ΠΑΣΟΚ: Ξεκίνησε η μάχη για τις υπογραφές
Οι καταστατικές διατάξεις δίνουν τον τόνο τις επόμενες εβδομάδες για το ΠΑΣΟΚ, που εν μέσω θέρους βρίσκεται κανονικά σε εσωκομματική προεκλογική διαδικασία: οι επίδοξοι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος πρέπει να προσκομίσουν στην αρμόδια επιτροπή (ΕΔΕΚΑΠ) είτε 5.000 υπογραφές υποστήριξης της υποψηφιότητάς τους από τα μέλη του κόμματος ή την αντίστοιχη στήριξη του 15% της Κεντρικής Επιτροπής.
Η δικλίδα ασφαλείας που δημιουργείται για τυχόν «περίεργες» υποψηφιότητες είναι επίσης και ένα όχημα για όσους διεκδικούν με αξιώσεις την είσοδό τους στο δεύτερο γύρο – τα τρία πρόσωπα που φαίνεται στις πρώτες έρευνες να παίρνουν διαφορά (ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος) θέλουν να κερδίσουν τη μάχη των αριθμών.
Θέλουν, δηλαδή, να προσκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές στήριξης γίνεται, στέλνοντας συμβολικά μηνύματα στις άλλες πλευρές. Και αν για τον Δούκα και τον Γερουλάνο αυτός ο αριθμός είναι η επικύρωση πως η υποψηφιότητά τους είναι εν δυνάμει νικητήρια, για τον Ανδρουλάκη είναι ενισχυτική της μάχης που θα δώσει για να διατηρήσει τη θέση του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Μαζί με τους σταυρούς αναπτύσσονται και οι πρώτες πολιτικές και προγραμματικές στρατηγικές, που θα παρουσιαστούν από τους υποψηφίους τον Σεπτέμβριο, σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα λάβει χώρα ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο. Σιγά – σιγά αρχίζουν και στήνονται και τα επιτελεία των επίδοξων αρχηγών, τα στρατόπεδα ωστόσο δεν έχουν ακόμα διαμορφωθεί πλήρως – ειδικά από τη στιγμή που ακόμα δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξουν και άλλες προσωπικότητες που θα ανακοινώσουν την πρόθεσή τους να μπουν στη μάχη της διεκδίκησης της πασοκικής ηγεσίας το ερχόμενο διάστημα.
Για τον Νίκο Ανδρουλάκη αυτές οι μέρες είναι μέρες ανασυγκρότησης: ύστερα από μια δύσκολη προεκλογική καμπάνια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπαίνει σε μια καινούργια, εσωκομματική διαδικασία που δεν περίμενε πως θα έρθει τόσο γρήγορα, την επομένη των ευρωεκλογών. Δεν μπαίνει όμως σε αυτή τη μάχη για να χάσει αλλά για να κερδίσει – και με αυτό ως οδηγό αρχίζει και τις επαφές με τη βάση του ΠΑΣΟΚ, με την πρώτη επίσκεψη στη νομαρχιακή του Αιγάλεω.
Ο Ανδρουλάκης παίζει απέναντι στην εικόνα πως «μέχρι εδώ μπορεί», έχοντας ως όπλο τη βασική θέση πως, προγραμματικά, κανένας συνυποψήφιός του δεν διαφωνεί με τις επίσημες θέσεις του ΠΑΣΟΚ ή με τον στόχο για την επόμενη μέρα, «δείχνοντας» ως τον βασικό λόγο αμφισβήτησής του τις προσωπικές φιλοδοξίες των αντιπάλων του. Στόχος, στη διαδικασία συλλογής υπογραφών, είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες, υπερβαίνοντας και την καταστατική επιταγή – ώστε να μην υπάρχει αμφιβολία πως ο νυν πρόεδρος προσέρχεται στη μάχη με στόχο την αναβάπτισή του στην κάλπη.
