Τα νερά υποχωρούν, ο εφιάλτης ζητάει λύσεις
Ωρα με την ώρα τα λασπόνερα στα πληγέντα από τη θεομηνία Daniel χωριά του θεσσαλικού κάμπου, υποχωρούν, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της καταστροφής σε υποδομές, σπίτια, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο. Περισσότερα από 30 κατοικήσιμα σπίτια έχουν καταρρεύσει μόνο στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων. Οι καταστροφές σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, ανυπολόγιστες.
Την ίδια ώρα θεριεύει η ανησυχία ότι ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών θα αυξηθεί και μάλιστα σημαντικά.
Ηδη εδώ και μερικά 24ωρα διακινούνται φήμες περί εκατόμβης θυμάτων ή και απόκρυψης του πραγματικού αριθμού τους. Και όλα αυτά με την επίκληση – αντί στοιχείων- πληροφοριών από ανώνυμες πηγές (δεκάδες βιντεάκια από γνωστούς και μη εκπροσώπους της λεγόμενης αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας έχουν γίνει ήδη ανάρπαστα στα social media – άλλωστε ο πόνος και τα body bags «πουλάνε»).
Επισήμως ο αριθμός των αγνοούμενων – που αμφισβητείται εντόνως από τις ανωτέρω φωνές- είναι πια τρεις, καθώς το μεσημέρι της Κυριακής βρέθηκαν νεκροί μία μητέρα και ο γιος της που αγνοούνταν στην περιοχή της Μεταμόρφωσης στην Καρδίτσα.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για μια γυναίκα 88 ετών και τον 65χρονο γιο της. Συγγενείς ξέσπασαν σε κλάματα μόλις τους αντίκρισαν νεκρούς.
Είχε προηγηθεί η ταυτοποίηση ενός ακόμη άνδρα, 58 ετών, που είχε βρεθεί νεκρός σε υπαίθριο χώρο ανάμεσα στους οικισμούς του Αγίου Δημήτριου και του Πέτρινου στην Καρδίτσα. Ο 58χρονος είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος το Σάββατο.
Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματούχο που ρωτήθηκε σχετικά από την εφημερίδα «Καθημερινή», «στην Πολιτική Προστασία δεν έχουν φτάσει αναφορές από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ύπαρξη άλλων αγνοουμένων».
Οπως είπε η ίδια πηγή στην εφημερίδα, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού έχουν ελέγξει σχεδόν το σύνολο των πλημμυρισμένων περιοχών, με την προσοχή των σωστικών συνεργείων να επικεντρώνεται το τελευταίο εικοσιτετράωρο στους οικισμούς Μεταμόρφωση (όπου και τελικά βρέθηκαν νεκροί δύο από τους ανγοουμένους) και Μαραθέα.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και όσα δήλωσε στην «Καθημερινή» υψηλόβαθμος αξιωματικός της Πυροσβεστικής που έχει την ευθύνη συντονισμού των επιχειρήσεων.
«Εάν υπήρχε μεγάλος αριθμός αγνοουμένων, οι συγγενείς, οι φίλοι, οι συγχωριανοί τους θα βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές, ζητώντας μας να επιχειρήσουμε στο τάδε ή το δείνα σημείο σε αναζήτηση των οικείων τους. Δεν έχουμε γίνει αποδέκτες τέτοιων μηνυμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Οι άνθρωποι είναι λίγο πολύ γνωστοί μεταξύ τους σ’ αυτές τις περιοχές. Εάν τα ίχνη κάποιου είχαν χαθεί θα το είχαν αναφέρει στις αρχές», συμπλήρωσε.
Οπως επεσήμανε ωστόσο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «μέχρι να πέσει η στάθμη του νερού και να ελέγξουμε το κάθε σπίτι δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι».
Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε, οδηγία της ηγεσίας της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι κάθε πληροφορία για ύπαρξη αγνοουμένων ή νεκρών να δημοσιοποιείται άμεσα.
Κατά την ανακοίνωση μάλιστα της πρώτης δέσμης μέτρων για τους πλημμυροπαθείς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απαντήσει στη φημολογία των ημερών ότι δήθεν αποκρύπτεται ο αριθμός των αγνοουμένων και στην πολιτικολογία που συνδέεται (σχεδόν αυτομάτως στη χώρα μας σε τέτοιες περιπτώσεις) μαζί της.
Οπως και έχει, το κλίμα παραμένει εξαιρετικά βαρύ, ειδικά στη Θεσσαλία. Το Σάββατο, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός προπηλακίστηκε από αγανακτισμένους πολίτες στον Παλαμά, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος άκουσαν από παράγοντες της οικονομικής ζωής της Λάρισας δυσοίωνες προβλέψεις για τις οικονομικές προοπτικής της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.
