Προσπάθειες απεγκλωβισμού από το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων
Τρόπους να απεγκλωβιστεί από το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων αναζητά η κυβέρνηση, καθώς τα στελέχη της αντιλαμβάνονται ότι το ζήτημα αυτό υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και, κατά συνέπεια, απειλεί να σαρώσει τα πάντα γύρω του.
Είναι η πρώτη φορά άλλωστε, στα τεσσεράμισι χρόνια που η Ν.Δ. βρίσκεται στην εξουσία, που τα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον φόβο τους για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει η όλη ιστορία, καθώς τα όσα είχαν συμβεί με αυτή την κοινωνική ομάδα το 2017 είναι ακόμη νωπά.
Με δεδομένο μάλιστα ότι στην περιφέρεια η Εκκλησία πρωτοστατεί κατά του νομοσχεδίου της ισότητας στον γάμο, κυβερνητικοί παράγοντες έλεγαν ότι, εάν αυτά τα δύο θέματα συνδεθούν από κάποιους, η κυβέρνηση μπορεί να βρεθεί απέναντι σε μία ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Αμφίσημη διαχείριση
Μέχρι και σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να ακολουθεί την τακτική «μαστίγιο και καρότο». Δηλαδή έχουν δίκιο μεν οι αγρότες, αλλά δεν πρόκειται να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καθώς η χώρα δεν αντέχει δημοσιονομικά και η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί μέχρι και σήμερα. Ωστόσο οι κλειστοί δρόμοι και η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων έχουν τρομοκρατήσει τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς αντιλαμβάνονται ότι οι αγρότες έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.
Έτσι, τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός όσο και τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη καλούν τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών να εγκαταλείψουν αυτή την τακτική και να προσέλθουν σε διάλογο.
«Ανοιχτός διάλογος γίνεται με ανοιχτούς δρόμους» είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τους αγρότες, προσθέτοντας μάλιστα ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο, όσο δίκαιο κι αν είναι το αίτημά του. Να μην αισθάνεται κανείς ότι κάποια κοινωνική ομάδα μπορεί να έχει κάποια προνομιακή μεταχείριση επειδή μπορεί να φωνάζει περισσότερο και να διαδηλώνει πιο έντονα».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εμείς ήμασταν αυτοί που μειώσαμε τη φορολογία για τους αγρότες, που διαπραγματευτήκαμε μια κοινή αγροτική πολιτική, που, ναι, έχει δυσκολίες, και εδώ πέρα είμαστε πάλι να συζητήσουμε για το πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη, που πολεμήσαμε με τις παράνομες ελληνοποιήσεις, που δώσαμε παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ – προσέξτε, 1 δισεκατομμύριο ευρώ – την τετραετία για αποζημιώσεις και είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο».
Θα εξαντλήσει τα όρια
Οι πληροφορίες λένε, πάντως, ότι ο πρωθυπουργός, μετά την απόφαση των αγροτών να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, έδωσε εντολή στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να αναζητήσει ένα μέτρο που θα μπορούσε να κατευνάσει τις αντιδράσεις, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στον οικονομικό προγραμματισμό της κυβέρνησης.
Η πρόταση που ακούστηκε, αλλά δεν φαίνεται να προχωράει, καθώς οι αγρότες διεμήνυσαν ότι πρόκειται για ψίχουλα, είναι να δοθεί προκαταβολικά η είσπραξη του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που πρόκειται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών στο τέλος του χρόνου.
Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου είναι το γεγονός ότι οι αγρότες εμφανίζονται να διαχειρίζονται με ιδιαίτερη ψυχραιμία και ωριμότητα τις κινητοποιήσεις τους, γεγονός που δεν δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνία. Δηλαδή κανείς από την κυβέρνηση δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι εξαιτίας των κινητοποιήσεων υπάρχουν προβλήματα στην ελεύθερη διέλευση των πολιτών ή στην ελληνική οικονομία, όπως είχε γίνει στο παρελθόν.
Όλοι κατά Αυγενάκη
Την ίδια στιγμή, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, στο στόχαστρο πολλών στελεχών της κυβέρνησης βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος – όπως λέγεται – υποτίμησε το πρόβλημα. «Γαλάζιοι» συνδικαλιστές εμφανίζονται μάλιστα εναντίον του καθώς, όπως λένε, αντί προσπαθήσει να κατευνάσει τις αντιδράσεις, χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις κατευθυνόμενες.
«Ο υπουργός διαχειρίστηκε όλη την υπόθεση σαν να μην έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στη Θεσσαλία, όπου η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ενώ δεν κατάφερε να διακρίνει την αποφασιστικότητα που είχε ο αγροτικός κόσμος για να υπερασπιστεί τα αιτήματά του» λένε στελέχη της Ν.Δ. Οι πληροφορίες λένε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει δυσαρέσκεια για τον υπουργό, κανείς ωστόσο δεν επιθυμεί να ανοίξει άλλο ένα θέμα αυτή τη στιγμή.
Σε ό,τι αφορά τα αιτήματα των αγροτών, κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι ως προς το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, μέτρο ύψους 82 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το αίτημα των αγροτών να κοστίζει 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα, οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν ότι στις εξαγγελίες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην «πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, που είναι μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων, όπως επίσης και στη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκατ. ευρώ».
Διαβάστε επίσης:
Αγρότες: Την Τρίτη τελικά η συνάντηση με Μητσοτάκη
ΣΥΡΙΖΑ κατά Μαρκόπουλου – Μαρινάκη για τις επιθέσεις σε βάρος δημοσιογράφων: Θεσμικός κατήφορος μεχρι τελικής πτώσης (video)
Ο Μαρινάκης μιμείται Μαρκόπουλο: Θλιβερός εκνευρισμός από το χαστούκι της ευρωβουλής και μπούλινγκ σε δημοσιογράφους
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.