O Παύλος Μαρινάκης και οι αντιδράσεις για το διαπολιτισμικό φεστιβάλ «Ένας Κόσμος Μεγάλος»
Νομιμοποίησε τις ομοφοβικές αντιδράσεις ακροδεξιών κύκλων σε σχέση με το 2ο Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ «Συνύπαρξη», με κεντρικό τίτλο «Ένας Κόσμος Μεγάλος», που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης
Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης εξέφρασε τη συμφωνία του με τις αντιδράσεις για την προβολή «Ντραγκ σόου» στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» στο πλαίσιο του 2ου Διαπολιτισμικού Φεστιβάλ με τίτλο «Ένας Κόσμος Μεγάλος» που γίνεται από τις 27 έως τις 29 του μήνα που είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού.
Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανέφερε: «Τις οποίες αντιδράσεις συμμερίζομαι απόλυτα, να σας πω. Γιατί εδώ μιλάμε για μια διαδικασία που είναι η χορήγηση αιγίδας από έναν κρατικό φορέα, εν προκειμένω από το Υπουργείο Πολιτισμού, που είναι μια πάρα πολύ σοβαρή διαδικασία, η οποία δεν πρέπει να λαμβάνεται αψήφιστα και χωρίς εξαντλητικό έλεγχο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που λάβαμε, εδώ είχαμε μια σειρά από αιτήματα, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος «Δημιουργική Ελλάδα», εκατοντάδες αιτήματα, τα οποία αξιολογήθηκαν όλα συνολικά, μετά από εισήγηση στον τότε αρμόδιο Υφυπουργό Πολιτισμού, όχι τον εν ενεργεία, χωρίς όμως τα αιτήματα αυτά και το συγκεκριμένο αίτημα να συνοδεύεται από το αναλυτικό πρόγραμμα. Άρα, η έγκριση δόθηκε μετά από θετική εισήγηση της Επιτροπής, η οποία όμως εισήγηση δεν συνόδευε το αναλυτικό πρόγραμμα. Άρα, δεν ενέκρινε, γνωρίζοντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο αρμόδιος Υφυπουργός. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε εξαντλητικό έλεγχο και δεν σημαίνει ότι οι αντιδράσεις των πολιτών ήταν υπερβολικές, σε καμία περίπτωση. Αλλά, για να μην φτάσουμε να κατηγορούμε χωρίς να έχουμε όλα τα δεδομένα, αυτά είναι τα δεδομένα. Σίγουρα μέτρησε στην έγκριση και η αξιοπιστία του φορέα του Ιδρύματος Κακογιάννης. Άρα, είναι λογικές οι ανησυχίες των πολιτών, αλλά η αλήθεια είναι αυτή. Και προφανώς, στο εξής, κάτι που συμβαίνει στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, όταν δίνεται η αιγίδα, πρέπει να γίνεται εξαντλητικός έλεγχος της κάθε εκδήλωσης και του αναλυτικού της προγράμματος για να αποφεύγουμε τέτοια φαινόμενα.»
Υπενθυμίζουμε το θέμα προέκυψε όταν διάφοροι ακροδεξιοί λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να διαδίδουν ότι θα γίνει «drag show για παιδιά» και να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι υιοθετεί τη «woke κουλτούρα» και να υπονομεύει τις αξίες της ελληνικής οικογένειας, όπως υποτίθεται ότι έκανε και με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα σύνολο από πολιτισμικές δράσεις χωρισμένες σε θεματικές ενότητες που κάθε μια επιχειρεί να θίξει τα θέματα αποκλεισμού, συνύπαρξης και όσμωσης και να προβάλει ζητήματα που σχετίζονται με την προσβασιμότητα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στον πολιτισμό, την ορατότητα των LGTBQI ατόμων και με την αλληλεπίδραση σε κοινότητες προσφύγων και μεταναστών. Στόχος να δημιουργηθούν συμπεριληπτικές κοινότητες.
Γι’ αυτό το λόγο και έχει συναυλία του Rous, με την υποστήριξη του MDA Ελλάς, που είναι ένα μη κερδοσκοπικό Σωματείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2000, με σκοπό να βοηθήσει ολιστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας με Νευρομυϊκές Παθήσεις. Γι’ αυτό και περιλαμβάνει προβολή της ιδιαίτερα αξιόλογης βρετανικής ταινίας Pride και drag show με τη Μελίτα Σκαμπώ, με σκοπό όπως σημειώνουν οι οργανωτές «να έρθουμε σε επαφή με τις LGTBQI κοινότητες, απλώνοντας γέφυρες επικοινωνίας των drag καλλιτεχνών με τους κατοίκους της γειτονιάς». Γι’ αυτό και περιλαμβάνει ακόμη παιδικό εργαστήρι ζωγραφικής και αφήγηση παραμυθιών στα Αλβανικά, τα Ουκρανικά, τα Φαρσί και τα Αραβικά, με ταυτόχρονα μετάφραση, με τον στόχο εδώ να είναι οι «πολιτισμικές παραδόσεις των προσφύγων να έρχονται σε επαφή με αυτές των εσωτερικών και σύγχρονων μεταναστών, ενώ ταυτόχρονα γονείς και παιδιά της περιοχής έρχονται κοντά με τους πολιτισμούς όλου του κόσμου.
Είναι σαφές, επομένως, ότι το φεστιβάλ αυτό όντως εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων συμπερίληψης και επικοινωνίας που αναλογούν σε μια κοινωνία που σέβεται τη διαφορετικότητα. Το ότι περιλαμβάνει μια καλλιτεχνική δράση, αυτή που αφορά το drag show (σε βραδινή ώρα) ακριβώς στο πλαίσιο της επικοινωνία και της ορατότητας της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, είναι κάτι που στην πραγματικότητα το κάνει απλώς πιο ενδιαφέρον και εξυπηρετεί το στόχο της συμπερίληψης.
Μόνο που για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όπως φαίνεται από την απάντησή του, θα έπρεπε το υπουργείο Πολιτισμού να είχε απορρίψει τη στήριξη της εκδήλωσης επειδή περιλάμβανε και ένα drag show. Δηλαδή, το drag show, μια μορφή καλλιτεχνικής δράσης, που παγκοσμίως αναγνωρίζεται ως τέτοια και που συχνά παρουσιάζεται και σε mainstream μέσα ενημέρωσης, θα έπρεπε να αποτελεί λόγο ώστε να απορριφθεί μια αίτηση από το υπουργείο Πολιτισμού. Ναι, είναι μια μορφή καλλιτεχνικής δράσης που έχει μια ιδιαίτερη σχέση, ιστορικά κιόλας, με την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Αλλά αυτό από πότε αποτελεί λόγο για την απόρριψη της στήριξης μιας πολιτισμικής δράσης; Εκτός και εάν αποφασίσουμε ότι το ελληνικό δημόσιο ορίζει την χρηματοδότηση του πολιτισμού με βάση έναν καθόλου συμπεριληπτικό ορισμό των «χρηστών ηθών» που μας πάει σε άλλες εποχές.
Όμως, φαίνεται ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις εκλογικές διαρροές προς τα δεξιά, την καθιστά ιδιαίτερα επιρρεπή στο να υιοθετεί αβάσιμες δεξιές καταγγελίες και βεβαίως να στιγματίζει μια ιδιαίτερα αξιόλογη προσπάθεια. Φαίνεται πως η «δικαιωματική» φάση της κυβέρνησης, που εμφανή ορίζοντα είχε την αποφυγή αρνητικής αξιολόγησης από την Κομισιόν και αποτυπώθηκε στην προώθηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, έχει πλέον λάβει τέλος.