Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Προσχηματική η κριτική πολιτικών για τους διορισμούς δικασ
Ανακοίνωση με αφορμή δηλώσεις εκπροσώπων του πολιτικού συστήματος της χώρας περί «διορισμένης Δικαιοσύνης» οι οποίες «απαξιώνουν τους θεσμούς» και προσβάλλουν τους Δικαστικούς Λειτουργούς εξέδωσε την Τετάρτη η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).
Η ανακοίνωση εστιάζει στις προαγωγές στις θέσεις των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων οι οποίες «ενεργούνται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου» βάσει των όσων προβλέπει η «ρητή διάταξη του άρθρου 90 παρ. 5 του Συντάγματος». «Με όμοιο διάταγμα ενεργείται και η προαγωγή στη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου», όπως αναφέρεται.
«Η διάταξη αυτή», εξήγησαν οι υπογράφοντες το δελτίο Τύπου της ΕΔΕ, «υπάρχει στο Σύνταγμα της χώρας από την έναρξη της ισχύος του και ουδεμία κυβέρνηση έχει εισηγηθεί μέχρι σήμερα την αναθεώρησή της».
Κατά συνέπεια, «η κριτική των πολιτικών για τη διάταξη αυτή είναι, διαχρονικά, υποκριτική και προσχηματική», μιας και που «όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση διαφωνούν με το περιεχόμενό της αναζητώντας στην ανωτέρω διάταξη άλλοθι (!), για να βάλλουν κατά των πολιτικών τους αντιπάλων και της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των κομματικών τους σκοπιμοτήτων», ενώ «όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση σιωπούν και το αφήγημα αυτό αλλάζει σκυτάλη».
Επισημαίνεται, ακόμη, πως η επίμαχη διάταξη «θεσπίστηκε διότι ο Συνταγματικός Νομοθέτης έκρινε, ότι στη δομή της Δικαιοσύνης θα πρέπει να ενυπάρχει το στοιχείο της λαϊκής κυριαρχίας, δεδομένου ότι στη Δημοκρατική Πολιτεία μας όλες οι Εξουσίες πηγάζουν από το Λαό. Εξ αυτού του λόγου και προτάσεις που διατυπώνονται, κατά καιρούς, προς την κατεύθυνση της αναθεώρησής της, εισηγούνται όπως η τελική κρίση να μην ανήκει εξ ολοκλήρου στη Δικαστική Εξουσία».
«Οι Συνταγματικές, όμως, διατάξεις δεν θεσπίζονται για να διαστρεβλώνεται το περιεχόμενό τους και να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για να βάλλονται οι θεσμοί. Οι εκπρόσωποι δε του πολιτικού συστήματος της χώρας υποχρεούνται να είναι συνεπείς στα λόγια και στις διακηρύξεις τους: Αν διαφωνούν με το περιεχόμενο μιας συνταγματικής διάταξης και θεωρούν ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για συνταγματικές μεταβολές οφείλουν να κινούν τις διαδικασίες για την αναθεώρησή της.
»Μέχρι τότε, όμως, οφείλουν να σέβονται το Σύνταγμα, στο οποίο έχουν ορκιστεί και να μην απαξιώνουν τους θεσμούς προσβάλλοντας τους Δικαστικούς Λειτουργούς και ομιλώντας αντιθεσμικά για διορισμένη Δικαιοσύνη (σ.σ. ανάλογη δήλωση είχε κάνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, τον Μάρτιο), παραπληροφορώντας, με τον τρόπο αυτό, τους πολίτες της χώρας και την κοινή γνώμη», προσέθεσε το γραφείο Τύπου της ΕΔΕ.
Η τοποθέτηση αυτή της πλειοψηφίας της ΕΔΕ την Τετάρτη ήρθε να προστεθεί σε σειρά παρεμβάσεων της Ενωσης, με φόντο τις δηλώσεις πολιτικών προσώπων για την εξελισσόμενη έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη, και όχι μόνο.
Την 1η Απριλίου, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων είχε τονίσει ότι «η Ελληνική Δικαιοσύνη, από την πρώτη στιγμή που συνέβη το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, διερευνά τις ποινικές ευθύνες για τα εγκλήματα, που τελέστηκαν και ουδείς δύναται να καταλογίσει την οποιαδήποτε πλημμέλεια ή ολιγωρία στη σχετική δικαστική έρευνα, που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, κινούμενη προς πάσα κατεύθυνση». Είχε προσθέσει πως «η Ελληνική Δικαιοσύνη μένει έξω από το πολιτικό παιχνίδι» (περισσότερα εδώ).
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 27 Μαρτίου, η Ενωση είχε στραφεί ευθέως κατά του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, και καθηγητή, Νικόλα Φαραντούρη, μετά από δηλώσεις του «σε βάρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, του Αρείου Πάγου, συνοδευόμενες από ευθείες προσβολές του Πολιτεύματος και των Δημοκρατικών Θεσμών» οι οποίες δεν στοχεύουν στην «η ανεύρεση της ουσιαστικής αλήθειας», αλλά στην «πολιτική και μόνο εκμετάλλευση ενός τραγικού συμβάντος» (περισσότερα εδώ).
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News