ΠΑΣΟΚ: Η κούρσα των 100 ημερών για την ηγεσία – Τα φαβορί, οι συσχετισμοί και οι συμμαχίες
Ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της δύσκολης πραγματικότητας που βιώνει το ΠΑΣΟΚ από τη βραδιά των ευρωεκλογών και έπειτα φαίνεται πως λειτούργησε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, θέλοντας να αποφύγει νέο κύμα εντάσεων και εσωστρέφειας, άκουσε τις εισηγήσεις που του έγιναν και έτσι ανακοίνωσε κάλπες στις 6 και 13 Οκτωβρίου. Αυτός ο οδικός χάρτης έγινε αποδεκτός από τους συνυποψηφίους και κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει φέρει αντίρρηση.
Το γεγονός ότι η τελική λίστα των υποψήφιων προέδρων θα ανακοινωθεί τρεις εβδομάδες πριν από την πρώτη κάλπη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Στις πρώτες τους παρεμβάσεις οι υποψήφιοι αρχηγοί έχουν δώσει το δικό τους ιδεολογικό στίγμα, την ώρα που οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αποκτούν ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον, λόγω της συζήτησης που έχει ανοίξει για την ανασύνθεση – ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς.
Τα πρώτα σημάδια
Μία ημέρα μετά την πολύωρη κυριακάτικη συνεδρίαση, όπου ο Ανδρουλάκης παρουσίασε τον οδικό χάρτη και την απόφασή του να τεθεί εκ νέου στην κρίση της λαϊκής ετυμηγορίας και, από την πλευρά τους, οι Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Δούκας επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον τους να ηγηθούν της παράταξης, στη μάχη ρίχτηκε πρώτη η Μιλένα Αποστολάκη και ακολούθησε ο Μιχάλης Κατρίνης, ενώ τον κύκλο των υποψηφίων συμπλήρωσε η Νάντια Γιαννακοπούλου την Τετάρτη.
Η λίστα των υποψηφίων δεν φαίνεται να κλείνει εκεί, καθώς την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος κατέθεσε ο δημοσιογράφος Γιάννης Κανελλάκης, ενώ εισηγήσεις δέχεται και η Άννα Διαμαντοπούλου.
Το «Ποντίκι» παρουσιάζει τις πρώτες θέσεις των υποψήφιων προέδρων και δίνει τα ιδεολογικά τους χαρακτηριστικά.
Νίκος Ανδρουλάκης
Ο εν ενεργεία πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δίνει βαριά πολιτικά χαρακτηριστικά στη νέα μάχη. Καλεί τους ανταγωνιστές του σε πολιτική κριτική, ενώ είναι ο πιο επιφυλακτικός αναφορικά με τη συζήτηση περί Κεντροαριστεράς. Από τα πιο ισχυρά μηνύματά του είναι αυτό της πολιτικής αυτονομίας.
«Η αυτονομία στην πολιτική είναι πυξίδα στη ζωή μου. Δεν με πήρε κανένας από το χέρι να με κάνει ευρωβουλευτή, γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, βουλευτή, πρόεδρο. Όλα τα πέτυχα με αγώνα, ήθος και πάνω απ’ όλα με αυτονομία. Για μένα όταν δεν είσαι αυτόνομος από την ολιγαρχία ή από συμφέροντα, τότε δεν μπορείς να υπηρετήσεις γνήσια τον ελληνικό λαό. Από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά το κόμμα το μεγάλωσα και δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να το κάνει συνιστώσα στις προσωπικές του φιλοδοξίες» είναι μερικά από τα κεντρικά του μηνύματα.
Χάρης Δούκας
Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν έχει ανοίξει ακόμα το κεφάλαιο των θέσεών του και ετοιμάζεται για τις πρώτες του περιοδείες. Βλέπει τον εαυτό του ως τον αντίπαλο που θα μπορέσει να «χτυπήσει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό που ζητάει από τους ψηφοφόρους είναι η υπέρβαση του ΠΑΣΟΚ. Έχει ως προίκα τη νίκη του στον Δήμο Αθηναίων, ενώ μιλάει για επανεκκίνηση και αναγέννηση.
