Αγωνίζεται πλέον για να βοηθήσει τα άτομα με αυτισμό: Ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Δημήτρ
Ο παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής Δημήτρης Παπανικολάου, αγωνίζεται πλέον για να βοηθήσει τα άτομα με αυτισμό. Φωτογραφία από βίντεο, via Γεια Σου, Σκάι
Έναν ξεχωριστό φιλοξενούμενο είχε χθες το ΕΤΒΑVIPEStudio, το τηλεοπτικό στούντιο που έστησαν σε συνεργασία η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ΑΕ και το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντός της Βιομηχανικής Περιοχής στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
Τον παλαίμαχο καλαθοσφαιριστή Δημήτρη Παπανικολάου, τον άνθρωπο που πλέον δεν αγωνίζεται στα γήπεδα καλαθοσφαίρισης αλλά δίνει αγώνα στήριξης στα άτομα με αυτισμό και τις οικογένειες αυτών.
Κουβαλώντας εμπειρίες και γνώσεις που απέκτησε λόγω του ότι η 18χρονη σήμερα κόρη του διαγνώστηκε με αυτισμό όταν ήταν 3,5 ετών αλλά και μετά τη διαπίστωση ότι και ο ίδιος έχει στοιχεία Άσπεργκερ, (μιας μορφή αυτισμού), ο Δημήτρης προχώρησε στη συγγραφή ενός βιβλίου για τον αυτισμό (και όχι μόνο), ένα βιβλίο γεμάτο με ιστορίες και πληροφορίες για το πόσο ευρύ είναι το φάσμα του αυτισμού και για το τι πρέπει να κάνουμε ως άτομα και ως κοινωνία ώστε να βοηθήσουμε τα άτομα αυτά και να μην τα απομονώνουμε.
Το βιβλίο υπό τον τίτλο «11:11, Όλοι Μοναδικοί, Όλοι Ίσοι» κυκλοφόρησε πριν από περίπου 4 μήνες από τις εκδόσεις Ψυχογιός και όπως αποκάλυψε ο ίδιος έχει τυπωθεί ήδη η 8η χιλιάδα και ετοιμάζεται η επόμενη».
Σε συζήτηση με τη δημοσιογράφο του ΑΠΕ-ΜΠΕ Άννυ Ταπάσκου και τον Communication Manager της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Γιώργο Αλοίμονο ο Δημήτρης Παπανικολάου ξεδίπλωσε τη προσωπική του ιστορία αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Έχω μια κόρη που σήμερα είναι 18 ετών. Την λένε Άρια. Πήρε το όνομά της από τον πατέρα μου Αριστείδη που τον χάσαμε από καρκίνο όταν ήταν 58 ετών. Όταν γεννήθηκε η Άρια όλα φαινόντουσαν εντάξει. Βλέπετε ο αυτισμός λέγεται και αόρατη αναπηρία. Το λέω και πιστεύω ότι δεν πρέπει να μας τρομάζει η λέξη αναπηρία. Κάποια χρόνια αργότερα στον παιδικό σταθμό, ότι ήταν περίπου 3,5-4 ετών μας είπαν ότι το παιδία είχε μια διαφορά συμπεριφοράς σε σχέση με τα άλλα παιδάκια.
Πήγαμε για εξετάσεις. Η διάγνωση ήταν αυτισμός. Στην αρχή ήταν δύσκολα. Ήταν σαν να σε πατάει τρένο. Κάποια στιγμή είπα στη γυναίκα μου ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε την δική μου αναγνωρισιμότητα -λόγω του μπάσκετ- και να κάνουμε το θέμα δημόσιο γιατί έτσι θα βοηθήσουμε την κόρη μας και ταυτόχρονα, θα βοηθήσουμε χιλιάδες ακόμα ανθρώπους. Η γυναίκα μου είχε διαφωνίες γιατί πίστευε ότι θα στιγματίσουμε το παιδί.» […]
[embedded content]
- Πολλοί άνθρωποι θέλουν τον χρόνο τους
Αρχίσαμε να πηγαίνουμε σε ειδικό ψυχικής υγείας για να στηρίξουμε το παιδί αλλά και τους εαυτούς μας.
Ο ίδιος γιατρός διαπίστωσε ότι κι εγώ έχω στοιχεία Άσπεργκερ, δηλαδή μια μορφή αυτισμού. Τότε λοιπόν αποφάσισα να δω τη μεγάλη εικόνα και να βγάλω προς τα έξω τον τη δική μου περίπτωση, τον εαυτό μου και όχι το παιδί μου». […]
Πριν από τρία χρόνια ακριβώς, στις 14 Σεπτεμβρίου που είναι και η γιορτή της Άριας, βγήκα αλλά όχι μόνος μου. Είχα μαζί μου τον καλό μου φίλο τον Νίκο Γκάλη και τον Γιάννη Αντετοκούμπο, σαν πρεσβευτές. Κάπως έτσι ξεκίνησα να μιλάω για το θέμα σε διάφορους χώρους, σχολεία, οργανισμούς, εταιρείες κ.α. […]
«Γνωρίζω πως δεν μπορούμε να «πιάσουμε» το 100% μιας κοινωνίας. Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα και πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα θεωρούν τον αυτισμό στίγμα. Το θέμα είναι να ελευθερώνεις όσους περισσότερους γίνεται. Πάντως έχουν γίνει σημαντικά βήματα και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.[…]
«Αυτό που θέλω να πω στους γονείς που υποψιάζονται ότι το παιδί τους έχει αυτισμό, να μην το καθυστερούν, να μην αναβάλλουν την επίσκεψη στον γιατρό, γιατί ο αυτισμός δεν είναι γρίπη που θα περάσει. Όσο το καθυστερούν τόσο δυσκολότερο γίνεται το θέμα».[…]
«Η επιστήμη δεν βρήκε ακόμη το φάρμακο για τον αυτισμό ούτε από που προέρχεται. Έτσι για μας το φάρμακο είναι η κοινωνία είναι η εκπαίδευση, είναι η ενημέρωση».
Κλείνοντας τη συζήτηση, η συμβουλή που έχει να δώσει ο Δημήτρης Παπανικολάου στους ανθρώπους που έχουν αυτισμό και τις οικογένειές τους, είναι να μην απομονώνονται και να μην προσπαθούν μόνοι και μάλιστα το είπε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο:
«Αν πας μόνος θα πας πιο γρήγορα αλλά αν πάμε όλοι μαζί, θα πάμε πιο μακριά».
Σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε ο πρώην καλαθοσφαιριστής στη διάρκεια της συζήτησης: Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα το κεφάλαιο αυτισμός απασχολεί περίπου 180.000 οικογένειες. Σε ό,τι αφορά την εργασία, είπε ότι από τους ανθρώπους με αναπηρία εργάζονται μόνο το 32,7%.
Τηλεοπτική συνέντευξη: Άννυ Ταπάσκου, Γιώργος Αλοίμονος
Επιμέλεια κειμένου: Μπάμπης Γιαννακίδης
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Greece
«Δεν έχουμε δικαίωμα υποτίμησης κανενός» δηλώνει ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς εν όψει της αναμέτρησης της Εθνικής με την Ιρλανδία * «Νιώθω σαν να ξεκινάω νέα καριέρα»
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE
Hellasjournal – Newsletter