Τα επιχειρηματικά ντιλ που υπεγράφησαν μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας

Σε στρατηγικού χαρακτήρα εξελίσσεται η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, η οποία επιβεβαιώθηκε κατά τη διήμερη παραμονή στην Αθήνα του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, o οποίος εσχάτως επιχειρεί να επανακάμψει στο διεθνές στερέωμα, μετά από μία περίοδο απομόνωσης.
Ορισμένες από τις 16 συν 1 συμφωνίες που υπεγράφησαν εκτιμάται ότι θα έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, ενώ με «κόμβο» τη χώρα μας, θα δημιουργήσουν έναν διάδρομο που θα συνδέει τον Κόλπο με την Ευρώπη.
Κυβερνητικά στελέχη τα οποία έχουν πλήρη γνώση τόσο του παρασκηνίου διοργάνωσης της επίσκεψης της σαουδαραβικής αποστολής στην Αθήνα όσο και αυτών που διεμήφθησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, σημειώνουν ότι ο διάδοχος του θρόνου εμφανίστηκε αποφασισμένος να εμβαθύνει περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, όχι μόνο με τα επιχειρηματικά deals που κλείστηκαν μεταξύ Ελλήνων και Σαουδαράβων επιχειρηματιών στους τομείς της πράσινης και ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, που έχει σημασία τόσο για τη χώρα μας και τη τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και φυσικά τις ισορροπίες σε σχέση με τον ρόλο της Τουρκίας, όσο και για τη Σαουδική Αραβία και την παρουσία της στη Μεσόγειο. Άλλωστε, πρόσφατα, η χώρα μας συμφώνησε να δανείσει στην Σαουδική Αραβία μια συστοιχία πυραύλων Patriot για την προστασία των εγκαταστάσεών της από τις επιθέσεις πυραύλων και drones από τους αντάρτες Houthi της Υεμένης.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στις συναντήσεις είναι ότι ο διάδοχος του θρόνου, πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, εξέφρασε σύμφωνα με πληροφορίες τη βούλησή του να επισκεφτεί ξανά σε σύντομο χρονικό διάστημα την Αθήνα.
Οι πρόσφατες συναντήσεις στην Αθήνα μεταξύ ελληνικών και σαουδαραβικών αποστολών ήταν οι τρίτες κατά σειρά, καθώς προηγήθηκαν δύο επιχειρηματικά φόρου στο Ριάντ τον Μάρτιο και στην Αθήνα τον Μάϊο. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν εκπρόσωποι πάνω από 100 επιχειρήσεων ενώ η πλευρά του Ριάντ εκπροσωπήθηκε από περίπου 40 εκπροσώπους επιχειρηματικών funds. Οι συμφωνίες και τα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν αφορούν τους τομείς της ενέργειας, των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.
Ειδικότερα, από ελληνικής πλευράς, συμφωνίες υπέγραψαν οι εταιρίες/όμιλοι Aegean, Mytilineos S.A., Dynacom Tankers Management Ltd, Sea Traders S.A., Hellenic Environmental Center S.A., Τheon Sensors S.A, RAYCAP, Greek Energy & Infrastructure Investment Corporation (GrEC Fund), Holroyd Holdings Ltd, Southpoint Maritime S.A. , Chr. Stamatiou & Sons S.A. , Highway Special Construction Systems S.A., Corinth Pipeworks Pipe Industry S.A.
Η σημαντικότερη, ίσως, από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν, αφορά την ίδρυση κοινής επιχείρησης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (3,75 δισεκατομμύρια SAR) για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων, που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, το λεγόμενο «East to Med data Corridor» (έργο EMC).
Μία ακόμα σημαντική συμφωνία, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (10 δισεκατομμύρια SAR), αφορά στον κλάδο της ενέργειας και καλύπτει τόσο τις συμβατικές όσο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το πρωτότυπο άρθρο ΠΟΛΙΤΙΚΗ .
ανήκει στο