Ηρεμία… τέλος στη Ν.Δ.
Αντιμέτωπη με σοβαρούς εσωκομματικούς τριγμούς βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας εμφανίζουν το κυβερνών κόμμα να χάνει έδαφος, καθώς η καθημερινότητα ροκανίζει τη δημοφιλία του.
Τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες δυο εβδομάδες με την ερώτηση των 11 βουλευτών προς τον Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια, τη διαγραφή του Μάριου Σαλμά επειδή «βγάζει γλώσσα», αλλά και την κυβερνητική προειδοποίηση προς την Όλγα Κεφαλογιάννη για την… dolce vita στο Τόκιο και τα χαλιά της Δέσποινας Μοιραράκη δείχνουν ότι η περίοδος ύφεσης και ηρεμίας στη Ν.Δ. είναι παρελθόν.
Η κυβέρνηση ετοιμάζει επίθεση φιλίας στα στελέχη που αντιδρούν, τα οποία δεν είναι και λίγα. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι οι 11 δεν είναι μόνοι τους. Άλλοι τόσοι και ακόμα περισσότεροι είναι διατεθειμένοι για κριτική προς την κυβέρνηση, καθώς μετά την κατάθεση της ερώτησης για τα κόκκινα δάνεια εμφανίστηκαν πολλοί να δηλώνουν ότι πολύ ευχαρίστως θα υπέγραφαν την ερώτηση προς τον Χατζηδάκη. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι Χρυσομάλλης, Κόνσολας και Κατσανιώτης.
Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ήδη ετοιμάζονται και άλλες ερωτήσεις προς υπουργούς για τα θέματα που καίνε την κοινωνία.
Απαξίωση από το Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να αποδώσει τις κινήσεις των βουλευτών σε προσωπικά κίνητρα. Στο γεγονός δηλαδή ότι πολλοί βουλευτές που δεν βλέπουν – και δεν πρόκειται να δουν – υπουργοποίηση αποφάσισαν να αντιδράσουν με στόχο να δείξουν στους ψηφοφόρους τους ότι είναι παρόντες ασκώντας έλεγχο στην κυβέρνηση.
Με δεδομένο μάλιστα ότι σε κάποια υπουργεία παρατηρούνται σοβαρές αρρυθμίες, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι πολύ εύκολα οι αντίστοιχοι υπουργοί μπορεί να αποτελέσουν στόχους των διαφωνούντων. Άλλα γαλάζια στελέχη έλεγαν ότι κάποιοι από τους βουλευτές που διαμαρτύρονται αντιλαμβάνονται πως δεν έχουν μέλλον στη Ν.Δ. και γι’ αυτό δεν αποκλείεται να θέλουν να ανοίξουν την πόρτα εξόδου κατευθυνόμενοι προς τα μικρότερα κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ.
Η απάντηση που δίνουν ωστόσο πολλοί από τους 11 είναι διαφορετική. Όπως υποστηρίζουν, οι ψηφοφόροι είναι εκείνοι που εμφανίζονται να ανοίγουν την πόρτα εξόδου από τη Ν.Δ. και να πηγαίνουν στην Ελληνική Λύση και στο κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ακόμα ότι αυτοί οι ψηφοφόροι είναι πολύ δύσκολο να επιστρέψουν στη Ν.Δ. καθώς πιστεύουν ότι δεν έχει νόημα μια νέα αυτοδυναμία του κυβερνώντος κόμματος.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι στην πραγματικότητα οι ερωτήσεις που θα καταθέτουν προς τους υπουργούς της κυβέρνησης θα στοχεύουν τους δεξιούς ψηφοφόρους που εμφανίζονται απογοητευμένοι και αναζητούν άλλη εκλογική στέγη. «Δεν μας τρομάζει καμιά διαγραφή Σαλμά, αυτό που μας τρομάζει είναι η συρρίκνωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας έτσι όπως εμείς την εισπράττουμε μέσα από την επαφή με τη βάση μας» έλεγαν χαρακτηριστικά αιτιολογώντας τους λόγους για τους οποίους έκαναν αυτή την κίνηση.
Οι βουλευτές ενοχλήθηκαν και από τις λέξεις που χρησιμοποίησαν πολλά κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζοντας τους βουλευτές που αντιδρούν πικραμένους και δυσαρεστημένους. «Μας θέλουν να μην αξιοποιούμαστε, να μην κάνουμε ερωτήσεις και απλώς να χειροκροτούμε και να αποθεώνουμε, αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» είπε χαρακτηριστικά στέλεχος της Κ.Ο. από αυτά που βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή.
Το μήνυμα Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει μέσα στο κόμμα, αποφάσισε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του και να στείλει μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοιου είδους κινήσεις. Η διαγραφή Σαλμά ήταν το πρώτο βήμα, καθώς ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. εμφανιζόταν να κρατά την πιο σκληρή στάση απ’ όλους κάνοντας ερωτήσεις για διάφορα θέματα.
Η διαγραφή του κρίθηκε αναγκαία καθώς ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να βρεθεί προ εκπλήξεως στην εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας με βουλευτές να αρνούνται να ψηφίσουν την πρότασή του.
Την ίδια ώρα η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη εμφανίζεται να αδιαφορεί για τις προειδοποίησες του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, ο οποίος συνέστησε σε όλους να προσέχουν πώς ξοδεύουν ακόμη και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη. Στο Μαξίμου φοβούνται ότι οι πολίτες δεν έχουν άλλα περιθώρια καθώς η ακρίβεια ροκανίζει μισθούς και συντάξεις και η στάση της Κεφαλογιάννη μπορεί να τους στοιχίσει.
Αμέσως πάντως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη αναμένεται να ξεκινήσει η επιχείρηση γοητείας προς τους βουλευτές. Η πρώτη κίνηση θα γίνει τις 4 Οκτωβρίου, οπότε το κυβερνών κόμμα θα κάνει μια μεγάλη γιορτή έξω από τη Ρηγίλλης για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή της με κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης «Επιστρέφουμε Ρηγίλλης».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δίνοντας το στίγμα των κινήσεων του Μητσοτάκη ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός κάνει καθημερινά, όταν είναι στην Ελλάδα, συναντήσεις και με μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αυτό θα συνεχίσει να κάνει, γιατί είναι πρόεδρος και της Νέας Δημοκρατίας και της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας». Το εάν αυτές οι προσπάθειες θα πιάσουν τόπο θα εξαρτηθεί και από εκείνους που θα αποφασίσουν να δώσουν το «παρών» στην εκδήλωση. Από το τι θα κάνουν δηλαδή ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς…