Τι είδαμε και ακούσαμε στο Μέγαρο με αφορμή ένα βιβλίο
Πάλι εκλογές; Με αυτές τις δύο λέξεις θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς όσα συνέβησαν την Δευτέρα το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής, στην παρουσίαση του βιβλίου «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος» του Δημήτρη Τσιόδρα. Αλλά θα έχανε σημαντικές διαστάσεις μιας βραδιάς με πολιτικό ενδιαφέρον αλλά και ανθρώπινο, για τον ίδιο τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και σήμερα διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, που όπως όλα δείχνουν θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία.
Το αδιαχώρητο από 1.000 και πλέον άτομα στα καθίσματα της αίθουσας Banquet, στους διαδρόμους και το φουαγιέ μπορούσες να το προβλέψεις από νωρίς. Από τα αυτοκίνητα μπροστά στη είσοδο και στο υπόγειο πάρκινγκ που σε βυθίζει στα έγκατα: ασφάλεια, καλοντυμένος κόσμος, φλας και κάποια ανυπομονησία.
Αλλωστε ο κεντρικός ομιλητής ήταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και από κάτω σχεδόν ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο, βουλευτές και δήμαρχοι. Και μαζί τους φίλοι, συγγενείς και συντοπίτες του συγγραφέα από το χωριό Μάναρη Αρκαδίας. Σαν να μη πίστευαν αυτό που συνέβαινε γύρω τους για τον συμμαθητή τους, τους ακούσαμε να συζητούν πως όταν πήγαιναν σχολείο το ορεινό χωριό λεγόταν τότε «το Μάναρι» -αυτό έγραφε η ταμπέλα στον έρημο σήμερα σιδηροδρομικό σταθμό (ναι, κάποτε είχαμε και σιδηρόδρομο).
Παρών στην ώρα του στην αίθουσα ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Παρών και ο μεγάλος Μίμης Δομάζος, ανάμεσα σε πολιτικούς και δημοσιογράφους. Διασκορπισμένους στο πλήθος εντόπιζες τους λιγότερο γνωστούς στο ευρύ κοινό συνεργάτες του Πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, ανθρώπους που είναι η σκιά του Κυριάκου Μητσοτάκη εδώ και χρόνια, όπως ο Θανάσης Νέζης και η Κύρα Κάπη.
Λίγο πριν από τις 19.00 που ήταν η ώρα έναρξης, τα κεφάλια γύρισαν όταν έφτασε ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο πρώην γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού. Βουλευτές και κομματικά στελέχη έπεσαν πάνω του να τον χαιρετίσουν. Η παρουσία του -όλοι κατάλαβαν ότι είχε πολιτική σημασία- ερμηνεύτηκε έτσι ως ένα προοίμιο επιστροφής στο πολιτικό προσκήνιο.
Στις πιο πίσω σειρές υπήρχαν στελέχη της ΝΔ αλλά και κόσμος που συναντάς στις κομματικές εκδηλώσεις. Νεαρά ζευγάρια και παρέες κυριών, συνήθως κάποιας ηλικίας αλλά μαχητικές για την εξασφάλιση θέσεων με καλή οπτική προς τη σκηνή -και στο καπάρωμα ενός καθίσματος για τη φίλη τους που άργησε.
Μια σειρά πιο μπροστά καθόταν ένας κύριος με διάθεση να εκφραστεί. Οταν έφτασε ο Πρωθυπουργός, λίγο μετά τις 19.00, σηκώθηκε όρθιος και φώναξε: «Προχώρα!». Αργότερα, όταν κάποιος αναφέρθηκε στην εκλογή του Θόδωρου Ρουσσόπουλου (πού ήταν παρών και μίλησε) στη θέση προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κύριος επανήλθε: «Αξιος!».
