Ο Μητσοτάκης στη Σακελλαροπούλου: Οι μη ανεκτές συμπεριφορές (Αυγενάκη) και η μάχη κατά τη
Στη δύσκολη μάχη κατά της ακρίβειας -όπου όπως είπε, υπάρχουν πλέον τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, όχι μόνο σε αριθμούς, αλλά και στο ζητούμενο: το ράφι- καθώς επίσης στις συμπεριφορές πολιτικών προσώπων που τραυματίζουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές (βλ. επεισόδιο Αυγενάκη), αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατά την τακτική μηνιαία συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
«Ολοκληρώθηκε η περίοδος των ευρωεκλογών και η κυβέρνηση εισέρχεται σε μία περίοδο όπου όλη μας η προσοχή επικεντρώνεται και πάλι στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την καθημερινότητα του πολίτη», ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να περάσει στη συνέχεια στο επίμονο πρόβλημα της ακρίβειας:
Οπως είπε, «είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για πρώτη φορά έχουμε στοιχεία που δείχνουν όχι απλά περιορισμό του πληθωρισμού αλλά και πραγματική αποκλιμάκωση των τιμών στο σούπερ μάρκετ. Είναι μια πρώτη ενθαρρυντική ένδειξη ότι ο πόλεμος τον οποίο έχουμε κηρύξει στην ακρίβεια αρχίζει και φαίνεται από τα αποτελέσματα. Προφανώς και η προσπάθειά μας θα συνεχιστεί έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδά του και θα εξακολουθούμε να επιμένουμε σε μία αγορά η οποία λειτουργεί με διαφάνεια, με σωστούς κανόνες, με πραγματικό ανταγωνισμό, χωρίς ολιγοπωλιακές και μονοπωλιακές».
Με αφορμή και την είσοδό μας στο νέο ευρωπαϊκό πολιτικό κύκλο, συνέχισε, «θα επιμείνω στην προσπάθειά μου να υπάρξει ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στο ζήτημα των διαφοροποιημένων τιμών των πολυεθνικών επιχειρήσεων έτσι ώστε χώρες που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή περιφέρεια να μην αναγκάζονται να πληρώνουν οι πολίτες τους ακριβότερα για ίδια προϊόντα».
[embedded content]
Και στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην απάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην επιστολή του και στην αναγνώριση από μέρους της τής ορθότητας αυτών των επιχειρημάτων, αναμένοντας από την Ευρώπη να αναλάβει τις δικές της πρωτοβουλίες.
Καθημερινότητα και ΜΜΜ
Ακολούθως, ο Πρωυπουργός αναφέρθηκε σε θέματα καθημερινότητας των πολιτών που ζουν στο Λεκανοπέδιο και στη Θεσσαλονίκη, όπως πχ η ποιότητα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.
Για χρόνια, αναγνώρισε, δεν είχαν γίνει επενδύσεις ειδικά στα λεωφορεία που είναι σε μια κατάσταση μη- αποδεκτή για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα.
Πλέον όμως, επεσήμανε, «αυτό αρχίζει και αλλάζει», κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο του Ρέντη όπου είδε από κοντά τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία που κυκλοφορούν ήδη στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν προστεθεί στα 250 που κυκλοφορούν σήμερα 900 καινούργια λεωφορεία.
Σκοπός, τόνισε, δεν είναι μόνο να αντικατασταθούν τα παλιά με νέα σύγχρονα και προσβάσιμα από όλους λεωφορεία, αλλά να αυξηθεί και η συχνότητα των δρομολογίων ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες και να μην αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους οχήματα για τις απαραίτητες μετακινήσεις τους.
Η προσπάθεια που γίνεται, θα έχει και συνέχεια, δεσμεύθηκε ο Πρωθυπουργός, με εξασφάλιση πρόσθετων πόρων.
«Ενα άλλο ζήτημα το οποίο αξίζει να μνημονευθεί», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «έχει να κάνει με τις επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό στην Παιδεία», παραπέμποντας στην τελευταία ανακοίνωση 10.000 μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας.
Οπως σημείωσε, πέραν των μισών που αφορούν αντικαταστάσεις εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτήθηκαν, «το υπόλοιπο κομμάτι αφορά ουσιαστικά τη μετάπτωση αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε καθεστώς μονιμότητας» που είναι πολύ σημαντικό γιατί δίνει εργασιακή ασφάλεια και προβλεψιμότητα στους εκπαιδευτικούς μας.
