11 οι νεκροί και 6 οι αγνοούμενοι στο θεσσαλικό κάμπο
Στους 11 ανέρχονται οι νεκροί από την κακοκαιρία Daniel καθώς εντοπίστηκε η σορός ενός άνδρα στη θαλάσσια περιοχή των Ελληνικών Εύβοιας. Η σορός αναγνωρίστηκε ως του 77χρονου αγνοούμενου από την παραλία Πάλτση Πηλίου.
Η σορός του άτυχου άνδρα βρέθηκε στη θέση Τουρκονέρι στην παραλία των Ελληνικών και σύμφωνα με πληροφορίες του evima, η σορός του αναγνωρίστηκε από την σύζυγό του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ανάσυρση της σορού από τη θάλασσα έγινε από άνδρες του λιμεναρχείου των Ωρεών, λόγω του ότι υπήρχαν πολλά φερτά υλικά μέσα στη θάλασσα και ήταν αδύνατον να γίνει με σκάφος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μετά τον εντοπισμό της σορού του 77χρονου στους έξι είναι οι αγνοούμενοι.
Ειδικότερα:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
- Από 5/09 αγνοείται ένας 42χρονος στην Αγία Αικατερίνη Βόλου
- Από 7/09 αγνοούνται δύο Αυστριακοί (πιθανό ζευγάρι, αγνώστου ηλικίας) στα Ποτιστικά Πηλίου
- Στις 9/09 αγνοείται ένας ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Δημήτριος και Πέτρινο.
- Στις 9/09 αγνοούνται δύο άτομα (μια ηλικιωμένη 85χρονη και ο γιος της 65χρονος στην περιοχή Μεταμόρφωση
Εν τω μεταξύ, για 5η ημέρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Συνολικά 3.443 διασώσεις – απομακρύνσεις ατόμων, που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία, έχουν πραγματοποιηθεί από τις 07:00 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως χθες, Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου τις 20:00 το βράδυ, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής. .
Φόβος, αβεβαιότητα και απόγνωση είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα των κατοίκων της Θεσσαλίας που δοκιμάζεται με τον πιο οδυνηρό τρόπο. Στον δήμο Παλαμά και σε χωριά, όπως Μεταμόρφωση, Βλοχός, Αστρίτσα, Μαραθέα, Ριζοβούνι, Μεταμόρφωση, και στην πόλη του Παλαμά, η καταστροφή είναι βιβλική. Ανυπολόγιστες οι ζημιές στις υποδομές, με τους διασώστες να προσπαθούν με κάθε μέσο να σώσουν εγκλωβισμένους στα λασπόνερα.
Δεν έχει τέλος το δράμα για τους κατοίκους χωριών και της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας που βιώνουν δραματικές ώρες καθώς η περιοχή έχει μετατραπεί σε μια λιμνοθάλασσα λασποβροχής, με σπίτια, επιχειρήσεις, αποθήκες, χωράφια να έχουν καταστραφεί από τις τεράστιες ποσότητες νερού. Οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού των 200 κατοίκων που απέμειναν στον Κοσκινά στέφθηκαν με επιτυχία χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες των σωστικών δυνάμεων.
Ολόκληρες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας έχουν σχεδόν σβήσει από τον χάρτη. Καθώς τα νερά υποχωρούν σε ορισμένα δημοτικά διαμερίσματα, οι άνθρωποι αρχίζουν και μετρούν τις πληγές τους, οι οποίες είναι πολλές και θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για να επουλωθούν. Οι πλημμυροπαθείς βρίσκουν σε δομές της πόλης προσωρινή στέγη και φροντίδα.
Ο κόκκινος συναγερμός παρατείνεται για τις παραποτάμιες περιοχές του Πηνειού καθώς η στάθμη του ποταμού έχει πλέον ξεπεράσει τα 10 μέτρα. Σε ορισμένα σημεία των περιοχών του Ιπποκράτη, της Φαλάνης, του Αγίου Θωμά και των εργατικών κατοικιών στη Γιάννουλη, το νερό έχει ανέβει στο ένα μέτρο. Στις επιχειρήσεις διάσωσης εγκλωβισμένων μετέχουν και δεκάδες εθελοντές που μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου Λαρισαίων, συνεχίζουν να γεμίσουν τσουβάλια με άμμο ως αναχώματα στα ορμητικά νερά. Ο τεράστιος όγκος υδάτων από τον Πηνειό είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τα όρια του νομού Φθιώτιδας μέχρι την Πιερία και πολλές νταλίκες εγκλωβίστηκαν στα διόδια των Μαλγάρων.
