«Πρόεδρε, πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις στη ΝΔ»
Από του Λινάρδου την ταβέρνα, όπου «βλέπεις πρόσωπα μοντέρνα», όπως λέει και το ρεμπέτικο άσμα του Παναγιώτη Τούντα του 1936, τον γνωστό «Καραβίτη», έως την αριστοκρατική Αθηναϊκή Λέσχη και το συνοικιακό «Θεραπευτήριο» στα Ανω Πετράλωνα, υπουργοί και «γαλάζιοι» βουλευτές συνευρίσκονται αυτές τις ημέρες σε μια προσπάθεια σύσφιξης των (κλονισμένων) σχέσεων και κατευνασμού των παθών.
Η επιχείρηση προσέγγισης και δημιουργίας πιο στέρεων διαύλων επικοινωνίας με τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ, τα οποία κάνουν ολοένα πιο αισθητή την παρουσία τους διεκδικώντας ρόλο και λόγο στα τεκταινόμενα της κυβερνητικής παράταξης, είναι σε πλήρη εξέλιξη.
«Πάμε Ρηγίλλης!» – Τα 50χρόνια ΝΔ και το «street party»
Σημείο-ορόσημο σε αυτή τη διαδικασία ζυμώσεων και αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης είναι η πρόσκληση Μητσοτάκη για «χυμό στο αίθριο» του Μεγάρου Μαξίμου και «χαλαρή κουβέντα» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ, επέτειο που θα εορταστεί λίγες ημέρες μετά (4 Οκτωβρίου) μπροστά από τα ιστορικά γραφεία του κόμματος στην οδό Ρηγίλλης 18 με ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και «street party» υπό τον γενικό τίτλο «Πάμε Ρηγίλλης!».
Η προσπάθεια να ξαναβρεθεί το παραταξιακό νήμα και η «σύσφιξη των σχέσεων» δεν σταματά εδώ. Οι συναντήσεις και ενημερώσεις των μελών των διαρκών κοινοβουλευτικών επιτροπών από τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς, όπως έγινε τις προηγούμενες ημέρες με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, και τα «τραπεζώματα» θα συνεχιστούν, καθώς η εμπειρία έδειξε ότι βελτιώνουν το κλίμα.
Ολοένα και περισσότεροι υπουργοί εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να διοργανώσουν συναντήσεις με τους βουλευτές, καθώς αποδίδουν. Είναι μια προσπάθεια να καμφθούν οι «γκρίνιες» και οι ανησυχίες για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής. Η ερώτηση των «11» για τα κόκκινα δάνεια και τις πρακτικές τραπεζών και servicers ήταν ένα ηχηρό «καμπανάκι» για το Μέγαρο Μαξίμου.
«Στόχος μας είναι να αναδεικνύουμε τα θέματα που βαραίνουν την κοινωνία και αυτό είναι μια υγιής και καθ’ όλα αναγκαία κοινοβουλευτική διαδικασία και υποχρέωση των βουλευτών» σημειώνει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Παρά τη «σκιά Σαλμά» που έπεσε στην πρωτοβουλία των «11», οι οποίοι δεν δίστασαν να πάρουν αποστάσεις από τον διαγραφέντα – και εκ των συνυπογραφόντων – βουλευτή αποσυνδέοντας τη στάση τους από την «ατζέντα» του, οι ίδιοι εμφανίζονται αποφασισμένοι έστω και κατά μόνας να συνεχίσουν.
Τις προάλλες ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έπεσε πάνω στον βουλευτή Γιώργο Βλάχο, έναν από τους «11»: «Σου ετοιμάζω νέα ερώτηση» του είπε. «Πάλι σε μένα;» αποκρίθηκε εκείνος. «Φυσικά σε σένα» του απάντησε ο έμπειρος κοινοβουλευτικός, ο οποίος με επίκαιρη αυτή τη φορά ερώτηση, θα επιδιώξει να φέρει τον κ. Χατζηδάκη στη Βουλή.
Μπορεί το κλίμα να αλλάζει με τα «τσιμπούσια» και το «μασάζ», ωστόσο «τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν», όπως λένε χαρακτηριστικά οι πιο ανήσυχοι, σημειώνοντας με νόημα ότι «η ευφορία δυναμώνει αλλά η αλαζονεία δεν τελειώνει…». Αναμφίβολα οι συναντήσεις με τους υπουργούς και οι συζητήσεις για τα φλέγοντα ζητήματα δημιουργούν μια θετική ατμόσφαιρα. «Είναι χρήσιμο και για την κυβέρνηση και για την Κοινοβουλευτική Ομάδα να υπάρχει μια συστηματική ζύμωση» δήλωνε ο Νότης Μηταράκης, ενώ ο θεσσαλός συνάδελφός του Χρήστος Μπουκώρος σχολίαζε σε συνομιλητές του πως «αν η ερώτησή μας ήταν η αφορμή για να προκληθούν αυτές οι επαφές, τότε σημαίνει ότι είναι καλοδεχούμενη» και δεν έκρυβε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση του κλίματος.
«Οι υπουργοί ακούν τις παρατηρήσεις μας και μας ενημερώνουν για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τους, και αυτό είναι πολύ χρήσιμο, σημαίνει ωρίμανση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών» έλεγε με αφορμή τη «ζύμωση» με την υπουργό Εργασίας. Υπάρχουν ωστόσο ακόμη πολλά να γίνουν. Οι «δυσαρεστημένοι» άλλωστε έχουν διάφορες διαστρωματώσεις και αποχρώσεις. Φάνηκε σε κομβικά ζητήματα με αιχμή τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, τη «μη σύγκρουση με συμφέροντα που επιβάλλουν λογικές και πρακτικές καρτέλ στην αγορά και στην ενέργεια», τη «λάθος επιλογή προσώπων». Τι θα έλεγαν όμως οι βουλευτές στον Πρωθυπουργό; Πώς θα κωδικοποιούσαν τις ανησυχίες τους και τις προτεραιότητές τους;
«Λανθασμένες επιλογές προσώπων»
«Τι θα έλεγα Πρωθυπουργό; Λαϊκότερη πολιτική προς όφελος των πολλών. Στροφή προς τα κοινά μας, όπως οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, και στην παραδοσιακή μας βάση. Επίσπευση των μεγάλων έργων ανά Περιφέρεια. Οχι δυο μέτρα και δυο σταθμά στην επιλογή των προσώπων» σημειώνει δραστήριος βουλευτής, από εκείνους που δεν διστάζουν να μιλήσουν για «λανθασμένες επιλογές προσώπων» εις βάρος εκείνων που «βάζουν πλάτη».
«Πρόεδρε, έχουμε πολύ χρόνο ακόμα. Χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις στην πολιτική μας ώστε να επανακάμψει το κομμάτι που έχουμε χάσει. Οι βουλευτές είμαστε τα ραντάρ της κοινωνίας και ως τέτοιους πρέπει να μας αντιμετωπίζουν οι υπουργοί». Αυτό θα έλεγε άλλος δραστήριος «γαλάζιος» στον κ. Μητσοτάκη αν είχε την ευκαιρία. «Δυο μέτρα και δυο σταθμά» βλέπουν ορισμένοι και στην αντιμετώπιση περιπτώσεων κυβερνητικών στελεχών που με τη στάση τους πλήττουν την εικόνα της ΝΔ και σε κάθε περίπτωση αυτό που σίγουρα θα πρότειναν οι περισσότεροι στον Πρωθυπουργό είναι, όπως τονίζει χαρακτηριστικά κοινοβουλευτικός από τον Βορρά, «να εμπιστεύεται περισσότερο τους βουλευτές».