Το μήνυμα των ευρωεκλογων και οι μη ανεκτές συμπεριφορές
Ο Πρωθυπουργός έκλεισε με το μήνυμα το οποίο οι πολίτες έστειλαν στις ευρωεκλογές, αλλά και το πρόβλημα που δημιουργείται για την ίδια την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος από προβληματικές-απαράδεκτες συμπεριφορές πολιτικών προσώπων (σε μια αναφορά με αφορμή το επεισόδιο που είχε ο βουλευτής Ηρακλείου και πρώην υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο και τον οδήγησε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας -αλλά και ψηφοδελτιων- της Νέας Δημοκρατίας).
«Οι πολίτες -είπε- ζητούν από την κυβέρνηση και από το πολιτικό σύστημα αποτελεσματικότητα, πρώτα και πάνω απ’ όλα. Έχουν όμως και πολύ υψηλές απαιτήσεις και από τη συμπεριφορά του κάθε πολιτικού και νομίζω ότι τίποτα δεν ενοχλεί τους πολίτες περισσότερο από συμπεριφορές όσων κατέχουν εξουσία οι οποίες προβάλλουν μία εικόνα ότι οι πολιτικοί είναι σε μία διαφορετική συνομοταξία πολιτών που μπορούν να φέρονται μ’ έναν τρόπο διαφορετικό από αυτόν που θα φερόταν ο οποιοσδήποτε πολίτης. Αυτές οι συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές. Γιατί τραυματίζουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε να ξαναχτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες», παρατήρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σχετική αναφορά του, τονίζοντας πως η χώρα έχει περάσει από πολλά και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους πολιτικούς έχει τραυματιστεί.
«Κορωνίδα αναξιοπιστίας και λαϊκισμού το τραγελαφικό δημοψήφισμα του 2015»
«Σήμερα», άλλωστε, υπενθύμισε, «συμπληρώνονται εννέα χρόνια από το τραγελαφικό δημοψήφισμα του 2015, που ίσως αποτέλεσε την κορωνίδα, το κρεσέντο του λαϊκισμού και της αναξιοπιστίας που τόσο ταλαιπώρησε τη χώρα». Για αυτό και τόνισε ότι θα επιμείνει πολύ σε ζητήματα ήθους και ύφους της πολιτικής συμπεριφοράς, διότι αυτά στα μυαλό των πολιτών έχουν πολλές φορές μεγαλύτερη σημασία και από την αποτελεσματικότητα».
«Η ασφάλεια και το αίσθημα εμπιστοσύνης αποτελούν το θεμέλιο της συνύπαρξης και της κοινωνικής συνοχής», σημείωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου «Το ίδιο και η καταπολέμηση των ανισοτήτων, η προστασία των μεσαίων στρωμάτων, των ευάλωτων ομάδων και γι αυτό πράγματι θα πρέπει όσο γίνεται να καταπολεμηθεί η ακρίβεια που υπονομεύει το βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών και καθιστά τόσο δύσκολη την καθημερινότητα».
Οπως υπογράμμισε η Πρόεδρος, η ισότιμη πρόσβαση στην Παιδεία, στη δημόσια Υγεία, στις δημόσιες συγκοινωνίες είναι πολύ σημαντικό πράγμα για τους πολίτες και θα πρέπει ακριβώς επειδή οι δημόσιες υπηρεσίες αφορούν το γενικό καλό να είναι υψηλού επιπέδου και βέβαια κανένας να μην αισθάνεται μόνος ή πολίτης δεύτερης κατηγορίας.
Σε σχέση με τους εκπαιδευτικούς, τόνισε -όπως διαπίστωσε και η ίδια- ότι «ένα σημαντικό στοιχείο είναι η εξασφάλιση στέγης για τους ανθρώπους αυτούς», αναφερόμενη ειδικά σε μικρά μέρη όπου νέοι δάσκαλοι δίνουν μάχη για να εκπαιδεύουν τα ελληνόπουλα.
Η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε τέλος στο πρόσφατο ταξίδι της στη Θράκη και το συνέδριο που έλαβε χώρα εκεί σε συνεργασία με το Ευγενίδειο Ίδρυμα για την κλιματική ανθεκτικότητα και την τοπική κοινωνία. «Αυτό που είδα για άλλη μια φορά στη Θράκη που πέρυσι βρέθηκε στο επίκεντρο μαζί με τη Θεσσαλία της κλιματικής κρίσης, ότι είναι σημαντικό να χαράσσονται πολιτικές σε σχέση και με τις τοπικές ανάγκες, να καλλιεργηθεί η οικολογική ευαισθησία και νομίζω ότι οι νέοι άνθρωποι ιδίως μπορούν να προσφέρουν πολλά σε αυτό, για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης και των προβλημάτων από τις δυσμενείς της συνέπειες», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έκλεισε ευχόμενη σε όλους «καλό καλοκαίρι».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News