Τα δύσκολα στοιχήματα στην πορεία προς τις ευρωεκλογές: Ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο δύσβα
«Ανηφορικός» είναι ο δρόμος μετά την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ για αυτούς που έφυγαν και για αυτούς που έμειναν. Το βασικό «ξεσκαρτάρισμα» έγινε και πλέον η κάθε πλευρά καλείται να αναμετρηθεί με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα και να ανασυντάξει δυνάμεις με ορίζοντα το κρίσιμο ορόσημο των ευρωεκλογών που θα κρίνει και την συνέχεια και για τους δύο. Πλέον ένα κρίσιμο ερώτημα είναι εάν και τι θα «κόψει» ο νέος φορέας που βρίσκεται στα σκαριά, από τα ήδη χαμηλά ποσοστά που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Ειδικότερα:
Στον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης κατά διαστήματα να λέει ότι θα κριθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές, όμως μια σειρά στελέχη θεωρούν ότι η νέα ηγεσία θα κριθεί στις ευρωεκλογές κι έχουν θέσει τον πήχη στο 17,8%, δηλαδή στο αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών του Ιουνίου.
Τα καμπανάκια ηχούν και δημοσίως από διάφορες πλευρές, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατρακυλά δημοσκοπικά και, αν και αξιωματική αντιπολίτευση, δείχνει αυτή τη στιγμή να παγιώνεται στη θέση του τρίτου κόμματος. Η προχθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis, έδειξε νέα, επικίνδυνη υποχώρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ με καταγραφή στο 10,2% στην πρόθεση ψήφου (με τη ΝΔ στο 30%, το ΠΑΣΟΚ στο 12,2% και το ΚΚΕ στο 9,2%) ενώ στην εκτίμηση ψήφου (η εκτίμηση της εταιρείας) καταλαμβάνει 12,7% με την ΝΔ στο 38%, το ΠΑΣΟΚ στο 15,3% και το ΚΚΕ στο 11,5%.
Αυτά, χωρίς να έχει μετρηθεί ο νέος φορέας εφόσον δεν έχει καν όνομα ακόμη.
«Κάτω από 17,8% θα υπάρχει πρόβλημα»
Με τα σημερινά δεδομένα ο πήχης στο ποσοστό των πρόσφατων εθνικών εκλογών μοιάζει ήδη υψηλός.
Η Κουμουνδούρου μέχρι στιγμής αποδίδει τα δημοσκοπικά ευρήματα στο ταραχώδες δίμηνο από την εκλογή Κασσελάκη μέχρι σήμερα, στην πρωτοφανή εσωστρέφεια και την διπλή διάσπαση. Ωστόσο, πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης και η ηγετική ομάδα, που από κοινού έδειξαν την έξοδο στους διαφωνούντες, έχουν σχετικά καθαρό το πεδίο για να ασκήσουν αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη, με τον τρόπο που την αντιλαμβάνονται.
Πάντως, από τους πρώτους που έχουν θέσει τον πήχη ψηλά στον Στέφανο Κασσελάκη ήταν ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας και στέλεχος του στενού ηγετικού πυρήνα, ο Γιώργος Τσίπρας. Υπενθυμίζεται πως σε πρόσφατη συνέντευξη (ρ/φ Παραπολιτικά, 20.11.2023) παραδέχτηκε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές τότε αυτό θα είναι αποτυχία της νέας ηγεσίας. Είπε επίσης πως η ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ «δεν αφορά το να διατηρήσουμε το ποσοστό του Ιουνίου». Πρόσθεσε πως «αν πήγαινε κανείς χειρότερα από τον Ιούνιο κάτι δεν πάει καλά είναι προφανές» και άφησε να εννοηθεί ότι το 17,8% είναι η βάση καθώς όπως είπε «δεν είναι κάτι άλλο, δεν νομίζω ότι η στόχευση μπορεί να είναι τόσο χαμηλή».
Επίσης, από την πλευρά των στελεχών που προέρχονται στην διεύρυνση και ανήκουν στους πάλαι ποτέ προεδρικούς της εποχής Α.Τσίπρα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει επίσης σημειώσει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές πέσει κάτω από το 17,8% θα υπάρχει πρόβλημα.
Ενώ και ο Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος δεν κρύβει καθόλου τη δυσαρέσκειά του για τους χειρισμούς της νέας ηγεσίας, έχει προειδοποιήσει από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ότι ο νέος πρόεδρος παρέλαβε αξιωματική αντιπολίτευση και άρα δεν θα πρέπει να παραδώσει όταν έρθει η ώρα μια «πρώην αξιωματική αντιπολίτευση», «μονοψήφια και πολιτικά νεκρή».
