Πιερρακάκης: Τα ξύλινα τείχη της εποχής είναι ψηφιακά τείχη – Οι επενδύσεις Google, Micros
FILE PHOTO: Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
«Τα ξύλινα τείχη της εποχής είναι ψηφιακά τείχη και νομίζω ότι είναι πράγματα στα οποία πρέπει να επενδύσουμε, μπορούμε να επενδύσουμε, έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τις δυνατότητες, έχουμε τη στρατηγική» επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο κ . Πιερρακάκης στον χαιρετισμό του στο 1ο αναπτυξιακό συνέδριο Νάουσας χθες το βράδυ, Σάββατο 15 Οκτωβρίου, υπογράμμισε ότι «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι ένας καταλύτης και θα έλεγα ότι έχει και μία οριζόντια διάσταση επίλυσης προβλημάτων και μία διττή διάσταση κοινωνικής συνοχής και οικονομικής ανάπτυξης» και αναφέρθηκε εκτενώς στη λειτουργία και τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες και δράσεις του υπουργείου, το οποίο έχει επίκεντρο τον πολίτη.
«Χρησιμοποιώντας απλές τεχνολογίες αλλάζεις τις διαδικασίες του κράτους αλλά για να μπορείς να το κάνεις αυτό έπρεπε να μπορεί κάποιος να έχει τη δυνατότητα να διασυνδέει τα διάφορα μητρώα μεταξύ τους» και συμπλήρωσε:
«Ξεκινώντας με αυτή τη φιλοσοφία να απλουστεύσουμε διαδικασίες, να κάνουμε ευκολότερη την αλληλεπίδραση, να ξανασχεδιάσουμε το κράτος σκεφτήκαμε ότι βασικά θέλουμε να κάνουμε μία βασική μεταρρύθμιση αυτή του gov.gr».
Ο υπουργός μίλησε για «εμπιστοσύνη απέναντι στο κράτος το οποίο εάν έβλεπε κανείς μελέτες τις περασμένες δεκαετίες που αφορούσαν τη χώρα μας, οι μελέτες όλες αυτές υπογράμμιζαν και απεδείκνυαν ότι η Ελλάδα είναι πάρα πολύ χαμηλά σε αυτό το οποίο θα περιγράφαμε ως κοινωνικό κεφάλαιο», ενώ υπογράμμισε και τις διαστάσεις σε οικονομικό επίπεδο, όπως είναι το κομμάτι των τηλεπικοινωνιών.
«Σε λιγότερο από πέντε χρόνια θα έχουμε καλύψει όλη τη χώρα με οπτική ίνα και σε αυτό θα έρθουν να προστεθούν και οι μικροδορυφόροι οι οποίοι επίσης έρχονται να δράσουν καθοριστικά και να καλύψουν ένα μεγάλο κομμάτι της συνδεσιμότητας» είπε.
«Ήδη η Ελλάδα έχει επιτρέψει στη Starlink να εκπέμπει, στη Βόρειο Ελλάδα μάλιστα έχει και πάρα πολύ καλό σήμα, θα μπει και η Amazon πολύ σύντομα στο να παρέχει τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και αυτή» συμπλήρωσε.
Οι επενδύσεις
Ο κ. Πιερρακάκης εστίασε στον μεγάλο ρόλο και στην σημασία των επενδύσεων που έχουν γίνει από τη Microsoft, την Amazon και την Google:
«Ως τεκμήριο της ψήφου εμπιστοσύνης που ουσιαστικά δίνεται στη χώρα από πολλές άλλες χώρες και από μεγάλες επιχειρήσεις. Kαι θα πω ότι εδώ, πέρα από τη στρατηγική η οποία διαρθρώνεται από τη κυβέρνηση στο χώρο των επενδύσεων υπήρχε και κάτι πολύ στοχευμένο: ένας νόμος το Cloud First Policy ο οποίος γέννησε, συμβόλισε μάλλον τέτοια φιλοδοξία σε σχέση με το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας.
»Ολο το Δημόσιο της Ελλάδας θα μεταβεί σε αυτό που λέμε Cloud όπου και οι τρεις μεγάλοι πάροχοι του Cloud η Microsoft, η Amazon και η Google έκριναν ότι η Ελλάδα πραγματικά αρχίζει να διαφοροποιείται και από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση σε αυτόν τον τομέα και αποφάσισαν να κάνουν και οι τρεις επενδύσεις στη χώρα μας σε Data Center πάνω σε αυτό.
«Αυτό από μόνο του δείχνει πως μερικές φορές αρκεί να σκεφτεί κανείς έξυπνα όχι μόνο στο επίπεδο του να δαπανήσει χρήματα ή να κάνει στοχευμένες επενδύσεις ή να φτιάξει εφαρμογές αλλά να αξιοποιήσει τη νομοθεσία και τα κίνητρα που αυτή δίνει και το σινιάλο που ενίοτε αυτή δίνει για να μπορέσει πραγματικά να δημιουργήσει ένα πολύ θετικό κλίμα για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις» τόνισε ο υπουργός.
Ο υπουργός δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την ψηφιακή εκπαίδευση «γιατί είναι πραγματικά ένας χώρος ο οποίος μπορεί να παρέχει πολύ μεγάλη βοήθεια, αρωγή και σε εκείνους που συμμετέχουν σε αυτόν και ως αποτέλεσμα για όλους τους υπόλοιπους».
Μιλώντας για τις κρίσεις τα τελευταία χρόνια σημείωσε ότι «η τελευταία εικοσαετία είναι μία εικοσαετία κρίσεων, ευρύτερα. Ξεκινώντας από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, μετά με την οικονομική κρίση του 2008-2009, το πώς αυτή κορυφώθηκε στη δική μας περίπτωση στη κρίση – χρέους της Ευρωζώνης το 2010 υπογράφοντας η Ελλάδα το Μνημόνιο».
Συνεχίζοντας τόνισε ότι «το 2019 βγαίνοντας σιγά – σιγά από αυτή την πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία ήρθαμε αντιμέτωποι με μία αλληλουχία νέων κρίσεων: αφενός εκείνη του covid-19, σε διεθνές επίπεδο είχαμε και φυσικά και έχουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουμε την ενεργειακή κρίση, έχουμε τον πληθωρισμό, στην Ελλάδα έχουμε την πρόσθετη κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την υβριδική κρίση στον Έβρο και στα νησιά».
«Και νομίζω ότι όλο αυτό δείχνει πώς η έννοια της κρίσης με Κ κεφαλαίο συνιστά μία νέα κανονικότητα και οριοθετεί και τον ρόλο των κυβερνήσεων σε μία περίοδο που η πυκνότητα αυτών των γεγονότων αυξάνεται. Δηλαδή, πώς μπορείς να δομείς μηχανισμούς και ομάδες οι οποίες δύναται να ανταποκριθούν και να αντιμετωπίσουν έκτακτα συμβάντα αυτά τα οποία θα έλεγε κανείς ότι όχι απλώς ξέρεις ότι δεν ξέρεις αλλά ακόμα και εκείνα τα οποία δεν ξέρεις ότι δεν ξέρεις όταν αυτά προκύπτουν» επισήμανε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE
Το πρωτότυπο άρθρο Πολιτική – Hellasjournal.com .
ανήκει στο