ΣΥΡΙΖΑ: Πυρετός συσκέψεων λίγο πριν την ΚΕ – Η Ομπρέλα επισημοποιεί την «έξοδο» το Σάββατο
Προς οριστικοποίηση βαίνει το «διαζύγιο» της Ομπρέλας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η τάση της εσωκομματικής αντιπολίτευσης συζήτησε χθες τα «διαδικαστικά» της αποχώρησής της, λίγες ώρες αφότου έδωσε στην δημοσιότητα κείμενο με 1.300 υπογραφές με το οποίο προανήγγειλε την αποχώρησή της, ασκώντας σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη και την ηγετική ομάδα, ενώ διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αρμονικής συνύπαρξης. Σύσκεψη πραγματοποίησε και η τάση των 6+6 προκειμένου να καταλήξει στη στάση που θα τηρήσει στην Κεντρική Επιτροπή και στα ζητήματα που θα θέσει.
Στην χθεσινή πολύωρη σύσκεψη της Ομπρέλας, με την συμμετοχή και των 41 μελών της που είναι και μέλη της ΚΕ (και αναμένεται να αποχωρήσουν όλα), αποφασίστηκε η τάση να δώσει το «παρών» κανονικά στην Κεντρική Επιτροπή, να τοποθετηθεί, και αφού παρουσιάσει τις θέσεις της για το πολιτικό ζήτημα που θεωρεί πως είναι αγεφύρωτο, αλλά και για τις διαγραφές, να αποχωρήσει συντεταγμένα.
Υπήρξε στο τραπέζι και η εναλλακτική πρόταση για την επισημοποίηση της αποχώρησης σήμερα Παρασκευή, δηλαδή μία μέρα πριν την Κεντρική Επιτροπή, κάτι που μάλλον θα σήμαινε προσπάθεια αποφυγής της μετωπικής σύγκρουσης εν μέσω εκρηκτικού κλίματος. Τελικώς η πρόταση αυτή δεν επικράτησε.
Παραμένει με ερωτηματικό ποια θα είναι ακριβώς η «χορογραφία» στην ΚΕ, αν δηλαδή θα υπάρξει μία κεντρική τοποθέτηση από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αν θα τοποθετηθούν και τα υπό διαγραφή στελέχη ή και άλλοι, ποια στάση θα τηρήσουν απέναντι σε τυχόν προκλήσεις από στελέχη της άλλης πλευράς.
«Συναινετικό» αλλά όχι «βελούδινο» το διαζύγιο
Σε κάθε περίπτωση πάντως το διαζύγιο φαίνεται να είναι «συναινετικό» καθώς και οι δύο πλευρές, η ηγετική ομάδα και κυρίως το σκληρό κομμάτι της και από την άλλη η Ομπρέλα, δείχνουν να επιθυμούν τη «λύτρωση». Στην κοινή διαπίστωση ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν άλλο από κοινού φαίνεται ότι κατέληξαν και οι Τσακαλώτος – Παππάς σε σύντομο τετ α τετ χθες στο περιστύλιο της Βουλής.
Αν και συναινετικό, το διαζύγιο δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι «βελούδινο». Το κλίμα είναι τοξικό και εκρηκτικό, από την εκλογή Κασσελάκη και μετά έχουν ανταλλαχθεί βαριές εκφράσεις (αλλά και πριν από αυτή), υπάρχουν στο τραπέζι οι διαγραφές των Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα, στις οποίες εναντιώνονται ακόμη και μετριοπαθείς, η Ομπρέλα ασκεί κριτική για «ολοκληρωτική μετάλλαξη» σε «απολίτικο» και «απροσχημάτιστα αρχηγικό» σχηματισμό, καταγγέλλει τραμπουκισμούς και πραξικοπηματικές λογικές, κλπ, ενώ από την ηγετική ομάδα τους δείχνουν την έξοδο, ζητούν από τον πρόεδρο να προχωρήσουν οι διαγραφές «χωρίς δισταγμό», κ.ο.κ. Έφτασε δε ο Γιάννης Δραγασάκης να προτείνει το κόμμα να τεθεί σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης προκειμένου να αποσοβηθούν τα χειρότερα, αν και από την πλευρά της ηγεσίας είδαν στην κίνηση αυτή διάθεση για επιτροπεία του Κασσελάκη.
