Ο νυν, οι δύο πρώην και μια συνάντηση στη Φιλοθέη
Δεν ξέρω αν πρέπει να διαβάσω εσωκομματικά μηνύματα στην πολυσυλλεκτική πολιτική και ακαδημαϊκή κατεύθυνση που αποπνέει το πρόγραμμα του διήμερου συνεδρίου που διοργανώνει το Ιδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή την Πέμπτη και Παρασκευή, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τη Μεταπολίτευση. Ενδεικτική επιλογή είναι, άλλωστε, την έναρξη του συνεδρίου να την κάνει αύριο το βράδυ ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και όχι ένας τυπικός κεντροδεξιός. Στην αυριανή ομιλία Μόντι αναμένεται να δώσει το «παρών» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον απαραίτητο εσωκομματικό συμβολισμό, ενώ παρόντες θα είναι, εκτός απροόπτου, και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί – ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς. Και οι τρεις τους, δηλαδή, μαζί, ξανά, στον ίδιο χώρο. Κανείς τους δεν θα μιλήσει, τουλάχιστον βάσει προγράμματος. Την παρέμβασή του ο Καραμανλής την κρατάει για τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη και οι «κύκλοι» του προαναγγέλλουν ότι θα στείλει σήματα αρνητικών επιφυλάξεων για τον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Στην εκδήλωση του Ιδρύματος τα θεματικά πάνελ θα είναι πολλά και με δεκάδες γνωστά ονόματα. Ενδεικτικά νομίζω ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συζήτηση για την οικονομία στην οποία θα συμμετέχουν ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Γιώργος Χουλιαράκης και ο Νίκος Χριστοδουλάκης, με διαφορετικές αναγνώσεις της μνημονιακής κρίσης έκαστος. Το πάνελ για την πολιτική και την ιδεολογία έχει ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα ακαδημαϊκών από όλο το δημοκρατικό φάσμα, από τη Μαριλένα Κοππά και τον Γεράσιμο Μοσχονά ως τον Αντώνη Μακρυδημήτρη και τον Πασχάλη Κιτρομηλίδη. Ενώ το πάνελ που θα επικεντρώσει στα ελληνοτουρκικά περιλαμβάνει συνομιλητές όπως ο Γιάννης Βαληνάκης, η Μαρία Γαβουνέλη του ΕΛΙΑΜΕΠ και οι Πέτρος Λιάκουρας και Κώστας Υφαντής.
Τη Δευτέρα «κληρώνει» στην Ευρωβουλή για την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα για τη θέση του επιτρόπου Μεταφορών της Κομισιόν. Δύο από τα μεγάλα αγκάθια που θα αντιμετωπίσει στην ακρόασή του από τους ευρωβουλευτές της επιτροπής TRAN (Μεταφορών) είναι η ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και η κυβερνητική διαχείριση του δυστυχήματος των Τεμπών. Επ’ αυτού ειδικότερα, καθόλου τυχαίο δεν ήταν χθες το ξέσπασμα της προέδρου της TRAN, ευρωβουλευτού της ΝΔ Ελίζας Βόζεμπεργκ κατά της Μαρίας Καρυστιανού, την οποία κατηγόρησε (Σκάι) ότι «δυσφημεί τη χώρα» και εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Η Καρυστιανού, που έχασε την κόρη της στο δυστύχημα, έχει απευθυνθεί με ομιλίες και επιστολές στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ζητώντας να επιβληθεί δικαιοσύνη στους υπαίτιους και να μη δοθεί η ευθύνη των μεταφορών στον Τζιτζικώστα.
Η Βόζεμπεργκ είπε αρκετά βαριές κουβέντες που είναι μια πρόγευση της γραμμής που θα ακολουθήσουν στην ακρόαση Τζιτζικώστα. «Ερχεται στις Βρυξέλλες και προβαίνει σε καταγγελίες καθοδηγούμενη από τον Κώστα Αρβανίτη, διότι αυτή την τακτική ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα πρόσωπα, και αντιπολιτευτικά έχει εξαγάγει την κριτική με αφορμή το κράτος δικαίου» υποστήριξε για την Καρυστιανού, ενώ αποκάλυψε ότι είχαν και μια τετ α τετ συνάντηση, κατά την οποία της είπε ότι δεν μπορεί, ως ιδιώτης, να ελέγξει τον Κώστα Καραμανλή: «Μου είπε ότι δεν εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη διότι δεν είναι κατηγορούμενος ο Κώστας Καραμανλής. Της απάντησα ότι δεν είναι δική σας αρμοδιότητα, ούτε δικαίωμά σας να το λέτε διότι κανείς δεν έφερε τον Κώστα Καραμανλή ως κατηγορούμενο για αξιόποινες πράξεις. Ούτε μπορεί μια πολιτική προσωπικότητα που ανέλαβε από την πρώτη στιγμή την πολιτική ευθύνη να ελέγχεται από έναν ιδιώτη». Αφησε δε και άλλες υπόνοιες, λέγοντας πως «γιατί δεν το κάνατε την περασμένη πενταετία όταν μιλάτε για κράτος δικαίου; Εκεί αναγνωρίζω μια σκοπιμότητα».
Σε μια σιωπηλή κυβερνητική «γραμμή» εντάσσω και την άποψη που μετέφερε η Βόζεμπεργκ ότι συγγενείς των θυμάτων είναι ο λόγος που καθυστερεί η δίκη για τα Τέμπη: «Η ΝΔ έφερε τροπολογία ώστε να ξεκινήσει έναν χρόνο μετά την τραγωδία. Αυτό δεν συμβαίνει διότι οι συγγενείς θέλουν να ανευρίσκουν άλλες αιτίες, λένε ότι τα ευρήματα δεν είναι επαρκή και καθυστερούν με δική τους ευθύνη. Δεν θέλουν να κλείσει ο φάκελος». Επειδή το άκουσα ξανά προσφάτως αυτό από «γαλάζια» πηγή, είπα να ενημερωθώ από δικαστικές πηγές. Που με πληροφόρησαν ότι η διακήρυξη του Γιώργου Φλωρίδη ότι η δίκη θα αρχίσει το φθινόπωρο ήταν πρόωρη καθώς η ανάκριση είναι σε εξέλιξη κι αναμένεται η πλέον κρίσιμη πραγματογνωμοσύνη, την οποία είχε διατάξει ο εφέτης ειδικός ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης. Οχι κάποιος συγγενής.