Μίνι ανασχηματισμό μελετά ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Πριν ή λίγο μετά τη ΔΕΘ οι αλλαγές
Φουντώνουν τα σενάρια για ένα μίνι ανασχηματισμό -ακόμα και τα επόμενα εικοσιτετράωρα – καθώς οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός θέλει να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της κυβέρνησης του πριν την παρουσία του στην ΔΕΘ.
Εβδομήντα πέντε ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και ενώ όλοι περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα ξεκινούσε ένα περίπατο μετά το 41%, που της έδωσαν οι πολίτες, όλα δείχνουν ότι βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη κρίση της εμφανίζοντας σημάδια απορρύθμισης.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μέχρι στιγμής έχουν φύγει δυο υπουργοί, ο Νότης Μηταράκης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο του πρωθυπουργού.
Κυβερνητικές πηγές εμφάνιζαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συμμερίζεται την άποψη των συνεργατών του για την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση που υπάρχει στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Η εξαφάνιση του Βασίλη Κικίλια τα τελευταία εικοσιτετράωρα από το πλευρό του πρωθυπουργού – ο οποίος επισκεφθεί δύο φορές την Θεσσαλία και μία τη Δαδιά του Έβρου – έχει αναζωπυρώσει όπως είναι φυσικό τα σενάρια της αποπομπής του από το υπουργείο αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι πολιτικά ….της «μόδας» είναι οι παραιτήσεις.
Η αλήθεια είναι ότι ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο στόχαστρο των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι αρρυθμίες που παρατηρήθηκαν στις φωτιές που έκαιγαν μέσα στο καλοκαίρι έφεραν τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις του υπουργού με το Μέγαρο Μαξίμου, αν και ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα εγκάρδιες.
Οι φονικές πλημμύρες στης Θεσσαλίας ωστόσο και τα προβλήματα που αναδείχθηκαν μέσα από τον κακό συντονισμό, την έλλειψη αντανακλαστικών και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού έβαλαν και πάλι στο κάδρο των ευθυνών τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Οι πληροφορίες λένε ότι το Μέγαρο Μαξίμου προσάπτει στον Βασίλη Κικίλια αργές αντιδράσεις καθώς μετά την ενημέρωση των μετεωρολόγων θα έπρεπε να αντιδράσει προληπτικά γνωρίζοντας ότι η περιοχή έχει παρελθόν στις πλημμύρες. Ακόμα υποστηρίζουν ότι υπήρξε κωλυσιεργία στο να κινητοποιηθεί ο στρατός με αποτέλεσμα να χαθούν ανθρώπινες ζωές και να δημιουργηθεί η εικόνα αλαλούμ.
Με δεδομένη τη λαϊκή οργή που υπάρχει τόσο στην περιοχή του Έβρου όσο και στην Θεσσαλία όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός θα πάρει τις αποφάσεις του το αργότερο μέσα στο αεροπλάνο για την Αμερική, την επόμενη εβδομάδα.
Άλλωστε η φράση που συνηθίζει να λέει εσχάτως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είναι ότι «όλοι μας κρινόμαστε διαρκώς και τελικοί κριτές είναι οι πολίτες».
Ο πρωθυπουργός στην πραγματικότητα έχει να σκεφτεί δύο πράγματα.
–Τον χρόνο που θα γίνουν οι οποίες κινήσεις. Κάποιες πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωράει στις αλλαγές στην κυβέρνηση του αμέσως μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο. Άλλοι πάλι επιμένουν ότι ίσως επιχειρήσει να πάρει απόσταση από τα γεγονότα και να πάει τις όποιες αλλαγές ακριβώς μετά την ΔΕΘ.
-Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τον τρόπο που θα γίνει αυτή η διαδικασία. Εάν δηλαδή θα κάνει έναν ανασχηματισμό διορθώνοντας και προβλήματα, που ακόμα δεν έχουν εκδηλωθεί ή εάν θα αντικαταστήσει μόνο το επιτελείο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Γιατί όπως λέγεται στο στόχαστρο του κυβερνητικού επιτελείου έχει μπει και ο υφυπουργός του αρμόδιου υπουργείου Χρήστος Τριαντόπουλος.
Μελετά επίσης και αλλαγές σε εμπλεκόμενα υπουργεία.
Ενδιαφέρουσα πάντως ήταν η απάντηση του Παύλου Μαρινάκη σχετικά με την αξιολόγηση του έργου του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, σε συνδυασμό με τις παραιτήσεις Μηταράκη και Βαρβιτσιώτη, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε χαρακτηριστικά ότι για την κυβέρνηση «υπάρχει η έννοια της πολιτικής ευθύνης» και ότι, όπως εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, «η παραίτηση δεν είναι άγνωστη έννοια, όπως στο παρελθόν».
Το πρωτότυπο άρθρο ΠΟΛΙΤΙΚΗ | topontiki.gr .
ανήκει στο