρεται να ήταν, όπως επισημαίνουν στην «Καθημερινή» αρμόδια στελέχη με γνώση των σχετικών συζητήσεων, «δυστυχώς, δεν μπορούμε να σας περιμένουμε άλλο».
Πηγή: moneyreview.gr