Τι θα γίνει αν ο Στέφανος Κασσελάκης στις επικείμενες ευρωεκλογές πέσει κάτω από αυτόν τον πήχη; Πολλοί στο εσωτερικό φαίνεται να προοικονομούν το τέλος της παραμονής του στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, είμαστε ακόμη μακριά και ο πολιτικός χρόνος έχει αποδειχτεί εξαιρετικά πυκνός.
Τα αγκάθια στο ξεκίνημα του νέου φορέα
Σε ό,τι αφορά τους αποχωρήσαντες και τον νέο φορέα που ετοιμάζουν, τα πράγματα φαίνεται να είναι ακόμη πιο δύσκολα, καθ’ ό,τι τα νερά είναι τελείως αχαρτογράφητα.
Πιθανότατα το κόμμα θα αρχίσει να συμπεριλαμβάνεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης με το που η νέα κοινοβουλευτική ομάδα θα αποκτήσει όνομα, δηλαδή από την ερχόμενη εβδομάδα, και άρα πριν σχηματοποιηθεί ο νέος φορέας που όπως διακηρύσσεται, επιδίωξη είναι να είναι ευρύς και να μην μείνει στους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί αν σε αυτή την πρωτόλεια μορφή, το νέο εγχείρημα πιάνει ή ξεπερνάει το όριο εισόδου στις εθνικές εκλογές (3%), και από πού μπορεί να αποσπάσει ψηφοφόρους. Είναι με ερωτηματικό αν μπορεί να αποσπάσει ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ από την κάλπη του Ιουνίου, ή ακόμη και από αυτούς που έχουν απομείνει σήμερα ή αν μπορεί να «μαζέψει» την δυσαρέσκεια που κατευθύνθηκε το προηγούμενο διάστημα προς ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.
Τα ηγετικά στελέχη της ομάδας των 11 έχουν πολλές φορές πει ότι στόχος είναι να εκφράσουν το πολιτικό φάσμα που εκτείνεται από την ριζοσπαστική αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο με το σκεπτικό ότι εκτιμούν πως υπάρχει πολιτικό κενό, δεν υπάρχει ικανοποιητική έκφραση αυτού του χώρου από τα υπάρχοντα σχήματα.
Από την άλλη, τίποτε δεν είναι εξασφαλισμένο, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα μαζέψουν το «χαρτί» των απογοητευμένων από το κατακερματισμένο τοπίο της αριστεράς και κεντροαριστεράς. Σημειώνεται ότι στις προθέσεις των 11 ανεξάρτητων βουλευτών είναι ο υπο συγκρότηση νέος φορέας να περάσει την δοκιμασία των ευρωεκλογών και μάλιστα με όρους αυτονομίας.
Το γνωρίζουν μάλλον και οι ίδιοι, αν λάβει κανείς υπόψη την αποστροφή του Δημήτρη Τζανακόπουλου σε συνεντεύξεις των τελευταίων ημερών πως για τον ίδιο η αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν συναρτάται με κάποια προεξόφληση της επιτυχίας του νέου φορέα. Ήταν, είπε, απλώς αδύνατο να παραμείνουν εντός υπό τα δεδομένα που διαμόρφωσε η νέα ηγεσία, από τη μία να εκφέρει θέσεις νεοφιλελεύθερες περί συνεργασίας κεφαλαίου – εργασίας και από την άλλη να καλλιεργεί τη θεωρία των υπονομευτών και του εσωτερικού εχθρού. Κοινώς, είναι δύο διαφορετικά πράγματα, η αποχώρηση έγινε για τους λόγους που έγινε, αλλά ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, το νέο εγχείρημα θα στηθεί σχεδόν από μηδενική βάση.
Έχει δε μεγάλη σημασία, αν ο ηγετικός πυρήνας θα καταφέρει να ξεφύγει πράγματι από την νοοτροπία του ΣΥΡΙΖΑ και να φτιάξει κάτι τελείως καινούριο όπως υπόσχεται, ή αν αυτό θα μείνει στα λόγια και στην πράξη θα μοιάζει η συνέχειά του.
Διαβάστε επίσης:
Κικίλιας για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας: «Τεράστιο επίτευγμα και εθνική επιτυχία»
Μητσοτάκης στην COP28: Παρά τις κλιματικές καταστροφές αναδύεται μία νέα Ελλάδα
Θεοδώρα Τζάκρη: «Δεν θα πάει καλά το εγχείρημα των “11”»
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.