Μαρτυριάρης! “Βόμβα” από Ερντογάν: «Αρχές του 2025 θα συναντηθούμε με τον Μητσοτάκη για τα
Ο Τούρκος πρόεδρος πυροδότησε τη «βόμβα» απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί Χζ. Αλί.
Πιο συγκεκριμένα μίλησε για τα όσα ειπώθηκαν και συμφωνήθηκαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντησή τους στο περιθώριο της συνέλευσης του ΟΗΕ αποκαλύπτοντας πως στις αρχές του 2025 θα υπάρξει συνάντηση για «τα ζητήματα στο Αιγαίο»…
Όπως αναφέρει η τουρκική hurriyet, όταν ρωτήθηκε για τα θέματα της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ερντογάν απάντησε ότι «προς το παρόν, οι διαβουλεύσεις με την Αθήνα έχουν ανατεθεί στο σύμβουλό του επί θεμάτων Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Τσαγατάι Κιλίτς και την Ελληνίδα ομόλογό του, οι οποίοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για την επικείμενη συνάντηση και συζήτηση στις αρχές του επόμενου έτους (2025)».
Αναλυτικά, αυτό που τόνισε στους δημοσιογράφους ήταν ότι «δώσαμε βάρος τόσο σε αυτό το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο, όσο και σε κάποια γνωστά ζητήματα που ζούμε στο Αιγαίο και ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι και θα λύσει αυτό το ζήτημα». Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να θέσει τις διαφορές στο τραπέζι για επίλυση.
Για παράθυρο ευκαιρίας για τη διευθέτηση της διαφοράς όσον αφορά στην οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μίλησε ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ. «Πιστεύω ότι σήμερα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Πρέπει να είμαστε γενναίοι και σοφοί. Πρέπει και οι δύο να δείχνουμε συνεκτική συμπεριφορά», πρόσθεσε με νόημα.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι έχει μιλήσει για τις δύσκολες και τεταμένες σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Επισήμανε ότι τον τελευταίο χρόνο έχει συναντηθεί έξι φορές με τον Ερντογάν. Και αναφέρθηκε στη Διακήρυξη των Αθηνών, η οποία – όπως σημείωσε – διατυμπανίζει τις προθέσεις των δύο χωρών να λύσουν τις διαφορές τους με βάση το διεθνές δίκαιο.
«Θα συνεχίσουμε να εξερευνούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Εκτίμησε ότι υπάρχει δυναμική για συνεργασία Ελλάδας- Τουρκίας σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και έδωσε έμφαση στη σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων.
«Η Ελλάδα επιθυμεί να επιλύσει το μόνο εκκρεμές ζήτημα με την Τουρκία: Τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Δεν έχουμε κατορθώσει να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας επί 40 έτη. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα λυθούν ποτέ», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με χαρά άκουσε τον κ.Ερντογάν στη δική του ομιλία να λέει ότι ο καθορισμός ΑΟΖ είναι προς το συμφέρον της ανατολικής Μεσογείου για να προσθέσει:. «Πιστεύω ότι σήμερα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Πρέπει να είμαστε γενναίοι και σοφοί. Πρέπει και οι δύο να δείχνουμε συνεκτική συμπεριφορά».
Αναφερόμενος στη φράση του «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε», εξήγησε τη θέση του για τη λειτουργία του Συμβουλίου Ασφαλείας: «Υπάρχουν 5 μόνιμα μέλη και 15 προσωρινά μέλη. Τα μόνιμα μέλη έχουν την εξουσία να παίρνουν αποφάσεις σχεδόν μονομερώς, ενώ τα 15 προσωρινά μέλη δεν έχουν πραγματική επιρροή. Αυτά τα 5 μόνιμα μέλη είναι ουσιαστικά οι χώρες που κυβερνούν τον κόσμο. Παρά τις προσπάθειες κρατών, όπως η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Τουρκία, να γίνουν μόνιμα μέλη, δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος, καθώς τα μόνιμα μέλη δεν δείχνουν πρόθεση να διευρύνουν τη σύνθεση. Ως Τουρκία, έχουμε επίσης προσπαθήσει να αποκτήσουμε μόνιμη θέση, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα.»
Πηγή: ieidiseis.gr