6+6: Θα εκφράσουν τη διαφωνία τους, δεν αποχωρούν
Σύσκεψη σε ευρύ κύκλο 130 στελεχών και μελών, πραγματοποίησαν χθες και οι 6+6 (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, κ.ά.) προκειμένου να αποφασίσουν για πτυχές της στάσης που θα κρατήσουν και των ζητημάτων που θα θέσουν στην συνεδρίαση της ΚΕ. Κατά πληροφορίες, κατατέθηκε έντονος προβληματισμός για την πορεία του κόμματος, ενώ εκτιμήθηκε ότι για το πολεμικό κλίμα αλλά και την πολιτική απαξίωση του χώρου την ευθύνη την έχει η ηγεσία. Στην Κεντρική Επιτροπή, τα στελέχη της τάσης αυτής, αναμένεται να καταθέσουν με συγκροτημένο τρόπο – πιθανότατα και με κείμενο – την διαφωνία τους με την πολιτική και την στρατηγική που ακολουθεί η ηγεσία, και θα επιμείνουν ότι υπάρχει κρίση με διαλυτικές τάσεις. Επιπλέον, από αυτή την πλευρά επισημαίνουν πως θα υποστηρίξουν με θετικό τρόπο την πολιτική τους πρόταση «για την υπέρβαση της κρίσης και την μεγαλύτερη απόκριση στις ανάγκες της κοινωνίας με σοβαρό και αξιόπιστο τρόπο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλευρά αυτή ξεκαθαρίζει πως δεν συζητά δική της αποχώρηση.
Οι «διαγραφές» και η πολιτική καταδίκη
Σε ό,τι αφορά την ηγεσία, ο Στέφανος Κασσελάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του το Σάββατο, αν και συνεργάτες του διαβεβαιώνουν ότι δεν έχει αλλάξει στάση και θα επιμείνει στις διαγραφές, εφόσον και οι 4 άλλωστε δεν δείχνουν σημάδια μεταμέλειας.
Πρακτικά, στο «τραπέζι» δεν υπάρχουν αποφάσεις για διαγραφές, καθώς για αυτές τυπικά και ουσιαστικά αποφασίζει η Επιτροπή Δεοντολογίας, ενώ η ΚΕ γνωμοδοτεί, χωρίς να είναι δεσμευτική η γνωμοδότησή της. Ακόμη και αν δεχτεί κανείς ότι το πολιτικό κλίμα στην ΚΕ θα επηρέαζε την απόφαση της Επιτροπής, τα πράγματα δε προλαβαίνουν να φτάσουν σε στάδιο απόφασης ούτε καν της γνωμοδότησης, καθώς η πειθαρχική διαδικασία έχει κινηθεί σημειωτόν με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρχικά πορίσματα για τις 4 περιπτώσεις προς εισήγηση στην ΚΕ.
Απομένει η πολιτική καταδίκη και η επιλογή του αν αυτή θα εκφραστεί σε σκληρό ύφος ή όχι.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον η Ομπρέλα αποχωρήσει το Σαββατοκύριακο, τα υπό διαγραφή στελέχη της θα φύγουν και αυτά, πιθανότατα με πολιτική αποδοκιμασία, αλλά χωρίς να έχουν διαγραφεί.
Διαβάστε επίσης
Το ΠΑΣΟΚ ζητά αποπομπή Άδωνι μετά τις δηλώσεις για τα Τέμπη
Εξεταστική για τα Τέμπη ζητά το ΚΚΕ
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.