ΠΑΣΟΚ: Επιστροφή στην… κανονικότητα χωρίς μαχαιρώματα
Αισιόδοξος για την προοπτική του Κινήματος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής, στον ΣΚΑΪ.
«Τα δύσκολα είναι πίσω μας και τα περάσαμε. Το δύσκολο ήταν να φύγουμε από τις μυλόπετρες. Όταν ανέλαβα το κόμμα, ο συσχετισμός δυνάμεων ήταν: 41% η ΝΔ, 32% ο ΣΥΡΙΖΑ, 8% το ΠΑΣΟΚ. Μετά τις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ είναι στο 13%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 15% και η ΝΔ στο 28%. Χρειάζεται δουλειά, συνέπεια, να μείνουμε στον δρόμο του ορθού λόγου, της υπευθυνότητας, του προγράμματος και νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Τα δύσκολα είναι πίσω μας, τα καλύτερα είναι μπροστά μας», τόνισε. Κληθείς να αναφέρει τους τομείς στην κομματική λειτουργία, που θα ρίξει το βάρος του, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Πρέπει επικοινωνιακά να είμαστε πιο επιθετικοί. Δυστυχώς, πολλά πράγματα από αυτά που κάναμε, δεν πέρασαν. Διότι προφανέστατα η Νέα Δημοκρατία ελέγχει το μιντιακό τοπίο. Οργανωτικά, παρόλο που κάναμε μεγάλες προσπάθειες, στα αστικά κέντρα δεν τα καταφέραμε».
Έριξε όμως και τα βέλη του προς τον Χάρη Δούκα χωρίς να τον κατονομάσει για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα:
«Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι δεύτερο κόμμα αθροιστικά σε όλη την Περιφέρεια μαζί με τη Θεσσαλονίκη και τέταρτο στην Αθήνα. Κάτι δεν πάει καλά. Πρέπει να βελτιώσουμε την παρουσία μας στην Αθήνα. Χρειαζόμαστε στο Λεκανοπέδιο πιο ανταγωνιστικά ψηφοδέλτια, πιο καλή επικοινωνία και πιο καλή οργάνωση. Και πρέπει να το κάνουμε άμεσα. Δεν πήραμε 13% οριζόντια. Δεν δέχομαι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πήγε καλά, όταν είναι πράσινη η μισή Κρήτη και είμαστε δεύτερο κόμμα σε όλη την Περιφέρεια, ενώ στο λεκανοπέδιο δεν έχουμε ανέβει ανάλογα».
Η Άννα Διαμαντοπούλου έριξε και αυτή τα καρφιά της λέγοντας πως: “Αν το ΠΑΣΟΚ δεν κολλήσει ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη μέρα θα έχει κατοχυρώσει την ενότητα”.
Στη συνέχεια, η Άννα Διαμαντοπούλου είπε ότι «αυτή η εβδομάδα θα είναι πάρα πολύ κρίσιμη, ώστε να μην υπάρξουν αντεγκλήσεις σαν και αυτές που φάνηκαν χθες, να μην υπάρξουν προσωπικές επιθέσεις και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζουν τον υποψήφιο που θέλουν, χωρίς να κατηγορούν τους άλλους».
Επίσης, υπογράμμισε ότι «αυτήν την εβδομάδα οι δημοκρατικοί πολίτες, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ουσιαστικό να δουλέψει ο καθένας μόνος του και να καλέσει κόσμο στις κάλπες, θυμίζοντας ότι μπορεί να ψηφίσουν όλοι και οι φίλοι και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ». «Αν το κάνουν αυτό», τόνισε, «τότε θα αλλάξουμε τα δεδομένα».
Ο Παύλος Γερουλάνος επανέλαβε την πεποίθησή του ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι βουλευτής, γιατί εκεί δίνονται οι μεγάλες μάχες.
Απαντώντας στο ερώτημα γιατί ο πρόεδρος πρέπει να είναι βουλευτής, ο Παύλος Γερουλάνος απάντησε: «Πιστεύω ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι βουλευτής, γιατί εκεί δίνονται οι μεγάλες μάχες. Εκεί φαίνεται η διαφορά σου από τον πρωθυπουργό. Εκεί φαίνεται αν το κόμμα σου έχει πραγματικά θέσεις. Εκεί φαίνεται εάν οι θέσεις οι δικές σου είναι καλύτερες από των άλλων κομμάτων, και πρέπει να σας πω ότι η εμπειρία μας δείχνει ότι δύο φορές είχαμε σε κομμάτια αρχηγούς οι οποίοι δεν ήταν βουλευτές. Μία με τον κ. Ανδρουλάκη και είδαμε ότι πολύ γρήγορα εξατμίστηκε όλη η δυναμική που δημιούργησε η εκλογή του και η άλλη επίσης είναι με τον κ. Κασσελάκη, που βλέπουμε σήμερα ότι αμφισβητείται συνέχεια ως ηγέτης και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει 40 κομμάτια».
Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για την πολύ κρίσιμη, όπως όλοι παραδέχονται, εσωκομματική αναμέτρηση για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο υποψήφιος Μιχάλης Κατρίνης από το στούντιο του Newsbomb.gr επεσήμανε: «Χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το εκφράσει αυτό με ξεκάθαρο στίγμα και στόχευση, μιλώντας στην καρδιά του πολίτη». Ο κόσμος θα δώσει μια τελευταία ευκαιρία σε ένα ΠΑΣΟΚ, που είναι… ΠΑΣΟΚ».
Και για να γίνει αυτό «στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να γίνει διεύρυνση, με μαχητική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, πράγματα που δεν έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, αντιθέτως έχασε και 100.000 ψηφοφόρους. Απαιτείται σύγκρουση με τις αποτυχημένες λογικές που επικρατούν σήμερα και το ΠΑΣΟΚ να μιλήσει για όλα αυτά με καθαρά λόγια, εκπροσωπώντας τα λαϊκά στρώματα που είναι και ιστορικά η βάση του. Να γίνει και πάλι κίνημα».