«Μετωπική» στη Βουλή για τα «κόκκινα» δάνεια – «Πυρ ομαδόν» στην κυβέρνηση
Άλλη μία σφοδρή «σύγκρουση» σημειώθηκε στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αυτή τη φορά για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα «κόκκινα» δάνεια.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιτέθηκαν στην κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι οδηγούν σε απόλυτη ασυδοσία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για κρίσιμα άρθρα του σχεδίου νόμου και το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες.
Φάμελλος: Η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους servicers
Για νομοσχέδιο που «εξυπηρετεί τους servicers και όχι τα συμφέροντα των δανειοληπτών» μίλησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος στην Ολομέλεια της Βουλής.
Κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να συναινέσει σε διακοπή της διαδικασίας, διότι εκτός του ότι «παραβιάστηκε κάθε κανόνας κοινοβουλευτικής δεοντολογίας», το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει καν τις προβλέψεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας, όπως η προστασία της πρώτης κατοικίας και τα δάνεια σε ξένο νόμισμα.
«Φέρνετε το απόλυτο Ελ Πάσο και την απόλυτη ασυδοσία»
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση, τόνισε ότι «με τη διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, κρατάει σε ομηρία την κοινωνία και πιθανά και το πολιτικό σύστημα, αλλά επί της ουσίας συντηρεί μία απ’ τις μεγαλύτερες αναδιανομές περιουσίας που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Πρακτικά. η περιουσία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών περνάει σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε real estate συμφέροντα», υπογράμμισε.
Ο Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα «κόκκινα» δάνεια περιλαμβάνει: συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, προστασία από ρευστοποίηση της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, συμμετοχή του Δημοσίου και εποπτεία και συντονισμό από την Δημόσια Εποπτική Αρχή.
«Φέρνετε το απόλυτο Ελ Πάσο και την απόλυτη ασυδοσία»
Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Οικονομίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, έκανε λόγο για «βολική αντιμετώπιση» που χαίρουν οι servicers από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Φέρνετε το απόλυτο Ελ Πάσο και την απόλυτη ασυδοσία», τόνισε ο κ. Παππάς, υποστηρίζοντας πως με την ψήφιση του νομοσχεδίου «οι servicers θα λειτουργούν χωρίς άδεια, χωρίς εποπτεία από την ΤτΕ και με ακατάσχετο λογαριασμό για να μπορούν να εισπράττουν».
Ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Κωστή Χατζηδάκη να δεσμευτεί πως θα απαντήσει στην ΑΚΕ της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα bussines plan των servicers, ενώ επανέλαβε πως πρέπει να οριστεί ειδική συνεδρίαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την αποεπένδυση του Δημοσίου στις τράπεζες, καθώς οι ενέργειες του ΤΧΣ – σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – ζημίωσαν το Δημόσιο με 40 δισ. ευρώ.
Ονομαστική από ΣΥΡΙΖΑ – Τροπολογίες από ΠΑΣΟΚ
Ονομαστική ψηφοφορία για τέσσερα άρθρα και μία διάταξη τροπολογίας του νομοσχεδίου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ορίστηκε να διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου.
Τα άρθρα αφορούν, μεταξύ άλλων, στον ακατάσχετο λογαριασμό των servicers, τη λειτουργία οργανισμών μη εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος και τη διάταξη της τροπολογίας που αφορά στην εξαίρεση από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου των συναλλαγών του ΤΑΙΠΕΔ.
Παράλληλα, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσε τέσσερις τροπολογίες στο νομοσχέδιο, με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη.
Οι τροπολογίες αφορούν:
– Στη βιώσιμη ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, τους ασφαλιστικούς φορείς και τους Δήμους με καθιέρωση 120 μηνιαίων δόσεων.
– Στην προστασία των εγγυητών τραπεζικών δανείων και πιστώσεων.
– Στην προστασία της κύριας κατοικίας της αγροτικής ιδιοκτησίας και το δικαίωμα προαίρεσης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου του.
– Στην προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο από τις ακραίες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Ανδρουλάκης: Επιτρέπει την ασυδοσία και την κερδοσκοπία των funds
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει έστω και μέρος των προτάσεών που κατέθεσε σε τροπολογίες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, «αλλιώς θα είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό, γιατί επιτρέπει την ασυδοσία και την κερδοσκοπία των funds εις βάρος τους», όπως τόνισε.
