Τι γυρεύει ο τούρκος ΥΠΕΞ στη Βεγγάζη;
Οταν το τουρκικό προξενείο στην Βεγγάζη είχε κλείσει, ο εμφύλιος στη Λιβύη μαινόταν και ο Χακάν Φιντάν δεν ήταν υπουργός Εξωτερικών, ήταν όμως αρχηγός της ΜΙΤ. Γνώριζε ίσως από πρώτο χέρι τι συνέβαινε στη χώρα μετά την ανατροπή Καντάφι και γιατί έκλεισε το τουρκικό προξενείο. Εκλεισε γιατί ο διοικητής της Ανατολικής Λιβύης, στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, γνώριζε και αυτός ότι η Τουρκία στήριζε στρατιωτικά τους αντιπάλους του. Η Τουρκία είχε πατήσει γερά «πόδι» στη Λιβύη προς υποστήριξη της εδρεύουσας στην Τρίπολη κυβέρνησης με την αποστολή στρατευμάτων όταν εκδηλώθηκε η ευρείας κλίμακας επιχείρηση των δυνάμεων του εδρεύοντος στα ανατολικά στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ για την κατάληψη της πρωτεύουσας.
Τώρα όμως ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι οι σχέσεις του με τον στρατηγό Χαφτάρ έχουν βελτιωθεί και ότι η Τουρκία σκοπεύει να ανοίξει ξανά το τουρκικό προξενείο στη Βεγγάζη. Ωσάν να μην είχε προηγηθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο που καταργούσε την υφαλοκρηπίδα των νησιών μας, ωσάν ακόμα η Τουρκία να πειθάρχησε τότε αμέσως με τις αποφάσεις του ΟΗΕ για απόσυρση από τη χώρα όλων των ξένων δυνάμεων. Η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «Ειρήνη» (στην οποία μετέχει η χώρα μας) έχει συσταθεί για να εμποδίσει την Τουρκία και άλλες χώρες να αποστέλλουν στρατιωτικό υλικό στη Λιβύη.
Ο Φιντάν θέλει πάλι να ανοίξει το προξενείο της χώρας του στη Βεγγάζη. Είναι ένα μέρος του σχεδίου που άρχισε να εφαρμόζει ο Ερντογάν μετά τις τουρκικές εκλογές για τη δημιουργία, όπως έλεγε, λιγότερων εχθρών και περισσότερων φίλων της χώρας του.
Στην Αθήνα πάντως παρακολουθούν με την απαραίτητη ψυχραιμία τις τουρκολιβυκές κινήσεις, ωστόσο δεν θεωρούν ότι οι συνομιλίες Αγκυρας – Τρίπολης διαταράσσουν τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, στον βαθμό που δεν θίγουν τα συμφέροντα της Αθήνας. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ωστόσο ότι κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει σε δύο χώρες να συνομιλούν, αλλά ούτε είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να δείχνει ότι εκλαμβάνει τις σχέσεις τρίτων χωρών διαρκώς ως εν δυνάμει απειλή.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωνε στο μεταξύ από τη Μάλτα όπου βρισκόταν (καθ’ οδόν προς τη Λιβύη) ότι «η θέση της Τουρκίας για τη Λιβύη είναι ότι υποστηρίζουμε την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, τη νομιμότητα και τις δραστηριότητές της. Θέλουμε όμως να τερματιστεί η διαίρεση Ανατολής – Δύσης μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία. Για τον σκοπό αυτόν, υποστηρίζουμε όλες τις διαδικασίες. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αποτρέψουμε οποιονδήποτε πόλεμο στη Λιβύη και να αποτρέψουμε τη διακοπή του διαλόγου». Παραδέχθηκε πάντως στη συνέχεια ότι οι σχέσεις της Τουρκίας, ιδίως με την ανατολική πλευρά, προοδεύουν κι οι διαβουλεύσεις με τους φορείς εκεί συνεχίζονται.
Ωστόσο υπάρχουν δύο ακόμα θέματα που έχουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα: Το πρώτο είναι πως δεν πέρασε απαρατήρητη η επίσκεψη στην Τρίπολη του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο οποίος έσπευσε να επικαλεστεί το δεύτερο τουρκολιβυκό μνημόνιο, που αφορά την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Λιβύης σε συνεργασία με την Τουρκία. Ο τούρκος υπουργός Ενέργειας μάλιστα είχε δηλώσει την πρόθεση της Αγκυρας για συνεργασία με τη Λιβύη στον τομέα της ενέργειας, τόσο στο πεδίο της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων όσο και στο πεδίο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Για την Αθήνα οι έρευνες αυτές, όταν και όποτε εξαγγελθούν, εάν δεν παραβιάζουν τα εθνικά μας συμφέροντα δεν αποτελούν σημείο έντασης, είτε με την Τουρκία είτε με τη Λιβύη. Και το δεύτερο ζήτημα αφορά το Μεταναστευτικό. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ροή μεταναστών προς τα νησιά μας από τη Λιβύη και ίσως η πρόοδος που έγινε στο Μεταναστευτικό ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα παίξει σημαντικό ρόλο ώστε να περιοριστούν αυτές οι ροές.