Κυβερνητική φθορά δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά από ευρωεκλογές – ανασχηματισμό
Τελικά ο «πήχης» του 28% αποδεικνύεται προβληματικός για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, αφού όλες οι μετεκλογικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει δεν φαίνεται να βελτιώνουν την εικόνα του κυβερνητικού κόμματος.
Ούτε ο ανασχηματισμός και η αλλαγή σκυτάλης σε τομείς που συγκέντρωναν εκτεταμένη κοινωνική δυσαρέσκεια, ούτε οι αιφνίδιες επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη σε νοσοκομεία, σταθμούς λεωφορείων κ.α., ούτε οι συνεχείς αναφορές του πρωθυπουργού στο μήνυμα της ευρωκάλπης δεν έχουν συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος απογοήτευσης που επικρατεί στην κοινωνία για τις επιδόσεις της ΝΔ, σε μία περίοδο, μάλιστα, που στο δεύτερο και το τρίτο κόμμα της αντιπολίτευσης χορεύουν στον ρυθμό των εσωκομματικών «Ρίχτερ».
Τα ευρήματα της χθεσινής (4/7) δημοσκόπησης της Metron Analysis (Mega) είναι ενδεικτικά, αφού σχεδόν έναν μήνα μετά τις ευρωεκλογές και παρότι η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει δυσθεώρητη, το 65% θεωρεί πως η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί την ακρίβεια ως το μέγιστο πρόβλημα της χώρας, έχουν αυξηθεί κατά 6% σε σχέση με τον Μάϊο. Επίσης, για πρώτη φορά η θετική αξιολόγηση της κυβέρνησης πέφτει κάτω από το 30%, ενώ στη δημοτικότητα πολιτικών προσώπων προηγείται ο Δημήτρης Κουτσούμπας και έπεται ο πρωθυπουργός, με τρίτη τη κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Τί δείχνουν όλα τα παραπάνω; Ότι η αγωνιώδης προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να εστιάσει στην ατζέντα της λεγόμενης καθημερινότητας, με επισκέψεις του πρωθυπουργού σε υπουργεία και χώρους εργασίας δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, ούτε σε πολιτικό αλλά ούτε σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ίσως, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, γιατί το αναπάντεχα χαμηλό ποσοστό των ευρωεκλογών για τη ΝΔ «θάμπωσε» την εικόνα της παντοκρατορίας της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού, ενώ καλλιέργησε το έδαφος για να βγουν στην επιφάνεια τα «ζιζάνια» της αμφισβήτησης της πολιτικής αλλά και της στρατηγικής του Κ. Μητσοτάκη.
Ιδιαίτερα, δε, μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο, της ΝΔ αλλά και την παράλληλη παρέμβαση των δύο πρώην πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή, πολλοί θεωρούν ότι μπήκε ο σπόρος της αμφισβήτησης και αυτό είναι ένα πρόβλημα που θα το βρίσκει διαρκώς μπροστά του το Μέγαρο Μαξίμου.
Ακόμα και στην υπόθεση με πρωταγωνιστή τον πρώην υπουργό Λ. Αυγενάκη, η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να τον διαγράψει από τη γαλάζια Κ.Ο. προκάλεσε περισσότερα σχόλια από εκείνα που επιδιώχτηκε να προληφθούν, αφού έγινε με καθυστέρηση, ενώ έστρεψε για μία ακόμα φορά τα φώτα της δημοσιότητας στο εσωτερικό της ΝΔ. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ είναι ότι το βασικό αίτημα των γαλάζιων βουλευτών είναι να αλλάξει και όχι να επιταχυνθεί, όπως υπόσχεται το Μέγαρο Μαξίμου, η κυβερνητική πολιτική, τουλάχιστον σε τομείς που αποδοκιμάστηκε ηχηρά από τους πολίτες στις Ευρωεκλογές.