Όπως είπε, «χιλιάδες Έλληνες αξίζουν τη δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας και έχετε χρέος να μην τους την στερήσετε».
«Όλα αυτά τα χρόνια, μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 κατάφερε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία των Ελληνίδων και των Ελλήνων, που αποδεδειγμένα δεν είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Παρά την ασφυκτική πίεση από την Τρόικα το 2010, το ΠΑΣΟΚ θέσπισε τον εμβληματικό νόμο 3869/2010, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Υποστήριξε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι ατελέσφορες, καθώς το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύνεται, αλλά οξύνεται και προσέθεσε ότι, σήμερα, οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, funds, εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, εφορία, ΕΦΚΑ, εταιρείες παροχής ρεύματος, δήμους και ακάλυπτες επιταγές υπερβαίνει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Χιλιάδες Έλληνες αξίζουν τη δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας και έχετε χρέος να μην τους την στερήσετε»
«Η πορεία αύξησης των οφειλών είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει προοπτική ανάσχεσης, μετά την αποτυχία των νέων ρυθμίσεων για την επανένταξη στις 36, 72 και 120 δόσεις», επισήμανε.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες της, το ζήτημα της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους δεν έχει ρυθμιστεί, καθώς οι τράπεζες δεν διευκολύνουν με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, αλλά πουλούν μαζικά δάνεια, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επιμένει σε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, όπου οι πιστωτές δεν υποχρεούνται να συμμετέχουν.
Τα «βέλη» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατευθύνθηκαν και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνοντας ότι προεκλογικά υποσχόταν «σεισάχθεια», αλλά μόλις έγινε κυβέρνηση, «άνοιξε διάπλατα την πόρτα στα ξένα funds να αγοράσουν την περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών στο 15%-20% της αξίας τους και ακολούθησε η ΝΔ που κατήργησε πλήρως το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας».
Τέλος, επανέλαβε αναλυτικά τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τις ρυθμίσεις του ιδιωτικού χρέους και την προστασία της πρώτης κατοικίας.
ΚΚΕ: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ υπερχρέωσαν το λαό
«Η προστασία της κατοικίας του λαού επαφίεται στο εργατικό – λαϊκό κίνημα και παρά τις διώξεις που κάνει η κυβέρνηση, το ΚΚΕ θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, μιλώντας επί του σχεδίου νόμου για τα «κόκκινα δάνεια».
Κατήγγειλε τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που «έχουν καταστήσει υπερχρωμένα τα λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες» και σημείωσε πως το νομοσχέδιο αφορά μία πτυχή του συνολικού προβλήματος που είναι το ιδιωτικό χρέος των λαϊκών νοικοκυριών, το οποίο, παρότι σε συνθήκες «ανάπτυξης», αντί να περιορίζεται, διευρύνεται συνεχώς.
Ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε πως την ώρα που οι τράπεζες αρπάζουν τα σπίτια του λαού, δεν είναι ίδια η αντιμετώπισή τους προς τους επιχειρηματικούς ομίλους που χρωστούν δάνεια και κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει επίσημα στοιχεία σχετικά με το πόσα δάνεια έχουν διαγραφεί ή «κουρευτεί» έως και 80% σε επιχειρήσεις που χρωστούν, κάτι που «αρνείται να κάνει, για να μην αποκαλυφθεί η διαφορετική ταξική αντιμετώπιση του θέματος και η εχθρικότητα του κράτους απέναντι στο λαό».
Σχολιάζοντας τις προτάσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι αυτές είναι συμπληρωματικές του κυβερνητικού σχεδίου νόμου, δεν αμφισβητούν τη βασική πολιτική, το ευρωπαϊκό πλαίσιο που είναι αντιδραστικό, αλλά ούτε και την ανάγκη της κερδοφορίας των τραπεζών. Γι’ αυτό, άλλωστε, σημείωσε, «με μεγάλη ευκολία» η κυβέρνηση έκανε αποδεκτές δύο τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ.
Καταλήγοντας, τόνισε ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση – να πληρώσουν οι μεγαλομέτοχοι των τραπεζών και το μεγάλο κεφάλαιο – και αναφέρθηκε στις τροπολογίες που κατέθεσε για τα στεγαστικά δάνεια των παλλινοστούντων, αλλά και παύση των πλειστηριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων της λαϊκής οικογένειας, επισημαίνοντας την ανάγκη για γενναίο «κούρεμα» των δανείων, αφαίρεση τόκων και πανωτοκίων, διαγραφή των χρεών των μικροοφειλετών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Χατζηδάκης: Μόνο βελτιώσεις φέρνει το ν/σ – Σε ακραίο βέρτιγκο η αντιπολίτευση
Το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ «φέρνει μόνο βελτιώσεις και διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια και κυρίως για τους ευάλωτους», υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, απορρίπτοντας κατηγορηματικά όλες τις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.
