Νίκος Παππάς για τις κυβερνητικές τροποποιήσεις στο “ΗΡΑΚΛΗΣ” : «Ούτε προστασία της α’ κατ
«Η Οδηγία που φέρνετε για ενσωμάτωση ζητάει μέτρα για την προστασία της α’ κατοικίας και να υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής του νομίσματος του δανειολήπτη. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο. Ούτε προστασία της α’ κατοικίας ούτε μέριμνα για τους 70 χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο», τόνισε ο Νίκος Παππάς στην τοποθέτησή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος “ΗΡΑΚΛΗΣ” και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε ότι από το 2019 ως σήμερα «τα ιδιωτικά χρέη έχουν αυξηθεί κατά 20 δισ. ευρώ και πλέον φτάνουν τα 254 δισ. ευρώ», εξηγώντας ότι «τα 102 δισ. είναι στις τράπεζες, τα 105 δισ. στην εφορία και τα 47 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία».
Όπως υπογράμμισε, η απάντηση της Ν.Δ. στην ανάγκη διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους είναι «ένας πτωχευτικός νόμος που δεν προστατεύει τον δανειολήπτη και το σχέδιο Ηρακλής. Αποτέλεσμα; 75 χιλιάδες πλειστηριασμοί το 2022 και το 2023, με 250 χιλιάδες ακόμα να ακολουθούν ως και το 2026. Πρόκειται για μία πάρα πολύ βίαιη εκκαθάριση».
Σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις για το σχέδιο Ηρακλής, ανέφερε ότι δίνονται επιπλέον 2 δισ. ευρώ εγγυήσεις του δημοσίου χωρίς να έχουν έρθει καν στη βουλή τα επιχειρηματικά πλάνα των servicers, όπως έχει ζητήσει σύσσωμη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Σε σχέση με τη λειτουργία και τις ρυθμίσεις για τους servicers υπογράμμισε ότι:
• Η έκπτωση του 30% που θα λαμβάνει ο φορέας Sale and Lease Back για την αγορά των ακινήτων δεν ισχύει ακριβώς για τον δανειολήπτη, σε περίπτωση που αποφασίσει την επαναγορά, «διότι ναι μεν θα έχει το δικαίωμα να αγοράζει το ακίνητο με την έκπτωση, εκτός αν έχουν ανέβει οι αξίες τις οποίες θα πρέπει να πληρώσει».
• «Οι servicers θα εισπράττουν τα πάντα σε έναν ακατάσχετο λογαριασμό, τους δίνετε παράταση λειτουργίας χωρίς άδεια μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2024, προβλέπετε τη λειτουργία και μη εποπτευόμενων από την ΤτΕ οργανισμών. Η απόλυτη ασυδοσία. Ούτε εποπτεία ούτε άδεια ούτε να μπορούν οι αρχές να παίξουν τον ρόλο τους».
• «Στο άρθρο 66 περιγράφετε το δικαίωμα του εξυπηρετητή να κάνει ανακοπή αν το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού είναι κάτω από αυτό που θα έπαιρνε από τον πλειστηριασμό. Αυτό είναι παραβίαση της κοινής λογικής. Τι νόημα έχει ο εξωδικαστικός;».
Μιλώντας για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, είπε ότι, μεταξύ άλλων, «προβλέπει μεγάλες δόσεις και κούρεμα, υποχρεωτικότητα, ένα υφυπουργείο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους στο υπουργείο Οικονομικών, την αναπτυξιακή τράπεζα με πάρα πολύ κρίσιμο ρόλο και εγγύηση του δημοσίου». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Δικαιούχοι θα είναι άνθρωποι των οποίων η αντικειμενική αξία της περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 300 χιλιάδες ευρώ για τετραμελή οικογένεια και το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%».
Κλείνοντας, επέκρινε την κυβέρνηση της Ν.Δ. για την απόσυρση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, η οποία «σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ θα ζημιώνει το δημόσιο κατά 40 δισ. ευρώ». επαναλαμβάνοντας το αίτημα ειδικής συνεδρίασης των αρμόδιων επιτροπών για το θέμα.