Κορυφώνεται η αγωνία και για τις παραποτάμιες συνοικίες της Λάρισας. Το απόγευμα ήχησε μήνυμα από το 112 για εκκένωση στο Ομορφοχώρι, ενώ επείγουσα ειδοποίηση υπήρξε και για το Ελευθέριο. Σε επιφυλακή είναι οι κάτοικοι σε Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννους, Μακρυχώρι και Ευαγγελισμό. Οι τοπικές αρχές δίνουν αγώνα στο Φράγμα Γυρτώνης για να αποσυμφορήσουν τον ποταμό, ωστόσο ο κίνδυνος για έντονα πλημμυρικά φαινόμενα είναι μεγάλος και η νύχτα προβλέπεται δύσκολη. Μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι της περιοχής Νάματα, προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτή και να κατευθυνθούν προς τη Λάρισα μέσω Γλαύκης, λόγω πλημμυρικών φαινομένων.
Με τις λάσπες παλεύουν οι κάτοικοι και σε περιοχές των Τρικάλων, ενώ παραμένει ο φόβος υπερχείλισης του Ληθαίου ποταμού. Τα φερτά υλικά που παραμένουν στο ποτάμι και τις όχθες έχουν κάνει την περιοχή να μοιάζει με ισοπεδωμένο τοπίο. Σε απόγνωση οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες, σπίτια και κτηνοτροφικές μονάδες.
Υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ό,τι σώζεται μετά τη θεομηνία καταβάλλουν αδιάκοπα οι κάτοικοι του Πηλίου, που παραμένει σε πολλές περιοχές χωρίς ρεύμα και νερό αλλά και με σωρεία προβλημάτων στο οδικό δίκτυο. Ζαγορά, Μακρυχώρι, Πουρί, Χορευτό είναι πλήρως αποκομμένα, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές σε Μακρινίτσα, Πορταριά και Μηλίνα. Με τη συνδρομή του στρατού, στήθηκε μέσα σε 24 ώρες μια πτυσσόμενη γέφυρα για να αποκατασταθεί η επικοινωνία ανάμεσα στα χωριά του Πηλίου.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις σε τμήματα του οδικού δικτύου αποκόπτοντας ολόκληρες περιοχές όπου βρίσκονταν εκατοντάδες κάτοικοι και τουρίστες. 58 άνθρωποι απεγκλωβίστηκαν από την παραλία του Χορευτού, σε επιχείρηση που οργάνωσε και συντόνισε το Λιμενικό.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κάτοικοι του Στεφανοβικείου και του Ριζομύλου του δήμου Ρήγα Φεραίου στη Μαγνησία μετά από μήνυμα του 112 που έλαβαν από την Πολιτική Προστασία λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στο θεσσαλικό κάμπο. Μεγάλες ποσότητες νερού από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινείται από την πεδιάδα της Λάρισας προς το Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο και το νερό καταλήγει στη λίμνη Κάρλα της οποίας το ύψος του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα και έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζει και η νοτιοανατολική πλευρά της θεσσαλικής πεδιάδας προς τη Μαγνησία.
Κλειστή παραμένει η Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Σε μια απέραντη λίμνη έχει μετατραπεί ο θεσσαλικός κάμπος, με δορυφορικές εικόνες να αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής.
Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες όπως αποτυπώνεται στις δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar Technologies που δημοσιεύει το AP. Όπως μπορεί να δει κανείς εκεί που μέχρι πρότινος υπήρχαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, δρόμοι και σπίτια, τη θέση τους έχουν πάρει λασπόνερα, μετατρέποντας το θεσσαλικό κάμπο σε ένα απέραντο ποτάμι. Δείτε το πριν και το μετά τις πλημμύρες:
Το πρωτότυπο άρθρο Zougla .
ανήκει στο