Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, ενώ η Τουρκία «προσπαθεί να κάνε
Λίγες μέρες έχουν απομείνει μέχρι την Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας – Τουρκίας, με την συμμετοχή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σχεδόν τρεις μήνες από το τελευταίο τετ-α-τετ κορυφής, στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με την Αθήνα να δηλώνει ότι στόχος της είναι να παγιωθεί η ηρεμία.
«Μας ενδιαφέρει αν μη τι άλλο να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, ηρεμία στα σύνορά μας, αποκλιμάκωση των έντονων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών για τις οποίες έχει έναν ρόλο και μία ευθύνη η Τουρκία, άρα θα εστιάσουμε σε αυτά κι αν μπορούμε να βρούμε και λύση στα διμερή ζητήματα που μας απασχολούν ακόμα καλύτερα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Ο ίδιος ο Ερντογάν εξάλλου, επανέλαβε σύμφωνα με το Anadolu, και σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους: «Ελπίζω ότι ξεκινά μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών». Πρόσθεσε δε πως η Τουρκία «προσπαθεί να κάνει περισσότερους φίλους και λιγότερους εχθρούς».
#BREAKING Turkish President Erdogan on his upcoming visit to Greece: ‘I hope a new era begins (between 2 countries). We are trying to make more friends and less enemies’ pic.twitter.com/aZYDoCR3rD
— Anadolu English (@anadoluagency) December 2, 2023
Σημειώνεται ότι πρόσφατα, ο Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ανάφερε μεταξύ άλλων ότι «διαφορές είχαμε, έχουμε και θα έχουμε, ωστόσο πρέπει να υπάρχει ήρεμο κλίμα». Πρότεινε δε τη λύση του «καζάν – καζάν» δηλαδή να κερδίσουν και οι δύο πλευρές (win – win).
«Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας για την αύξηση των φίλων μας και τη μείωση των εχθρών μας. Δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των χωρών. Το κυριότερο είναι η βούληση για την επίλυσή τους πριν μετατραπούν σε αδιέξοδα. Αυτή είναι η προσέγγισή μας για την επίσκεψη που σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου. Διαφωνίες είχαμε χθες και θα έχουμε και σήμερα.
Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται το ίδιο κλίμα και την ίδια θάλασσα. Υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας. Ελπίζω ότι το ταξίδι μας θα οδηγήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας για τις χώρες μας» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Τι σημαίνει το «καζάν -καζάν»
Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, η Τουρκία αναζητά θαλάσσιες ζώνες, τις οποίες όπως είπε στο MEGA, «δεν είχε αποκτήσει με τη συνθήκη της Λωζάνης. Οπότε η λογική της είναι πως το Αιγαίο βρέχει και τος δύο χώρες οπότε ελάτε να το μοιράσουμε στη μέση.
Το ‘’καζάν-καζάν’’ έχει αυτή τη λογική, του ‘’ελάτε να τα μοιραστούμε’’. Αυτό που έχει σημασία είναι πως ο δυτικός παράγοντας είναι εναντίον της Τουρκίας αλλά κοντά στην Ελλάδα. Η Τουρκία καταλαβαίνει πως έχουμε στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και ανήκουμε στην Ε.Ε..
Πήγε στον Σολτς και αυτό που του είπε είναι να πάει στον Μητσοτάκη. Περάσαμε μία περίοδο με δύσκολες σχέσεις και τώρα περνάμε μία ήσυχη περίοδο. Δεν είμαστε κοντά στην περίοδο επίλυσης. Με τα εξοπλιστικά προγράμματα των τελευταίων ετών έχουμε εξασφαλίσει την ειρήνη».
Τι λένε τα κόμματα
Ενόψει της πραγματοποίησης του ΑΣΣ Ελλάδας – Τουρκίας και της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε τα κόμματα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να τονίζει τη σταθερή στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων.
Ο κ. Κασσελάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ο διάλογος πρέπει να αποκλείει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την κυριαρχία της χώρας και οποιαδήποτε συζήτηση περί συνεκμετάλλευσης ή απεμπόλησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.
Ο Δημήτρης Μάντζος από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να πληροφορηθεί ποιες είναι οι προσδοκίες για τα επόμενα βήματα. Επίσης, σημείωσε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν εξελίξεις επί το ουσιαστικότερον, αν δηλαδή εισέλθουν οι συζητήσεις στα δύσκολα θέματα, θα πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
Από την πλευρά του ΚΚΕ, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών ο Γιώργος Μαρίνος δήλωσε ότι «στόχος είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να προωθηθεί η συνεκμετάλλευση – συνδιαχείριση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, και να ισχυροποιηθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».
Τα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας- Πιθανή μια κοινή δήλωση
Μητσοτάκης και Ερντογάν θα συναντηθούν παρουσία των ΥΠΕΞ τους και των διπλωματικών τους συμβούλων, ενώ στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα λάβουν 11 υπουργοί από την ελληνική πλευρά και οκτώ από την τουρκική που φέρουν τις αντίστοιχες αρμοδιότητες.
Υπουργός Εξωτερικών: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Νίκος Δένδιας
Υπουργός Οικονομικών: Κωστής Χατζηδάκης
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιάννης Οικονόμου
Υπουργός Μετανάστευσης: Δημήτρης Καιρίδης
Υπουργός Ναυτιλίας: Χρήστος Στυλιανίδης
Υπουργός Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη
Υπουργός Τουρισμού: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υπουργός Παιδείας: Κυριάκος Πιερρακάκης.
Υφυπουργός Εξωτερικών: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια: Κώστας Φρακογιάννης
Απέναντι τους θα έχουν τα αντίστοιχα κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας, ενώ όπως έχει προγραμματιστεί η ολομέλεια του ΑΣΣ θα συνεδριάσει σε γεύμα εργασίας το μεσημέρι.
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο και για μία κοινή δήλωση Ελλάδας – Τουρκίας.