Η ομάδα του είναι λίγο-πολύ γνωστή και αποτελείται από πρόσωπα που τον πλαισιώνουν τόσο τα χρόνια πριν αναλάβει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ όσο και μετά: στο πλευρό του έχει τη διευθύντρια του γραφείου του, Ελενα Αναστασίου, την ομάδα επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, τον Θανάση Γλαβίνα και τη Στεφανία Μουρελάτου, καθώς επίσης βουλευτές και στελέχη όπως ο Παναγιώτης Δουδωνής, ο Νίκος Μήλης και ο Κώστας Παπαδημητρίου. Συμβουλευτικό ρόλο έχουν οι Νικόλας Παπάζογλου και Βασίλης Πανάγου, που βρίσκονταν διαχρονικά στο περιβάλλον του Ανδρουλάκη, καθώς επίσης ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Χάρης Δημακαρέας.
Στο στρατόπεδο του Χάρη Δούκα γνωρίζουν ποια είναι η πρώτη ερώτηση που θα τίθεται στον υποψήφιο πρόεδρο σε κάθε του εμφάνιση: μπορεί να είναι ταυτόχρονα και δήμαρχος Αθηναίων και επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ; Η καλύτερη απάντηση, εκτιμούν, σ’ αυτήν την ερώτηση, είναι η αποδοχή της υποψηφιότητάς του από τη βάση του κόμματος – γι’ αυτό, αντί να επιλέξει το 15% της Κεντρικής Επιτροπής, ο Δούκας επιλέγει να διεκδικήσει όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών στήριξης. Ανοίγοντας, τις επόμενες ώρες, και ψηφιακή πλατφόρμα όπου θα μπορεί κανείς να δηλώσει την υποστήριξή του και να εγγραφεί εθελοντής στην καμπάνια του.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Αθηναίων ξεκινάει επαφές σε όλη την Ελλάδα, αρχίζοντας από την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Θέλει να αποκτήσει δυναμική στα αστικά κέντρα, γνωρίζοντας πως εκεί έγκειται και η μεγαλύτερη δεξαμενή πιθανών ψηφοφόρων για το ΠΑΣΟΚ που ακόμα και στις τελευταίες ευρωεκλογές δεν ενεργοποιήθηκε. Ο Δούκας απαντάει επίσης στη φράση περί πολιτικής αυτονομίας του Νίκου Ανδρουλάκη («παρέλαβα κόμμα, δεν θα παραδώσω συνιστώσα»): «Συνιστώσα θα γίνουμε, αν δεν μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα ποσοστά μας. Γι’ αυτό και κάνω αυτήν την προσπάθεια, για να ενισχύσουμε τα ποσοστά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά (ΣΚΑΪ), τοποθετώντας στρατηγικά το ΠΑΣΟΚ στον πυρήνα της προσπάθειας για την ανατροπή της ΝΔ.
Τα ονόματα που απαρτίζουν το επιτελείο του αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο είναι γνωστό πως τον στηρίζουν βουλευτές, όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, αλλά και μια σειρά νεότερων και εμπειρότερων στελεχών.
Ο πρώτος που έδωσε στη δημοσιότητα πλατφόρμα υπογραφών για την υποστήριξη της υποψηφιότητάς του ήταν ο Παύλος Γερουλάνος, που πλαισιώνει την υποψηφιότητά του στη λογική της «αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ», ώστε να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής, διεκδικώντας τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο πρώην υπουργός, εκείνος με τη μεγαλύτερη κυβερνητική εμπειρία από τους συνυποψηφίους του, προβάλλει ως βασική ανάγκη για την επανάκαμψη της Κεντροαριστεράς στην εξουσία το μεγάλωμα του κόμματός του και τοποθετεί τον εαυτό του στο κέντρο της προσπάθειας που αφορά την επανασύνδεσή του με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους συνεταιρισμούς και τα επιμελητήρια, αλλά και τα κοινωνικά στρώματα που κάποτε αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος της παράταξης.
