Κοντονής εγκαλεί ΣΥΡΙΖΑ για τον Ποινικό Κώδικα
Λάβρος αναφορικά με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα που ίσχυαν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε, σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ενώ εγκάλεσε για αυτές και το Τμήμα Δικαιωμάτων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με τις ιδιότητες τόσο του νομικού όσο και του υπουργού Δικαιοσύνης από τον Νοέμβριο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2018, ο Σταύρος Κοντονής κλήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στα Σεπόλια. Ο κ. Κοντονής ήταν αποκαλυπτικός αναφορικά με τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αφορούσαν σε αδικήματα με θύματα παιδιά.
«Οι ποινές που αναφέρονταν στα αδικήματα τα οποία έχουν να κάνουν με ανήλικους, ήταν ποινές πάρα πολύ χαμηλές. Και μάλιστα, αυτό συνέβαινε σε μια περίοδο που το φαινόμενο αυτό άρχισε να οξύνεται. Ηταν μια περίοδος που είχαμε συχνά δημοσιοποιούμενα φαινόμενα κατά ανηλίκων. Είχα πει, λοιπόν, τότε ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά του κόσμου απροστάτευτα στις ορέξεις του κάθε άθλιου ανθρώπου, ο οποίος εκμεταλλεύεται όχι μόνο την ηλικία τους, αλλά και ένα πολύ χαμηλό πλαίσιο ποινής», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Status 107,7 της Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Κοντονής ανέφερε πως είχε διατυπώσει ενστάσεις επί του Κώδικα, ωστόσο αυτός ψηφίστηκε κανονικά και δεν άλλαξε τίποτα. Μάλιστα, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση για τη στάση που τηρεί.
«Ψηφίστηκε ο Κώδικας κανονικότατα, δεν άλλαξε τίποτα όσον αφορά τον βιασμό. Αλλά μου κάνει εντύπωση, αυτό το λαλίστατο Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όταν μιλήσει κάποια ΜΚΟ βγάζει σε πέντε λεπτά ανακοίνωση, αυτά για τα ανήλικα παιδιά δεν τους ενδιέφεραν; Είχαμε κάτι ποινές για γέλια. Ευτυχώς, επήλθε η νομοθετική τροποποίηση τον Νοέμβριο του 2019 και έχουμε ένα αυστηρό πλαίσιο ποινών, το οποίο, τέλος πάντων, εξασφαλίζει την τιμωρία τουλάχιστον όσων υποπίπτουν σε τέτοιου τύπου αδικήματα», τόνισε.
[embedded content]
Ο κ. Κοντονής επισήμανε στη συνέχεια ότι «την πρώτη ευθύνη την έχει η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, η οποία είχε μια αντίληψη ότι οι ποινές γενικώς πρέπει να μειωθούν, δεν εκτίμησε όπως έπρεπε αδικήματα τα οποία βρίσκονταν σε ένταση και σε έξαρση εκείνη την περίοδο, και βεβαίως, το θέμα μιας διαπλεκόμενης ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την περίοδο, η οποία, για να περάσει την διάταξη της τροποποίησης της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα και να έχουμε άμεσα αποτελέσματα το επόμενο χρονικό διάστημα, πέρασε και αυτό χωρίς να εξετάσει τι θα συμβεί στο τέλος, όταν έχουμε τέτοιες διατάξεις. Ηταν κάκιστη επιλογή. Ξαναλέω πάλι, γιατί δεν θέλω να παρερμηνευθεί, ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε τότε είχε πάρα πολύ σοβαρές θετικές διατάξεις και ένα πνεύμα που αντιστοιχούσε στην εποχή, αλλά είχε και λάθη. Αυτά τα λάθη, τα οποία προσπαθούσα εγώ επί έναν χρόνο να διορθωθούν, δεν διορθώθηκαν δυστυχώς, και πήγε ο Κώδικας και ψηφίστηκε τέσσερις ημέρες πριν κλείσει η Βουλή με τη διαδικασία αυτή».
«Ο εισαγγελέας πρέπει να μελετήσει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά για να δει αν συντρέχει λόγος δημοσιοποίησης, ποιοι είναι αυτοί που το ζητάνε και γιατί παρεμβαίνουν στο έργο της Δικαιοσύνης», σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Κοντονής σχετικά με τις πιέσεις που ασκούνται από πολιτικά πρόσωπα για δημοσιοποίηση στοιχείων. Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «αν φτάνουμε στο σημείο να αποτελεί αυτό το θέμα αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, τότε έχουμε χάσει κάθε μέτρο, κάθε όριο. Είναι ντροπή».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Το πρωτότυπο άρθρο Πολιτική – Protagon.gr .
ανήκει στο