Εμφύλιος στο ΕΛΚ – Κόντρα μεταξύ Βέμπερ και Θανάση Μπακόλα
Μεγάλη διάσπαση καταγράφεται στην κορυφή της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Μια διαμάχη που σχετίζεται με το προσωπικό αποκάλυψε ένα βαθύ ρήγμα με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος αντιμετωπίζει μια σπάνια πρόκληση από έναν άλλο ισχυρό παίκτη του ΕΛΚ, τον Θανάση Μπακόλα.
Η κοντρα έρχεται σε μια στιγμή που ο Βέμπερ — ο οποίος είναι και αρχηγός της Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόεδρος του ομώνυμου ευρωπαϊκού πολιτικού κόμματος — ξεκινά μια συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του τελευταίου κατά τη δεύτερη ημέρα της πολιτικής συνέλευσης του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, η οποία θα λάβει χώρα την Τρίτη.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Μπακόλας, ο γενικός γραμματέας του κόμματος του ΕΛΚ, ενημέρωσε την ηγεσία του κόμματος ότι θα έπρεπε να αποπέμψει τον Τομ Βαντενκεντελάερ. Ένας Βέλγος που έχασε πρόσφατα την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε ξεκινήσει μόλις εβδομάδες νωρίτερα ως η επιλογή του Βέμπερ για τη θέση του «διευθυντή δέσμευσης κομμάτων μελών».
Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε ο Μπακόλας σε ένα email που έχει στη διάθεσή του το Brussels Playbook και το Politico, ο Βέμπερ άμεσα έστειλε ένα νέο οργανόγραμμα και δηλώνοντας σε μήνυμα ότι ο Βαντενκεντελάερ θα ενεργούσε αντ ‘αυτού ως επικεφαλής του επιτελείου του κόμματος.
«Δεν μπορώ να υποχρεώσω και να επιβάλω τις απαιτήσεις του Προέδρου», έγραψε ο Μπακόλας απαντώντας στην κίνηση του Βέμπερ.
Η θέση του επιτελάρχη όπως περιγράφεται δεν υπόκειται στους κανόνες του κόμματος ή τη βελγική νομοθεσία, και ως γενικός γραμματέας είναι ο Μπακόλας που θα είναι νομικά υπεύθυνος για παραβάσεις, υποστήριξε.
Παιχνίδια εξουσίας του Βέμπερ
Αφού απέτυχε να συγκεντρώσει εύνοια για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν προχώρησε στα σχέδια να είναι υποψήφιος για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Βέμπερ στράφηκε στη συσσώρευση εξουσίας μέσα στον κομματικό μηχανισμό του ΕΛΚ.
Έχει εγκαταστήσει πιστούς σε βασικούς ρόλους του ΕΛΚ και έχει «εξορίσει» πιθανούς επικριτές και αντιπάλους.
Ο Βέμπερ είναι ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στις Βρυξέλλες — αναμφισβήτητα δεύτερος μετά την Πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η απόφαση για τον διορισμό του Βαντενκεντελάερ ήταν ο τελευταίος σε μια σειρά ελιγμών που έκανε ο Βέμπερ για να σφίξει τον έλεγχο του μηχανισμού του ΕΛΚ. Αλλά η ανοιχτή ανυπακοή του Μπακόλα είναι άνευ προηγουμένου.
Πίσω από τη διαμάχη για το προσωπικό διαφαίνεται μια μεγαλύτερη σύγκρουση για την κατεύθυνση του ΕΛΚ, το οποίο υπό την ηγεσία του Βέμπερ έχει συμφιλιωθεί με ακραίους δεξιούς ηγέτες όπως η Τζόρτζια Μελόνι. Η προσέγγιση —ο Βέμπερ συναντήθηκε με τη Μελόνι στη Ρώμη αυτό το καλοκαίρι— έχει εξοργίσει ορισμένους εντός του ΕΛΚ που πιστεύουν ότι ο Βαυαρός πολιτικός τραβάει το κόμμα πολύ προς τα δεξιά.
Οι σύμμαχοι του Βέμπερ λένε ότι είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει πλήρως την αυξανόμενη δύναμη του ΕΛΚ και να δει τους παίκτες του στα θεσμικά όργανα της ΕΕ να συνεργάζονται πιο απρόσκοπτα με τα εθνικά κόμματα.
Η επιτροπή προεδρίας του κόμματος συνεδρίασε τη Δευτέρα πριν από την έναρξη της πολιτικής συνέλευσης. Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν ότι ο Βέμπερ, ως πρόεδρος του ΕΛΚ, θα υπέγραφε ένα συμβόλαιο που θα έκανε τον Βαντενκεντελάερε επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του, σύμφωνα με ένα απόσπασμα εγγράφου που κυκλοφόρησε και εγκρίθηκε σε αυτή τη συνεδρίαση.
Ενώ η ομάδα του ΕΛΚ έχει να κάνει με τους ευρωβουλευτές, το κόμμα ΕΛΚ υπάρχει για να εξυπηρετεί εθνικούς ηγέτες και κόμματα. Ο Μπακόλας, ο οποίος είναι κοντά στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, φαίνεται να παίζει στοίχημα ότι ηγέτες που συνδέονται με το ΕΛΚ, όπως ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτρι Όρπο και ο ηγέτης της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Φρίντριχ Μερτς θα τον στηρίξουν και θα παρέμβουν για να χαλιναγωγήσουν τον Βέμπερ.
Εάν δεν το κάνουν, θα εδραιώσει τη θέση του Βέμπερ ως το απαράβατο κορυφαίο πρόσωπο του ΕΛΚ.
«Ο κ. Βέμπερ τείνει να κερδίζει αυτές τις μικρές μάχες», παρατήρησε ένα ανώτερο στέλεχος του ΕΛΚ, το οποίο μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας για να σχολιάσει την ευαίσθητη δυναμική του κόμματος.
Τα παιχνίδια εξουσίας και οι κατηγορίες έρχονται καθώς το ΕΛΚ παραμένει ισχυρό. Ήρθε πρώτο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, επανεγκατέστησε τη φον ντερ Λάιεν με μια πιο συντηρητική πλατφόρμα και βρίσκεται σε καλό δρόμο να αυξήσει το κυρίαρχο αποτύπωμά της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Το ανώτερο στέλεχος του ΕΛΚ που αναφέρθηκε παραπάνω σημείωσε ότι ο Βαντενκεντελάερ είναι «εξαιρετικά αξιοσέβαστος». Παρόλα αυτά, το μέλος πρόσθεσε: «Αυτά τα είδη παιχνιδιών εξουσίας… μπορεί άσκοπα να προκαλέσουν προβλήματα που δεν χρειάζονται».