«Χτίζεις την ομάδα η οποία πείθει ότι αυτά που έχεις να πεις θα τα κάνεις πράξη. Χτίζεις ένα σύστημα οργάνωσης το οποίο θα πάει τις προτάσεις στην κοινωνία» ανέφερε ο Γερουλάνος (Action24) για τον τρόπο που εκλαμβάνει αυτή την αναμέτρηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
Στο επιτελείο του κεντρικούς ρόλους έχουν ο Δημήτρης Μπυρίτης, ο πρώην γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής, ο αυτοδιοικητικός Γιώργος Δαουλάρης, ο Αργύρης Αργυριάδης, ο (πρώην γ.γ. Επικοινωνίας) Γιώργος Πατρουλάκης, καθώς επίσης οι Γιώργος Κουμεντάκος, Γιώργος Μπίκος, Λάμπρος Γρίβας και Ανδρέας Τσατσούλης – στην επικοινωνία βρίσκονται οι Ελένη Σπυρίδη και Νίκος Κουτουφάς, ενώ στο κοινοβουλευτικό έργο ο Γιάννης Κοκκόλης. Υπέρ της υποψηφιότητάς του τρέχουν ήδη ο Γιώργος Κόκκιος, πρώην γραμματέας Κινητοποιήσεων ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι πρώην διευθυντές υπουργείων Γιώργος Κουτσαυτάκης και Μαρία Γρυλλάκη.
Τρεις βουλευτές και ένας δημοσιογράφος αναμένεται να βρεθούν κι εκείνοι σε αναζήτηση των σχετικών υπογραφών για να μπορέσουν να περάσουν την υποψηφιότητά τους από τον σκόπελο της ΕΔΕΚΑΠ. Ο Μιχάλης Κατρίνης, που αντλεί τις δυνάμεις του από την περιφέρειά του, την Ηλεία, και είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της περιφέρειας σε αυτήν την αναμέτρηση που ανοιχτά, ενόψει της εσωκομματικής κάλπης, τοποθετείται υπέρ της ανάγκης ενός ενιαίου φορέα του χώρου ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Εγώ δεν λέω ότι πρέπει να μιλήσουμε μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, νομίζω ότι πρέπει να μιλήσουμε τουλάχιστον με τα κόμματα με τα οποία συζητήσαμε και συνυπογράψαμε την πρόταση δυσπιστίας. Να διερευνήσουμε σε προγραμματικό επίπεδο και σε επίπεδο βάσης όχι σε επίπεδο ηγεσίας αν υπάρχει αυτή η διάθεση», σχολίασε χαρακτηριστικά. Από τη δική της πλευρά, η Νάντια Γιαννακοπούλου, με δυνάμεις στη δυτική Αθήνα αλλά και στην πατρογονική της Μεσσηνία, αναφέρεται στη σημασία της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ και στην επανασύνδεσή του με τον χώρο του πολιτικού Κέντρου – επικεντρώνοντας την κριτική της στην έλλειψη διαβούλευσης μέσα στο κόμμα.
«Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι έτοιμοι να αναλάβουν την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας», ανέφερε (ΣΚΑΪ), προβάλλοντας ως μια υποψηφιότητα με «καθαρό σχέδιο και προτάσεις» για το ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες θα μπορεί να μπει σε μια συζήτηση που αφορά τις συμμαχίες. Υποψηφιότητες όπως αυτή του δημοσιογράφου Γιάννη Κανελλάκη «σκοντάφτουν» πάνω στην πιθανότητα να μη βρεθούν οι απαραίτητες υπογραφές, ενώ ο ίδιος ο πρώην υποψήφιος βουλευτής στη δυτική Αθήνα συγκέντρωσε λιγότερους σταυρούς το 2023 από τον απαιτούμενο αριθμό.