ΣΥΡΙΖΑ: Κινήσεις εκτόνωσης από Κασσελάκη, κριτική εφ’ όλης της ύλης αλλά χωρίς εντάσεις απ
Αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές καταγράφηκε στην χθεσινή 7ωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει αύριο, περίπου έναν μήνα μετά τις ευρωεκλογές με τυπικά θέματα την αποτίμηση του αποτελέσματος και τον οδικό χάρτη προς το Συνέδριο.
Από την πλευρά της ηγεσίας έγιναν κινήσεις εκτόνωσης του κλίματος έντασης που κυριαρχεί τις τελευταίες μέρες εξαιτίας των αναρτήσεων Κασσελάκη από τις ΗΠΑ και του αιφνιδιαστικού κλεισίματος της Αυγής.
Ειδικότερα:
-ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εμφανιστεί ενωτικός καταρχάς σε ρητορικό επίπεδο: Σύμφωνα με κομματικές πηγές που μετέφεραν αποσπάσματα από την εισήγησή του σημείωσε πως «μπορούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, χρειάζεται ομόνοια, προγραμματικές προτάσεις κι ενότητα, είμαι στη διάθεσή σας για να μπορέσουμε να βελτιωθούμε και να γίνουμε καλύτεροι». Κάτι που μοιάζει με αναγνώριση ότι έγιναν λάθη από πλευράς του και στο μέλλον θα λαμβάνει υπόψη τη γνώμη των στελεχών. Μίλησε επίσης για «παραγωγική κι ευγενική συνεδρίαση» ενώ τόνισε «θα πάμε ενωτικά σε όλα τα θέματα γιατί η κοινωνία αγκομαχά και θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία».
-Δεν ανέφερε τα όσα έχει πει το τελευταίο διάστημα στις αναρτήσεις του αλλά και στις συνεντεύξεις/δηλώσεις του άμα τη επιστροφή του από τις ΗΠΑ (Alpha/Star) πχ. δεν επανέλαβε τα περί «μαύρου χρήματος» ή το όποιος διαφωνεί με τον εκσυγχρονισμό του κόμματος να βρει εναλλακτική για τον εαυτό, κλπ. Από την άλλη δεν απάντησε στην κριτική που του έγινε από τα στελέχη της μειοψηφίας και όπως υποστηρίζει αυτή η πλευρά ήταν σκληρή και εφ’ όλης της ύλης, τόσο για την προεκλογική περίοδο, δηλαδή το θέμα της προσωπικής υπερπροβολής και το θέμα του πόθεν έσχες όσο για τις αναρτήσεις που έγιναν μετά, από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτοξεύοντας απειλές και ανοίγοντας σοβαρά θέματα εις βάρος του κόμματος. Βέβαια κάποιοι βλέπουν εδώ (στο ότι δεν απάντησε στην κριτική που του ασκήθηκε) μια τακτική «κάνω πως δεν κατάλαβα» ώστε να προσπεραστεί ομαλά η Κεντρική Επιτροπή, χωρίς συγκρούσεις κι εντάσεις που τραυματίζουν και τον ίδιο και δημιουργούν τον κίνδυνο να χρεωθεί μια ρήξη και μια διαλυτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.
«Συνθετική» Επιτροπή για τις καταστατικές αλλαγές
-Παρουσιάστηκε και μια Επιτροπή που θα επεξεργαστεί τις καταστατικές αλλαγές που θα προταθούν στο συνέδριο, η οποία δίνει την εντύπωση συνθέσεων καθώς 5 εκ των 20 μελών της προέρχονται από τους 87 που υπέγραψαν το κείμενο κριτικής προς τον Κασσελάκη. Στην Επιτροπή αυτή θα μετέχουν οι: Τρύφων Αλεξιάδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Τάκης Κορμάς, Ρένα Δούρου, Νίκος Σκορίνης, Μαρία Κουβέλη, Γιάννης Βουλγαράκης, Διονύσης Καλαματιανός, Γιώτα Πούλου, Μαρία Ρεπούση, Γιάννης Μπουρνούς, Γιάννης Μαντζουράνης, Φωτεινή Κούβελα, Κώστας Ζαχαριάδης, Πάνος Ρήγας, Λίλα Σουλελέ, Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίνα Κασιμάτη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θοδωρής Γκοτσοπουλος, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος (νεολαία), Χαρά Καφαντάρη, Παναγιώτα Αράπη-Μπελώνη. Από αυτούς, οι Τάκης Κορμάς, Διονύσης Καλαματιανός, Μαρία Ρεπούση, Κώστας Ζαχαριάδης και Παναγιώτης Παναγιώτου, ανήκουν στους «87».
