Βουλή: Στην Ολομέλεια η σύγκρουση για τις παρακολουθήσεις
Σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μεταφέρεται την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το θέμα των παρακολουθήσεων κατόπιν αιτήματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης.
Η συζήτηση στη Βουλή γίνεται παρά το γεγονός ότι κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει να προηγηθεί ενημέρωση τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας από τον νέο διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), Θεμιστοκλή Δεμίρη, τον πρώην διοικητή της Υπηρεσίας, Παναγιώτη Κοντολέοντα, την αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέα εφετών Βασιλική Βλάχου, τον μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο.
Το αίτημα αυτό ετέθη μετ΄επιτάσεως και μετά την ακρόαση του νέου διοικητή του ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη, στο πλαίσιο διατύπωσης γνώμης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του, κατά την οποία ο κ. Δεμίρης φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με διαρρές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι «ουδείς εξαιρείται a priori», από παρακολουθήσεις.
ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ προσέρχονται στη συζήτηση ζητώντας από τον Πρωθυπουργό να δηλώσει για ποιο λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρόεδρο του Κινήματος Νίκο Ανδρουλάκη και αν -και ποια- άλλα πολιτικά πρόσωπα έχουν πιθανώς γίνει στόχοι παρακολούθησης.
Την προσεχή Δευτέρα, υπενθυμίζεται, η Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζει για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ περί συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής και ενώ εκκρεμεί και απόφαση της Επιτροπής Θεσμών για το πότε και το πώς θα κινηθεί .
Η προ ημερησίας στη Βουλή είναι προγραμματισμένο να αρχίσει τις 11:00, με πρώτον στο βήμα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανέφερε ότι «ο Πρωθυπουργός θα προσέλθει με δύο βασικούς άξονες: αφενός τον προσδιορισμό του ζητήματος της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη στις σωστές διαστάσεις, και αφετέρου το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για να μην βρεθούμε αντιμέτωποι με παρόμοιες καταστάσει». «Πρώτοι εμείς δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση νόμιμης επισύνδεσης τηλεφώνου κ Ανδρουλάκη», επανέλαβε.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και θα καλέσει τα κόμματα να σεβαστούν το απόρρητο των σχετικών διαδικασιών. Αντίστοιχα θα ξεκαθαρίασει ότι καμία κρατική υπηρεσία, πόσω μάλλον η κυβέρνηση, δεν προμηθεύτηκε το λογισμικό Predator.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα ζητήσει απαντήσεις για τον λόγο που παρακολουθείτο από την ΕΥΠ ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά και για το αν στο «στόχαστρο» της Υπηρεσίας είχαν μπει και άλλα πολιτικά πρόσωπα.
Επαναλαμβάνοντας δε τα περί διεθνούς διασυρμού της χώρας λόγω των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις, θα ζητήσει εκ νέου εκλογές.
Αναμένεται επίσης να κατηγορήσει την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό για απόπειρα συσκότισης του «σκανδάλου των παρακολουθήσεων», καθώς όπως θα επισημάνει, «παρά τις διαρκείς πιέσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η πλειοψηφία της ΝΔ το αρνήθηκε».
Στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο ακόμη και για ποινικές ευθύνες στην υπόθεση, ενώ επιμένουν ότι στην κυβέρνηση δεν ήθελαν να προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας υπό το φόβο νέων αποκαλύψεων.
Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου τα ερωτήματα που θα θέσει ο κ. Τσίπρας είναι τα ακόλουθα:
Ποιους ακόμα βουλευτές, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες παρακολουθούσε η ΕΥΠ ή η παρακρατική υπηρεσία που είχε στήσει με το Predator;
Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι ή έστω οι δήθεν «εθνικοί λόγοι» που τέθηκαν υπό παρακολούθηση οι Ανδρουλάκης και Κουκάκης;
Γιατί ακόμα και τώρα αρνείται την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ και επιμένει να μην αποσύρει την τροπολογία που ψήφισε αιφνιδιαστικά, με την οποία απαγορεύεται στην Ανεξάρτητη Αρχή να ενημερώνει τους πολίτες που κάνουν σχετική αίτηση για το εάν έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης;
Γιατί άλλαξε το νόμο από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής του προκειμένου να τοποθετήσει στην ΕΥΠ τον εκλεκτό του κ. Κοντολέοντα, ο οποίος δεν πληρούσε τα κατά το νόμο τυπικά προσόντα;
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης – που ως γνωστόν δεν θα είναι παρών στη συνεδρίαση της Ολομέλειας και θα εκπροσωπηθεί από τον βουλευτή Ηλείας του Κινήματος Μιχάλη Κατρίνη- κάλεσε την Πέμπτη (εδώ) τον Πρωθυπορυγό α αποκαλύψει τον λόγο της παρακολούθησής του,:
«Οφείλετε να πείτε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό», τόνισε κατά την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος, θέτοντας ακόλουθα ερωτήματα:
«Είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια οι πρωτοβουλίες μου εκείνης της περιόδου για την επιβολή εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, ή η δημιουργία του rescEU και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που έσωσε πέρσι το καλοκαίρι την Εύβοια από ολοκληρωτική καταστροφή; Πως θα αποτρέπατε μία νόμιμη ενέργεια όπως είπατε; Θα παραβιάζατε το νόμο και θα θέτατε την εθνική ασφάλεια σε κίνδυνο; Κι αν ήμουν κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια ως ευρωβουλευτής, δεν είμαι ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος ως πρόεδρος του τρίτου κόμματος της χώρας; Οι έλληνες πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Το πρωτότυπο άρθρο Πολιτική – Protagon.gr .
ανήκει στο