Κάπως έτσι μπήκαμε στο κυρίως πιάτο:
♦ Η στήριξη και το τρολάρισμα Μητσοτάκη. Πέρα από τις πολιτικές αναφορές και όσα είπε για το βιβλίο (αναλυτικά εδώ) ο πρωθυπουργός ήταν προφανές πως ήταν εκεί για να στηρίξει τον στενό συνεργάτη του με τρόπο γενναιόδωρο και ξεκάθαρο. «Θέλω να συγχαρώ τον Δημήτρη για τη δημοφιλία του, ειδικά αν κρίνω από τον αριθμό των υπουργών και υφυπουργών που βρίσκονται σήμερα εδώ -είναι σίγουρα πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι βρίσκονται στις δικές μου ομιλίες στη Βουλή» είπε στην αρχή ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί στην πρώτη σειρά γέλασαν. Κάποιοι βέβαια μπορεί να θυμήθηκαν και την ημέρα που επέλεξαν να πάνε σε ένα κανάλι αντί για τη Βουλή.
Στο τέλος, ο Πρωθυπουργός είπε με τον τρόπο του και την είδηση: «Εύχομαι το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και καλοτάξιδη να είναι και η πορεία του συγγραφέα στους επόμενους στόχους του. Η χώρα μας έχει ανάγκη από φρέσκες ιδέες και από ικανούς ανθρώπους να τις κάνουν πράξη».
♦ Εθνική Ελλάδας Επιτρόπων. Ολοι κατάλαβαν ότι ο συγγραφέας θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Πάνω απ’ όλα οι πρώην επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος, Μαρία Δαμανάκη, Σταύρος Δήμας και Αννα Διαμαντοπούλου που ήταν παρόντες και μίλησαν για το βιβλίο και τον συγγραφέα.
♦ Ο συντονισμός και η έκπληξη Διαμαντοπούλου. Τις παρεμβάσεις συντόνισε η ειδική σύμβουλος διεθνούς πολιτικής και δημόσιας διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη. Δεν είχε εύκολο έργο, καθώς μετά την ομιλία του κ. Μηστοτάκη άρχισαν στο βάθος τα πηγαδάκια τα οποία διέκοπτε ζητώντας ησυχία.
Στο θέμα της κατάμεστης αίθουσας και των -ευτυχώς λίγων- που επιδίδονταν σε πολιτικό κους κους αναφέρθηκε και η Αννα Διαμαντοπούλου. Είπε ότι ανέμενε πως μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού η αίθουσα θα άδειαζε. «Ατυχήσαμε» είπε με κάπως ανάποδο χιούμορ και ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη που παρέμεινε για να τους ακούσει όλους.
♦ H TN του Δήμα. Κάποια στιγμή ο Σταύρος Δήμας άρχισε να μιλάει με ξύλινη γλώσσα για τις αρετές και τα προτερήματα της ΕΕ. Αμέσως μετά αποκάλυψε ότι το κείμενο που διάβαζε ήταν προϊόν Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), και μίλησε για το πόσο πίσω έχει μείνει η Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές εξελίξεις. Νωρίτερα ρώτησε: «Πόσοι από εσάς έχετε ευρωπαϊκό κινητό τηλέφωνο;». Δεν βρέθηκε ούτε ένας…
♦ Το αστείο του Αβραμόπουλου. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θέλησε με δόση αυτοσαρκασμού να παραφράσει το σύνθημα «Live your myth in Greece» που είχε επιλέξει ως υπουργός Τουρισμού το 2005. Και κατέληξε, για τον οικοδεσπότη της βραδιάς, στο «Δημήτρη, live your myth in Europe». Ο κόσμος γέλασε, περισσότερο από ευγένεια.
Kλείνοντας, ο συγγραφέας περιορίστηκε στις θερμές ευχαριστίες και πρόσθεσε ότι τα υπόλοιπα θα τα διαβάσουμε στο βιβλίο. Και θα τα δούμε στην προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών, θα πρόσθετε κανείς…
—Το βιβλίο του Δημήτρη Τσιόδρα «Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Οι περιπέτειες ενός οράματος» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News