Μια πλειοψηφία 159 βουλευτών κατήργησε για πρώτη φορά μετά τη Δικτατορία άρθρο του Συντάγμ
Τρίτη -και τελευταία- μέρα της συζήτησης στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», που φέρνει από την πίσω πόρτα, όπως καταγγέλλεται από την αντιπολίτευση και πλήθος φορέων, την ιδιωτικοποίηση στην Παιδεία με την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Μετά την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και το ΚΚΕ και στη σκιά της κατάχρησης βίας από τις Αρχές που προηγήθηκε στο κέντρο της Αθήνας με τραυματίες δέκα φοιτητές, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής με 159 ψήφους. «Όχι» ψήφισαν 129 βουλευτές και «παρών» 11.
Επί της αρχής το σχέδιο νόμου και επί των άρθρων που εισάγουν για πρώτη φορά διαδικασίες και προϋποθέσεις αδειοδότησης και ίδρυσης παραρτημάτων μη κρατικών ΑΕΙ ψήφισαν 159 βουλευτές από την Νέα Δημοκρατία ενώ καταψήφισαν129 βουλευτές της αντιπολίτευσης και 11 παρών.
Το ΠΑΣΟΚ μετά από συνεχόμενες μετατοπίσεις και παλινωδίες τελικά αρνήθηκε να στηρίξει τις ρυθμίσεις ενώ καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Με ευρύτερη πλειοψηφία πέρασε η πλειοψηφία των διατάξεων του σχεδίου νόμου για την ενίσχυση των περιφερειακών δημόσιων πανεπιστημίων.
Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία της ψηφοφορίας έγινε με το ηλεκτρονικό σύστημα που διευκόλυνε την επιτάχυνσή της και ενώ το σύνολο σχεδόν των βουλευτών είχαν ήδη ψηφίσει, στην αίθουσα της Ολομέλειας παρέμεινε η Ζωή Κωνσταντοπούλου με δύο μέλη της ΚΟ του κόμματός της. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και οι Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου διάβαζαν μία προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν η ψηφοφορία που ξεκίνησε λίγο πριν τις 21.30 να ολοκληρωθεί στις 11.15 το βράδυ και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία της καταμέτρησης.