Απέναντι στο νέο «κίνημα της γραβάτας» η κυβέρνηση με το φορολογικό
Η κυβέρνηση επιμένει στις μέριμνες του νέου πλαισίου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών και δεν προτίθεται να κάνει πίσω, τουλάχιστον στα βασικά.
Προκειμένου, δε, να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο από τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν πολλές κατηγορίες των συγκεκριμένων κλάδων βάζει μπρος τη μέθοδο του «κοινωνικού αυτοματισμού», με στοιχεία που δείχνουν πόσα περισσότερα πληρώνουν από τους ελεύθερους επαγγελματίες οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.
Παρά τον προβληματισμό αρκετών γαλάζιων για το γεγονός ότι τα τεκμήρια είναι οριζόντια και τον φόβο τους ότι όλο το «κίνημα της γραβάτας» που στις εκλογές ψήφισε «δαγκωτό ΝΔ» θα στραφεί εναντίον της κυβέρνησης, το Μέγαρο Μαξίμου και το ΥΠΟΚ δεν δείχνουν καμία διάθεση υποχώρησης. Για δύο λόγους : Γιατί θεωρούν ότι η πλειονότητα των φορολογούμενων, εργαζόμενων και συνταξιούχων, θέλει να επέλθει φορολογική δικαιοσύνη και να μην επωμίζονται αποκλειστικά τα βάρη οι κατηγορίες που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν αλλά και γιατί θεωρούν ότι η σχέση τους με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει διαρραγεί οριστικά λόγω Κατρούγκαλου και δεν υπάρχει περιθώριο επιστροφής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τον πρωθυπουργό που με ανάρτησή του στα σόσιαλ χαρακτήρισε την κυβερνητική παρέμβαση απολύτως μετρημένη και ισορροπημένη, και ο ΥΠΟΚ Κ. Χατζηδάκης απέκλεισε την πιθανότητα σημαντικών αλλαγών, παρά την εν εξελίξει συζήτηση με τους φορείς.
Στις αιτιάσεις των γαλάζιων βουλευτών που φοβούνται μήπως χάσουν ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως «μεσαία τάξη», λόγω των έντονων αντιδράσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι, στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου αντιτείνουν ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αμετάβλητη τη διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα ίδια στελέχη επιμένουν ότι τα υγιή τμήματα της κοινωνίας δεν διαφωνούν με την ανάγκη πάταξης της φοροδιαφυγής στον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών.
Ωστόσο, ουσιαστική απάντηση για την «αχίλλειο πτέρνα» του νομοσχεδίου, για το γεγονός, δηλαδή, ότι το νέο πλαίσιο είναι οριζόντιο, δεν υπάρχει. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το τεκμήριο της ελάχιστης αμοιβής είναι μαχητό. Δηλαδή μπορεί να αμφισβητηθεί από τον φορολογούμενο εφόσον μπορεί να αποδείξει με στοιχεία (λόγοι ανωτέρας βίας, στρατιωτική θητεία, νοσηλεία, κ.λπ.) ότι τα κέρδη του ήταν λιγότερα.
Στην πράξη όμως, όπως επισημαίνουν και οι δικηγορικές ενώσεις, ένας επαγγελματίας έχει ελάχιστες έως μηδενικές ελπίδες να κερδίσει σε μία τέτοια διαμάχη με το κράτος.
«Είναι παραδοχή της ουσιαστικής αδυναμίας να εντοπίσουν και να πατάξουν τη φοροδιαφυγή», λένε αρκετοί. Και σε αυτό, αντεπιχείρημα σοβαρό, δεν ακούγεται…