Το κόστος από το ιστορικό χτύπημα της θεομηνίας Daniel σε Θεσσαλία και Μαγνησία, εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ και πλέον εκτός από τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης, απαιτούνται μέτρα και σε θεσμικό επίπεδο.
Τα μέτρα που θα ανακοινώσει εν πρώτοις ο κ. Μητσοτάκης θα είναι σε τρεις άξονες:
-άμεσα τα μέτρα στήριξης των πληγέντων (για την κάλυψη των πρώτων βασικών αναγκών)
-μέτρα στήριξης και αποκατάστασης (για τις περιουσίες, τις αγροτικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί και τις υποδομές), καθώς και
-μέτρα που θα αφορούν τόσο στην αντιπλημμυρική / αντιπυρική θωράκιση, όσο και σε ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν χτυπηθεί από τη θεομηνία.
Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό προβλέπεται να υπάρξει ειδικό ταμείο, τόσο με εθνικούς πόρους, όσο και με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Οι καταστροφές του καλοκαιριού εν γένει όμως, επιβάλλουν συνολικό επανασχεδιασμό και μεταξύ άλλων θα απαιτηθεί και επικαιροποίηση-προτεραιοποίηση πόρων έναντι άλλων δράσεων.
Παράλληλα όμως το «νυστέρι» της αλλαγής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου θα πρέπει να φθάσει βαθιά, ενώ είναι εκ των ων ουκ άνευ και η αλλαγή νοοτροπίας ολόκληρων δεκαετιών.
Ενδεικτικά, όσα διαβάζουμε στην «Καθημερινή» του Σαββάτου στο ρεπορτάζ του Γιώργου Λάλιου, που μεταφέρει τη διευκρίνιση από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ (η οποία είχε αναλάβει μία σειρά από έργα μετά το χτύπημα του Ιανού), ότι το αντιπλημμυρικό έργο στον ποταμό Πάμισο δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, καθώς παρότι έχει καταθέσει τις απαραίτητες μελέτες από το 2021, δεν έχει εκδοθεί περιβαλλοντική αδειοδότηση!
Μετά τη Θεσσαλία, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει και στον Εβρο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Δαδιάς όπου χάθηκε στις φλόγες σχεδόν το 60% του ομώνυμου δάσους.
Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στον αγιασμό του δημοτικού σχολείου στην Πελαγία το οποίο είχε καταστραφεί από την πρόσφατη πυρκαγιά και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Αλεξανδρούπολη όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με εκπροσώπους των τοπικών φορέων.
Σχεδόν το 58% του δάσους της Δαδιάς έχει καταστραφεί, ωστόσο πάνω από 50% των πυρήνων του δάσους έμεινε ζωντανό.
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) διεξήγαγε έλεγχο στην περιοχή της Δαδιάς και στη συνέχεια αποτύπωσε σε χάρτη την έκταση και τη σφοδρότητα της πυρκαγιάς. Αξιοποίησε, μάλιστα, εξειδικευμένο εργαλείο για τη λήψη δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης, πραγματοποιώντας, παράλληλα, επιτόπια επαλήθευση (TSI Post Fire Biodiversity Hub).
Με τον ίδιο τρόπο θα καταγράφεται και η σταδιακή πορεία αποκατάστασης του οικοσυστήματος της πληγείσας περιοχής. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. δρομολογεί την κατάρτιση και την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης, ενώ θα πραγματοποιήσει και μελέτη αποκατάστασης.
Ο έλεγχος διεξήχθη στις 6/9, κατόπιν εντολής του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη, που δόθηκε στις 5/9.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ελέγχου:
Συνολική έκταση Εθνικού Πάρκου: 424.248 στρέμματα
-Καμένη έκταση: 245.299 στρέμματα (57,74%)
-Ακαυτη έκταση: 178.949 στρέμματα (42,26%)
Σφοδρότητα πυρκαγιάς σε όλο το Πάρκο
-Υψηλή σφοδρότητα: 23,30%
-Χαμηλή/μέση σφοδρότητα 34,44%
-Ακαυτη έκταση: 42,26%
Εκταση που καταλαμβάνουν οι δύο πυρήνες (Ζώνες Α)
-Ακαυτη έκταση: 42.709 στρέμματα (55,46%)
-Καμένη έκταση: 34.294 στρέμματα (44,54%)
Σφοδρότητα πυρκαγιάς στους δύο πυρήνες
-Υψηλή σφοδρότητα: 14,44%
-Χαμηλή/μέση σφοδρότητα: 30,10%
-Ακαυτη έκταση: 55,46%
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Το πρωτότυπο άρθρο Πολιτική – Protagon.gr .
ανήκει στο