Μητσοτάκης: Αν έχετε το θάρρος καταθέστε πρόταση μομφής κ. Τσίπρα
Στο ίδιο μοτίβο του «δεν γνωρίζω ποιος και γιατί παρακολουθείται» επέμεινε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για τις υποκλοπές. Επιχείρησε, μάλιστα, να βάλει στο ίδιο κάδρο και τον πρώην πρωθυπουργό, καλώντας εν μέσω έντονων αντιδράσεων από τον
ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Αλέξη Τσίπρα να διευκρινίσει δημόσια αν επί των κυβερνητικών του ημερών γνώριζε ποιον και γιατί παρακολουθούσε η ΕΥΠ.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε τη δευτερολογία του παίρνοντας αφορμή από τα λεγόμενα του αρχηγού του ΜΕΡΑ25 κ. Γ. Βαρουφάκη.
Δεν τιμά τον τέως πρωθυπουργό το γεγονός ότι αυτή η απόλυτη φαιδρή τραγικότητα που ακούσαμε σήμερα αποτελούσε υπουργό Οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης και διαχειρίστηκε κρίσιμες υποθέσεις σε μια κρίσιμη συγκυρία», είπε και πρόσθεσε:
«Μερικές φορές θεωρούμε ότι επειδή είμαστε σε αυτή την αίθουσα μπορούμε να χρησιμοποιούμε φράσεις και λέξεις που είναι βαθύτατα προσβλητικές και σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή θα ήταν μηνύσιμες» συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Να σας συγχαρώ κ. Τσίπρα για ταχύτητα και ευαισθησία που επιδείξατε να κάνετε μια ακόμα εντυπωσιακή κοινοβουλευτική κωλοτούμπα και πήρατε πίσω όσα προσάψατε στον κ. Γεραπετρίτη. Αναρωτιέμαι όμως με τι άνεση έρχεστε σε αυτή την αίθουσα και μιλάτε για μια συνεδρίαση η οποία είναι μυστική και διαπράττετε διπλό σφάλμα. Είστε πολιτειακός παράγοντας και χρησιμοποιείτε φράσεις από απόρρητη επιτροπή διαστρεβλώνοντας παράλληλα όσα ειπώθηκαν. Δεν φτάνει που μεταδίδατε ζωντανά το περιεχόμενο άλλης απόρρητης συνεδρίασης!».
«Μπορούμε να κάνουμε τελικά σοβαρή συζήτηση με αυτούς τους όρους και συνθήκες για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια; Πως αισθάνεστε ως τέως πρωθυπουργός όταν έρχεστε και παραβιάζεται ανοικτά το νόμο χρησιμοποιώντας πρακτικά απόρρητης επιτροπής.
Με κατηγορήσατε ότι έδωσα την εντολή παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Το είπατε με τόση σιγουριά λες και κρίνατε εξ ιδίων τα αλλότρια. Εγώ κοίταξα κατάματα τον λαό και είπα ότι δεν γνώριζα την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη και όποιου άλλου δημοσιογράφου
Ο λόγος μου εναντίον του δικού σας. Αλλά ο κόσμος θα συγκρίνει.
Ο κ. Βαρουφάκης μας είπε ότι εσείς δεν ακούγατε κανέναν. Αλήθεια κ. Τσίπρα; Μπορείτε να διαβεβαιώσετε σήμερα κ. Τσίπρα ότι δεν ακούγατε κανένα πολιτικό, επιχειρηματία ή δημοσιογράφο; Αν πείτε όχι θα ψεύδεστε γιατί κανείς πρωθυπουργός δεν μπορεί να το γνωρίζει.
Εγώ δεν γνωρίζω τι παρακολουθεί η ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός είναι αποδέκτης πληροφοριών που είναι διαβαθμισμένες. Έρχονται πολλές φορές πληροφορίες που έρχονται ως πολύ υψηλή πηγή που πρέπει να προστατευτεί. Εσείς γνωρίζατε ποιες είναι αυτές οι πηγές; Εγώ δεν το γνωρίζω και δεν θα έπρεπε να το γνωρίζω γιατί τα πρόσωπα αυτά τα γνωρίζει ο διοικητής οι υπηρεσίες ο ΑΔΑΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας που εγκρίνει και νομιμοποιεί την όποια παρακολούθηση γίνεται.
