Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: Έβρος όπως Εύβοια, συγκρατημένη αισιοδοξία για την αναγέννη
Με τη φράση «δεν κρύβομαι από την πραγματικότητα, δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε τη Δαδιά. Αυτή είναι η αλήθεια», ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε το μέγεθος της καταστροφής στον Έβρο, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νομαρχείο στην Αλεξανδρούπολη, αν και έστειλε και κάποια μηνύματα αισιοδοξίας.
Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «είναι σίγουρα σχετικά παρήγορο, μέσα στη μεγάλη καταστροφή η οποία έχει γίνει, το γεγονός ότι σημαντικά κομμάτια του Εθνικού Πάρκου έχουν καεί με φωτιά χαμηλής ή μέσης έντασης. Αυτό το βλέπετε και από πάνω όταν πετάτε. Ναι, υπάρχουν κομμάτια τα οποία είναι ολοσχερώς καμένα, υπάρχουν πολλά κομμάτια όμως όπου το πράσινο συνυπάρχει με το καφέ και με το μαύρο. Αυτό μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους ότι η διαδικασία της φυσικής αναγέννησης θα μπορέσει να τρέξει πιο γρήγορα».
Όσον αφορά στο ζήτημα της ανάταξης της περιοχής, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η δουλειά που κάνουμε στη Βόρεια Εύβοια είναι κι αυτή μια αχτίδα αισιοδοξίας. Εκεί κάναμε πολύ γρήγορες παρεμβάσεις. Τα αντιπλημμυρικά έργα άντεξαν, δοκιμάστηκαν από τον “Daniel” -διότι έβρεξε πολύ και στη Βόρεια Εύβοια-, δεν είχαμε ουσιαστικά προβλήματα. Και βέβαια και οι παρεμβάσεις που έγιναν στο δάσος βοήθησαν ήδη στη φυσική αναγέννηση και η εικόνα της βόρειας Εύβοιας σήμερα είναι ήδη διαφορετική από αυτή που ήταν πριν από δύο χρόνια. Το ίδιο φιλοδοξούμε να γίνει και εδώ στον Έβρο».
Επανέλαβε, δε, ότι «ο Γιώργος Αμυράς είναι προσωπικός μου σύμβουλος για τα ζητήματα αυτά. Θα βρίσκεται πολύ συχνά εδώ στον Έβρο, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο, τη Γενική Διεύθυνση Δασών αλλά και τους τοπικούς φορείς, να είμαστε σίγουροι ότι αυτά που πρέπει να γίνουν θα γίνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων για τα οποία έχουμε δεσμευτεί» και υπογράμμισε ότι παρά τις καταστροφές στη Θεσσαλία, «θα βρισκόμαστε κοντά στα προβλήματα του Έβρου με συγκεκριμένες δράσεις και με χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επουλώσουμε τις άμεσες πληγές μας, αλλά να υλοποιήσουμε κι ένα πιο φιλόδοξο αναπτυξιακό σχέδιο για τον Έβρο».
Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «τις φωτιές δεν τις σβήνουμε μόνο με την Πυροσβεστική, τις σβήνουμε σε συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες και με τους ανθρώπους οι οποίοι ζουν από το δάσος. Αυτό είναι ένα μάθημα για την επόμενη μέρα το οποίο πρέπει να το ενστερνιστούμε», και έκανε ειδική μνεία στη «σημασία του θεσμού των αναδόχων αποκατάστασης. Είναι ένα πείραμα το οποίο τρέξαμε πολύ επιτυχημένα μετά τις φωτιές του 2021. Για να το πούμε πολύ απλά, εταιρείες ανάδοχοι αναλαμβάνουν όχι μόνο τις μελέτες, αλλά και τη δρομολόγηση των έργων σε συγκεκριμένες περιοχές. Κόβουμε, με άλλα λόγια, την περιοχή σε κομμάτια και αναθέτουμε σε εταιρείες να αναλάβουν τα έργα σε συγκεκριμένες περιοχές, με την υποστήριξη προφανώς των τοπικών φορέων, των δασικών συνεταιρισμών, όλων όσοι μπορούν να εμπλακούν σε αυτήν την προσπάθεια. Η χρηματοδότηση με αυτόν τον τρόπο είναι εξασφαλισμένη από τον ιδιωτικό τομέα».
Όσον αφορά τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «δεν θέλω να έχετε καμία ανησυχία για τα χρήματα. Ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και η ευρωπαϊκή στήριξη που θα πάρουμε θα καλύψουν και σε αυτήν την περίπτωση τις καταγεγραμμένες ζημιές. Η εντολή που έχω δώσει στον Ανδρέα (σ.σ. Λυκουρέντζο) είναι: θα αποζημιώσουμε σωστά και δίκαια, αλλά με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Θέλω οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν από την παραγωγική γη του Έβρου να αισθανθούν ότι είμαστε κοντά τους, είτε είναι αγρότες, είτε είναι κτηνοτρόφοι, είτε παράγουν λάδι, είτε είναι μελισσοκόμοι», αν και επισήμανε ότι «είναι πάντα πολύ δύσκολο, ξέρετε, για εμάς να καλούμαστε να αποζημιώσουμε δραστηριότητες οι οποίες είναι ανασφάλιστες. Θέλω να το τονίσω αυτό»
O πρωθυπουργός έκανε ειδική μνεία στην εθνική άμυνα στην περιοχή, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση της οποίας εγώ είμαι Πρωθυπουργός να μην δώσει τη μέγιστη έμφαση στην προστασία των συνόρων. Ο ίδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει έρθει και έχει κάνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις ροές των παράνομων μεταναστών και να θωρακίσουμε τα χερσαία σύνορα του Έβρου» και προσθέτοντας ότι «τον πόλεμο θα κερδίσουμε, όχι τη μάχη αυτή. Και θέλω να γνωρίζετε ότι για εμένα το ζήτημα αυτό είναι ένα ζήτημα πάρα, πάρα πολύ σημαντικό. Είναι εθνικό ζήτημα και θα διαθέσουμε -όπως έχει πει και ο Υπουργός, και με τη βοήθεια, όπου χρειάζεται, των Ενόπλων Δυνάμεων- όλους του απαραίτητους πόρους έτσι ώστε αυτή τη μάχη να μπορέσουμε να την κερδίσουμε».
Τέλος, επανέλαβε για τα μέτρα στήριξης ότι «όπου απαιτείται κάποια πρόσθετη παρέμβαση θα το κάνουμε. Θα υπάρξει αντίστοιχο “Evros pass” και αν υπάρχουν ζητήματα και στη Ροδόπη μπορούμε να το επεκτείνουμε λίγο στις περιοχές εκείνες οι οποίες επλήγησαν. Θα κάνω μία ειδική μνεία όμως στη Δαδιά και στο Σουφλί, όπου θα υπάρξει ένα ενισχυμένο υποσύνολο του “Evros pass” που θα αφορά ειδικά την περίπτωση της Δαδιάς, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν από τον τουρισμό στην περιοχή θα μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες».
Διαβάστε επίσης:
ΠΑΣΟΚ: Η παραίτηση Βαρβιτσιώτη άργησε έξι ημέρες
Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την απένταξη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας από το ταμείο ανάκαμψης
Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Το πρωτότυπο άρθρο ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr .
ανήκει στο