Κυβέρνηση: Πώς ο Στυλιανίδης άλλαξε ρότα και επανήλθε
Ο Χρήστος Στυλιανίδης αποδέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά το πολιτικό ναυάγιο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που χειρίστηκε πολύ άγαρμπα επικοινωνιακά τον βίαιο θάνατο του Αντώνη Καρυώτη, τον οποίο πέταξαν στη θάλασσα μέλη του πληρώματος του επιβατηγού πλοίου Blue Horizon, προκαλώντας οργή και αντιδράσεις παντού.
Ανθρωποι κοντά στον Πρωθυπουργό ανέφεραν ότι μετά τις χειρότερες πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια και τις καταστροφές από τον φοβερό κατακλυσμό που κράτησε πάνω από μία εβδομάδα, πνίγοντας τη μισή Θεσσαλία, το τελευταίο που χρειαζόταν ο κ. Μητσοτάκης ήταν να προκύψει «αυτό το απεχθές ναυτικό έγκλημα» στο λιμάνι του Πειραιά, και τον αρμόδιο υπουργό να χειροτερεύει τα πράγματα με τον αδιανόητο τρόπο που αντέδρασε.
Ο Πρωθυπουργός δέχτηκε σκληρή κριτική για τις πυρκαγιές, ιδίως με την περίπτωση του Εβρου και του μοναδικής αξίας, σπάνιου και πολύτιμου βιότοπου του δάσους της Δαδιάς. Παράλληλα, λαμπάδιασε και η Πάρνηθα πνίγοντας την Αττική σε ένα βαρύ σύννεφο καπνού επί μέρες. Οι μάχες πυρόσβεσης είχαν πάρει δραματική διάσταση. Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας τα έβαζε ευθέως με εμπρηστές, αποκαλώντας τους «αλιτήριους» και απειλώντας «θα σας πιάσουμε».
Φυσικά, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, η αντιπολίτευση έκανε πάρτι, και ο Πρωθυπουργός, καλύπτοντας την κυβέρνηση και τις εμπλεκόμενες στις πυρκαγιές υπηρεσίες, δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του.
Η θριαμβευτική νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη μόλις δύο μήνες πριν φάνταζε πολύ μακρινή, και τα σημαντικά θέματα που είχε έτοιμα στο μεταρρυθμιστικό του πακέτο (Υγεία, Δικαιοσύνη, κλπ.) έδειχναν να «καίγονται» στις πυρκαγιές και να «πνίγονται» στις πλημμύρες.
Ο Πρωθυπουργός έγινε ο αποδέκτης των αντιδράσεων και επισημάνθηκαν σοβαρές αστοχίες στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Η επιλογή του κ. Κικίλια για ένα τόσο σημαντικό Υπουργείο άρχισε να σχολιάζεται στον Τύπο και διατυπώθηκε το ερώτημα γιατί αντικαταστάθηκε ο κ. Στυλιανίδης, ιδίως μετά το καλοκαίρι του 2022 όπου τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν καλύτερα στο μέτωπο των πυρκαγιών.
Οπως πληροφορείται το Protagon, η επιθυμία του κύπριου πολιτικού -και πρώην Επιτρόπου της ΕΕ- ήταν να μην συνεχίσει στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός του ανέθεσε έναν σημαντικό ρόλο ανάδειξης των εθνικών μας θεμάτων προς τα όργανα και τα πρόσωπα που γνωρίζει καλά από την μακρά θητεία του στις Βρυξέλλες, με την εμπλοκή και του απόδημου ελληνισμού.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Στυλιανίδης διατήρησε την ευθύνη της παρακολούθησης και της ολοκλήρωσης όλων των συμφωνιών που είχε συνάψει στις Βρυξέλλες για την ενίσχυση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, μέσω του RescEU που αποτελεί πνευματικό του παιδί. Αυτός ο επικουρικός ρόλος ήταν σημαντικός. Το καλοκαίρι, στις πρόσφατες πυρκαγιές διατηρούσε ανοικτή γραμμή με τις Βρυξέλλες για περαιτέρω ενισχύσεις όποτε χρειαζόταν.
Αυτά, όμως, ξεπεράστηκαν από τα γεγονότα, που έδωσαν άλλη τροπή στην στρατηγική του Μαξίμου.
Πρώτον, οι φοβερές πλημμύρες στην Θεσσαλία (όπου και πάλι ο Στυλιανίδης ήταν σε επαφή με τις Βρυξέλλες, συνάπτοντας έκτακτες συμφωνίες με χώρες μέλη για βοήθεια στους πλημμυροπαθείς). Και, δεύτερον, το φρικτό έγκλημα στον Πειραιά, και το «ναυάγιο» Βαρβιτσιώτη.
Η απομάκρυνσή του τελευταίου από την κυβέρνηση ήταν δεδομένη από την στιγμή που έκανε την ατυχή δήλωσή του στην οποία σχεδόν εξίσωσε το πένθος για τον φόνο ενός νέου ανθρώπου, με το πένθος των συγγενών των δραστών «που ενώ έφυγαν από το σπίτι για το μεροκάματο, επιστρέφουν πλέον με την κατηγορία της δολοφονίας». Δήλωση, που ξεσήκωσε άγρια την κοινή γνώμη.
Το θέμα για τον Πρωθυπουργό, που μέσα σε όλα αυτά περιόδευε τις πλημμυρισμένες περιοχές, ήταν να βρει τον κατάλληλο άνθρωπο για τη θέση του κ. Βαρβιτσιώτη. Κατά τις πληροφορίες, η νύξη στον κ. Στυλιανίδη έγινε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Εκείνος φέρεται να ζήτησε μια-δυο μέρες να το σκεφτεί, μη κρύβοντας ότι ήταν δύσκολη απόφαση.
Από το Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, και τον νέο ρόλο του για ειδικές αποστολές και δράσεις για εθνικά, ευρωπαϊκά και ομογενειακά θέματα, θα έπρεπε να βρεθεί «εν μία νυκτί» στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Στην απόφαση του έπαιξε ρόλο, όπως λένε πρόσωπα του περιβάλλοντος του, το γεγονός ότι του το ζήτησε ο Πρωθυπουργός με τον οποίο έχει αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε τον κ. Στυλιανίδη από την Κύπρο του ανέθεσε τη συγκρότηση του πεδίου της Πολιτικής Προστασίας σε ξεχωριστό Υπουργείο και στις εκλογές του έδωσε την εξαιρετικά τιμητική τρίτη θέση στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Τώρα λοιπόν που του ζήτησε να ενεργοποιηθεί ξανά στην κυβέρνηση, και μάλιστα σε έναν τομέα που είναι και αυτός «εθνικό κεφάλαιο» αλλά έχει και τα «θέματά του» ο κ. Στυλιανίδης είπε το «ναι» μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο. «Εχει πολλές και ενδιαφέρουσες προκλήσεις και αυτό το Υπουργείο, αλλάζω ρότα και συνεχίζουμε», φέρεται να είπε σε συνεργάτες του όταν ανακοινώθηκε τη Δευτέρα η εκ νέου υπουργοποίησή του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Το πρωτότυπο άρθρο Πολιτική – Protagon.gr .
ανήκει στο