Πιστεύετε πραγματικά κ. Τσίπρα ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει ποιοι παρακολουθούνται ή ότι το ίδιο γίνεται με τον Ιταλό πρωθυπουργό;
Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε αν «πρέπει ή δεν πρέπει επί της αρχής να εξαιρούνται βουλευτές ή κατηγορίες πολιτών από παρακολουθήσεις; Δεν πρέπει να εξαιρείται κανείς σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον εκτελεστικό νόμο και πρόσθεσε: «Επί της αρχής κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι ένας επιχειρηματίας διπλωμάτης ή πολιτικός ότι προκαλεί ρήγματα στην εθνική ασφάλεια αλλά όταν γίνεται προκαλείται από τέτοια πρόσωπα. Μπορεί λοιπόν να γίνονται παρακολουθήσεις αρκεί να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Ειδικά για πολιτικούς τα φίλτρα θα πρέπει να είναι πολύ πιο αυστηρά. Παραδέχθηκα ότι στην περίπτωση Ανδρουλάκη τα επιπρόσθετα φίλτρα δεν υπήρχαν».
Επανέλαβε, δε, ότι είναι ανοικτός να ακούσει προτάσεις για την βελτίωση της διαδικασίας.
Απαντώντας στο ερώτημα των κ. Τσίπρα και Κατρίνη γιατί παρακολουθήθηκε το τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, είπε: Αυτή την απάντηση θα μπορούσε να την πάρει ο κ. Ανδρουλάκης μέσα από απόρρητη ενημέρωση. Γιατί δεν πάει ο κ. Ανδρουλάκης να ενημερωθεί. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη. Κατά την εκτίμησή μου τα φίλτρα δεν ήταν επαρκή για να δικαιολογήσουν την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη εξ ου και δεχθήκαμε την παραίτηση του διοικητή ΕΥΠ και γγ του πρωθυπουργού. Εκ των υστέρων πληροφορήθηκα την υπόθεση και γι’ αυτό παρενέβην. Οι λόγοι της παρακολούθησης θα μπορούν να αποτυπωθούν στην Θεσμών και Διαφάνειας και στην εξεταστική . Φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση στην επιτροπή Θεσμών να κληθούν και προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ που θα προσθέσουν την εμπειρία τους για το πως διαχειρίζονταν ανάλογες υποθέσεις. Να έρθει και ο κ. Ρουμπάτης και ο κ. Δραβίλας. Ήταν ο διοικητής της κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου. Να έρθουν στην Επιτροπή Θεσμών και εφόσον κριθεί απαραίτητο να μας διαφωτίσουν γι’ τον τρόπο που χειρίστηκαν τέτοιες λεπτές υποθέσεις.
Πρόταση δυσπιστίας
Απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για να διαπιστώσει αν ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της.
«Απευθυνθήκατε κ. Τσίπρα στους βουλευτές της ΝΔ και τους καλέσατε να ρίξουν την κυβέρνηση. Αυτή η ΚΟ έχει περάσει από πολλές δυσκολίες. Κάποιοι από εμάς ήμασταν και το 2009, 2012 και 2014. Παλαιότεροι συνάδελφοι έχουν αποδείξει ότι η ΚΟ της ΝΔ είναι έτοιμη να δώσει οποιαδήποτε μάχη απαιτείται».
Θα κλείσω την παρέμβασή μου με μια πρόκληση προς εσάς. Αν πιστεύετε ότι δεν απολαμβάνω της εμπιστοσύνης της κοινοβουλευτική μου ομάδας καταθέστε τώρα πρότασης μομφής. Τώρα. Αν δεν το κάνετε θα αποδείξετε για μια ακόμα φορά ότι είστε ένας θρασύδειλος . Κάντε το για να ξεκινήσουμε αμέσως μια τριήμερη συζήτηση», κατέληξε.
{https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/808448923643155/}
Το πρωτότυπο άρθρο ΠΟΛΙΤΙΚΗ .
ανήκει στο