Μακρή: Πώς θα αντιμετωπιστεί η βία μεταξύ ανηλίκων
Τον προβληματισμό της για τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων εκφράζει η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή η οποία δηλώνει το Σάββατο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι θα ληφθούν μέτρα για την πρόληψη τέτοιων φαινομένων στο σχολικό περιβάλλον.
«Η συχνότητα και η ένταση των φαινομένων της ενδοσχολικής βίας μάς προβληματίζει πολύ και απαιτεί από εμάς, ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, δραστικά μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπισή της στο σχολικό περιβάλλον», ανέφερε συγκεκριμένα η κυρία Μακρή.
Και πρόσθεσε πως δρομολογείται πολυεπίπεδη δράση για «να είναι τα σχολεία ασφαλή για όλους τους μαθητές».
Η υφυπουργός ανέφερε ακόμη:
«Η πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr για την καταγραφή καταγγελιών από γονείς και μαθητές, ο διπλασιασμός των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, η θεσμοθέτηση του συμβούλου σχολικής ζωής, οι 150.000 επιμορφώσεις εκπαιδευτικών, η ενδυνάμωση των υποστηρικτικών φορέων με αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού τους κατά 152%, η συνεργασία με αρμόδιους φορείς για στοχευμένες παρεμβάσεις στα σχολεία, η ένταξη αρχών και αξιών στη διδασκαλία των παιδιών μας, όπως ο σεβασμός, η ανεκτικότητα, η διαφορετικότητα κ.α. μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, την υλοποίηση των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και τις δράσεις Ενεργού Πολίτη, είναι τα δικά μας όπλα».
Ειδικότερα, όσον αφορά στην πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, από την 1η έως τις 19 Σεπτεμβρίου έχουν γίνει ήδη 27 καταγγελίες, 12 από γονείς και 15 από μαθητές.
Το πιο πρόσφατο μέτρο που έλαβε το υπουργείο Παιδείας είναι η αυστηροποίηση στην αντιμετώπιση του φαινομένου της χρήσης των κινητών τηλεφώνων στο σχολικό περιβάλλον, που, όπως ανέφερε η κα. Μακρή, «συνδέεται σε πολλές περιπτώσεις και με εκδηλώσεις ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού».
«Απαγορεύεται ρητά, η εμφανής κατοχή και η χρήση κινητών τηλεφώνων ακόμη και στο διάλειμμα και οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές για τους μαθητές που φωτογραφίζουν, μαγνητοφωνούν ή βιντεοσκοπούν συμμαθητές ή καθηγητές τους μέσα στο σχολείο, ξεκινώντας από ημερήσια έως και πενθήμερη αποβολή και θα καταλήγουν ακόμα και στην αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για παιδιά που παραβίασαν τα προσωπικά δεδομένα των συμμαθητών τους», εξήγησε η ίδια.
Η άποψη της ΟΛΜΕ
«Η βία στα σχολεία υπάρχει, αλλά θεωρούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση η απαγόρευση της χρήσης κινητών, διότι έτσι ίσως περιοριστεί η προβολή της βίας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, μιλώντας επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εκτίμησε, ωστόσο, ότι με το μέτρο αυτό, η βία βγαίνει εκτός των τειχών του σχολείου. «Ο ρόλος του σχολείου είναι συγκεκριμένος και παιδαγωγικός. Μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις, να μεταφέρουμε γνώσεις, αλλά μέχρι εκεί. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης και των εκπαιδευτικών, αλλά και της κοινωνίας, για να επιλυθεί το φαινόμενο αυτό, το οποίο είναι και αξιολογικό», είπε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News