«Συντεταγμένα, ενωμένοι, πρέπει να δώσουμε τη μάχη επανεκκίνησης και αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ. Όχι για να κερδίσουμε τον Κασσελάκη, αλλά για να νικήσουμε τη Ν.Δ. στις επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτόν τον στόχο υπηρετεί η ανάδειξη νέας ηγεσίας» είναι μερικά από τα κεντρικά πολιτικά του μηνύματα. Οι θέσεις του Δούκα χαρακτηρίζονται από ευρύτερα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη πιο αριστερές, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι θέλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη συζήτηση για την Κεντροαριστερά.
Παύλος Γερουλάνος
Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας μιλάει πιο ανοιχτά για την Κεντροαριστερά, ενώ πρόσφατα κατέθεσε και το δικό του πολιτικό μανιφέστο. Με τρίπτυχο «σχέδιο για την κοινωνία, κόμμα που ακούει την κοινωνία, ενότητα με προοπτική», ανέπτυξε το δικό του σκεπτικό.
Ψηλά στην ατζέντα του είναι το μήνυμα της αναγέννησης του κόμματος. Ο βουλευτής της Α’ Αθήνας θέλει «ένα ΠΑΣΟΚ ανανεωμένο, “αναγεννημένο”, πιστό στις αρχές και τις αξίες του». Όπως τονίζει, μέσα από το ΠΑΣΟΚ μπορεί να χτιστεί η μεγάλη παράταξη που θα ενώσει τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Μιλένα Αποστολάκη
Η επιστροφή της στην πολιτική έπειτα από απουσία χρόνων ήταν πανηγυρική, καθώς κατάφερε να βγει βουλευτής σε ένα δύσκολο ψηφοδέλτιο και απέναντι στον Ανδρέα Λοβέρδο. Οι θέσεις της είναι πιο κεντρώες, ενώ στα πρώτα μηνύματά της κάνει λόγο για ένα κόμμα «αναβαπτισμένο με συλλογική λειτουργία και καθαρό πολιτικό μήνυμα». «Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά ο προοδευτικός πλειοψηφικός φορέας της και αυτός οφείλει να είναι ο στόχος μας».
Μιχάλης Κατρίνης
O βουλευτής Ηλείας έχει ως προίκα την κοινοβουλευτική του εμπειρία καθώς και το γεγονός ότι στάθηκε εξαιρετικά όταν ο Ανδρουλάκης τον διόρισε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ την περίοδο που ο ίδιος ήταν ευρωβουλευτής. Στα πρώτα μηνύματα κάνει λόγο για «ανάγκη μιας νέας, δημοκρατικής πλειοψηφίας, μιας εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης της χώρας».
Πολιτικά κινείται λίγο πιο αριστερά από το Κέντρο. «Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να συναντήσει και πάλι την πραγματική του ψυχή. Να χαράξει μια νέα, διαχωριστική γραμμή με τη συντήρηση και τα συμφέροντα. Είμαστε με τους πολλούς». Αυτά είναι τα τρία κυρίαρχα μηνύματά του.
Νάντια Γιαννακοπούλου
Βάζει μπροστά τις θέσεις της σε μία σειρά από ζητήματα που «θόλωναν» το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ το προηγούμενο διάστημα. Από τους πιο ισχυρούς επικριτές της προεδρίας Ανδρουλάκη, υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει μια μεγάλη, σύγχρονη, προοδευτική παράταξη που θα αλλάξει τη χώρα. Οι θέσεις της είναι πιο κεντρώες, ενώ έχει βγει μπροστά σε ζητήματα ταυτοτικά για την παράταξη.