Ανακοινώθηκε επίσης πως μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα γίνουν δύο ακόμη συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας – την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει μια συνεδρίαση για οργανωτικά ζητήματα και στο τέλος Ιουλίου θα γίνει άλλη μία, ενώ η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει αρχές Σεπτεμβρίου, μπαίνοντας μετά στην τελική ευθεία για το Συνέδριο. Εν ολίγοις η ηγεσία θέλησε να δείξει ότι ανταποκρίνεται στο αίτημα για συλλογική λειτουργία.
«Ράπισμα» για όλα τα θέματα από τους «7»
Σε ό,τι αφορά τους «διαφωνούντες», συμπίπτουν με το κλίμα που μετέδιδε η πλευρά της ηγεσίας ότι δηλαδή έγινε μια πολιτισμένη συζήτηση, χωρίς εντάσεις. Ωστόσο 7 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το κείμενο εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή που παρουσίασε η Γραμματέας Ράνια Σβίγκου. Οι 7 είναι συγκεκριμένα η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Ζωή Καρκούλια, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης και η Ελένη Συμεωνίδου. Στην μειοψηφία ανήκει και ο Αλέκος Φλαμπουράρης ο οποίος απουσίαζε λόγω προβλήματος υγείας και ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος έχει παραιτηθεί από τα όργανα, μαζί με τους Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα (οι δύο τελευταίοι είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής).
Στο μεταξύ, ορισμένοι εξ αυτών υποστηρίζουν ότι κριτική – με διαφορετική ένταση και αποχρώσεις – άσκησαν τα περισσότερα εκ των μελών της ΠΓ, όχι μόνο η μειοψηφία δηλαδή, με τα μέλη του οργάνου που την απέφυγαν να μετριούνται στα δάχτυλα τους ενός χεριού.
Κριτική μεν, δεν θα τεντώσουν το σχοινί δε
Υπήρξε μια αντιφατική πληροφόρηση χθες για το αν υπήρξε καταψήφιση ή προφορική διαφοροποίηση (όπως έλεγαν πηγές του κόμματος) η ουσία πάντως είναι ότι αυτά τα 7 στελέχη διαφώνησαν με το κείμενο – με βασικές αιχμές την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον στενό τρόπο που θίγει το θέμα των συνεργασιών και της κεντροαριστεράς. Η πλευρά αυτή ουσιαστικά διαμηνύει ότι εμμένει στην κριτική της, και δεν υπαναχωρεί από την αξίωση να γίνεται πολιτική συζήτηση στα όργανα, η οποία θα περιλαμβάνει διαφωνίες και κριτική χωρίς αυτά να γίνονται αντιληπτά ως «υπονόμευση».
Από την πλευρά των διαφωνούντων φαίνεται να μην υπάρχει κάποια διάθεση ακραίων κινήσεων στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή, πέραν της συντεταγμένης κριτικής σε όλα τα θέματα που έχουν αναδειχθεί. Σε αντίθεση με φήμες και εκτιμήσεις για μαζικές αποχωρήσεις ορισμένοι εξ αυτών λένε κατηγορηματικά πως «δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση» και πως «εξ αρχής δεν είναι στις προθέσεις μας η ρήξη».
Μάλιστα μέλος της ΠΓ από τους «7» συνομιλώντας με το topontiki.gr αφενός διαπίστωνε ότι ο Κασσελάκης έκανε ένα βήμα πίσω στην ΠΓ, αφετέρου καλωσόριζε αυτή την εξέλιξη ως στοιχείο «θετικό».
Σαφώς όλα τα παραπάνω δεν συνιστούν κάποια ουσιαστική γεφύρωση του χάσματος που έχει καταγραφεί, τα ρήγματα υπάρχουν όπως και η αμοιβαία καχυποψία. Αποτελούν μάλλον βραχυπρόθεσμες τακτικές των δύο πλευρών προκειμένου να συμμαζευτεί κάπως η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και βήμα βήμα να προχωρήσουν παρακάτω, μέχρι νεωτέρας.
Ο κίνδυνος εκτροχιασμού καιροφυλακτεί πάντως ανά πάσα στιγμή, καθώς ενόχληση υπήρξε από τους 7 για τις διαψεύσεις από την πλειοψηφία περί ψηφοφορίας.