Ο κ. Χατζηδάκης κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι βρίσκεται σε «πλήρη σύγχυση» και επιδίδεται σε ακραίας μορφής «βέρτιγκο», ενώ ιδιαίτερα σκληρή κριτική άσκησε κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντάς του «κατ’ εξακολούθηση γκάφες και άρνηση της πραγματικότητας», αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας «λαϊκισμό» τις προτάσεις που κατέθεσε.
«Είστε κόμματα που επιδοτείτε πολιτικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συνεχίστε να το κάνετε!»
Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ιδιωτικό χρέος, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «στις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν την περασμένη δεκαετία, το Δημόσιο κατέβαλε συνολικά 30,9 δισ. ευρώ και έχει εισπράξει 25,2 δισ. ευρώ από μείωση του δημόσιου χρέους, λόγω ‘κουρέματος’ των ομολόγων, 3,8 δισ. από τα λεγόμενα ‘COCO’ και 1,067 από την αποεπένδυση, μέχρι στιγμής».
Για να σημειώσει χαρακτηριστικά: «Tα δικά μου μαθηματικά λένε ότι το σύνολο 33,4 δισ. ευρώ κέρδος είναι μεγαλύτερο από το 30,9 δισ.».
«Επιδοτείτε την κυβέρνηση – Συνεχίστε»
«Με τις παρεμβάσεις του κράτους και των κυβερνήσεων σώθηκαν όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά και οι καταθέτες γιατί έμεναν όρθιες οι τράπεζες», επέμεινε και υπενθύμισε ότι επί κυβέρνησης Σαμαρά, τον Ιούνιο του 2014, «η αξία των μετοχών των τραπεζών ήταν 20 δισ. Επί Βαρουφάκη -Τσίπρα έφτασε στα 675 εκατ. ευρώ. Και ενώ παραλάβαμε τις τράπεζες με αξία 19 δισ. ευρώ επί ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2019, σήμερα είναι 37 δισ. – διπλάσια δηλαδή η αξία τους».
Μάλιστα, έκανε λόγο για «Βατερλώ», το οποίο υφίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ με τις τοποθετήσεις του, υπενθυμίζοντας πως θα ερχόταν και θα τα διόρθωνε όλα «με ένα νόμο και ένα άρθρο» και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το ‘αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες’, το οποίο μας κόστισε 5,5 δισ. ευρώ».
Απαντώντας στη κριτική του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χατζηδάκης, αφού διευκρίνισε ότι κάποιες από τις προτάσεις του θα τις υιοθετήσει και θα τις εντάξει στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα καταθέσει, επέκρινε έντονα την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη:
«Δεν μπορώ να μην σημειώσω ότι υπήρχε στη τοποθέτηση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έντονη δόση λαïκισμού, με αποκορύφωμα αυτό που ελέχθη, ότι η πρότασή σας είναι όποιος είναι ‘κόκκινος’ δανειολήπτης να αγοράζει αμέσως το δάνειά του, χωρίς να γίνεται όλη αυτή η διαδικασία για την οποία συζητάμε σήμερα. Αν αυτό συμβεί, θα έχουν λόγο όλοι οι δανειολήπτες να γίνονται ‘κόκκινοι’ για να αγοράζουν μισοτιμής το δάνειο τους. Είναι αυτή υπεύθυνη πρόταση; Και είναι αυτή υπεύθυνη αντιπολίτευση;».
«Το βέβαιο είναι ότι από τη μια πλευρά υπάρχουν μια σειρά βελτιώσεων και, από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια σειρά από γκάφες της αντιπολίτευσης. Υπάρχει ένα τυφλό κομματικό πάθος, ένας πολιτικός ερασιτεχνισμός, ο οποίος εκδηλώνεται κατ’ επανάληψη. Μια αντιπολίτευση σε σύγχυση, η οποία βλέπει πώς την μετρά ο κόσμος σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται τελευταία. Είστε κόμματα που επιδοτείτε πολιτικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Συνεχίστε να το κάνετε!», δήλωσε καταληκτικά ο υπουργός Οικονομικών.